ĽAHKÝM KROKOM NOVÝM ROKOM
Autor(ka) : Lenka
Dátum a čas : 27.12.2011 00:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Opakuje sa to prakticky každý rok. Predsavzatie schudnúť a dostať sa po sviatkoch opäť do formy nenechá na seba dlho čakať. Zvyčajne sme netrpezliví a najradšej by sme boli, keby sme prebytočné kilogramy stratili čo najskôr. Z množstva rozličných diét si často vyberieme tú najprísnejšiu, ktorá sľubuje najrýchlejší výsledok. Snaha rýchlo schudnúť však nie je tou najlepšou cestou. Hladovka, či veľmi prísne diéty sa zvyčajne končia predčasne a neúspešne. Väčšiu šancu na úspech majú tí, ktorí si zvolia menej prísny stravovací režim a vopred rátajú s tým, že nadobúdanie stratenej kondície potrvá aj 2-3 týždne.

Správne zvolené pečivo a hydinové výrobky odľahčia váš organizmus

 

Opakuje sa to prakticky každý rok. Predsavzatie schudnúť a dostať sa po sviatkoch opäť do formy nenechá na seba dlho čakať. Zvyčajne sme netrpezliví a najradšej by sme boli, keby sme prebytočné kilogramy stratili  čo najskôr. Z množstva rozličných diét si často vyberieme tú najprísnejšiu, ktorá sľubuje najrýchlejší výsledok. Snaha rýchlo schudnúť však nie je tou najlepšou cestou. Hladovka, či veľmi prísne diéty sa zvyčajne končia predčasne a neúspešne. Väčšiu šancu na úspech majú tí, ktorí si zvolia menej prísny stravovací režim a vopred rátajú s tým, že nadobúdanie stratenej kondície potrvá aj 2-3 týždne.

 

15 tipov pre vaše zdravie a štíhlu líniu

Radí MUDr. Katarína Babinská, odborníčka na výživu

1.      Jedlo vnímame ako pôžitok a ľahšia strava nás vôbec nemusí o tento príjemný pocit ochudobniť. Existuje množstvo chutných a aj na pohľad lákavých pokrmov, ktoré sú  zdravé a umožňujú i schudnúť.

2.      Naplánujte si 3 - 5 jedál denne v pravidelných časových odstupoch – vyhnete sa tak náhlemu „vlčiemu“ hladu. Jedávajte však menšie porcie ako zvyčajne.

3.      Nevynechávajte raňajky. Ak vám skoro ráno nechutí, dajte si ich o čosi neskôr. Kto raňajky úplne vynecháva, je náchylný prejedať sa v popoludňajších alebo večerných hodinách.

4.      Vašim hlavným jedlom by mal byť kompletný ľahký obed. Vhodné sú zeleninové polievky bez zápražky. Obmedzujte najmä prílohy (ryža, zemiaky, knedle, cestoviny a pod.). Večerajte striedmo.

5.      Do stravy zaraďujte čo najviac zeleniny. Má nízky obsah energie a telu poskytuje množstvo potrebných živín – vitamínov, minerálov a vlákniny. Dva až trikrát denne jedávajte ovocie.

6.      Každodennou súčasťou stravy má byť i mlieko, mliečne výrobky alebo syry. Dobrou voľbou sú polotučné alebo nízkotučné druhy.

7.      Pri výbere mäsa volíme predovšetkým kuracie (bez kože!) a morčacie mäso, ktoré majú najnižší obsah energie. Jedálny lístok spestrí hovädzie alebo bravčové mäso, dôraz kladieme na výber kvalitných druhov s nižším obsahom tuku a teda aj kalórii. Z mäsových výrobkov preferujte hydinovú šunku. Vítanou súčasťou výživy sú ryby, najlepšie druhy s nižším obsahom tuku (napr. filé z tresky).

8.      Do stravy zaraďujeme výživovo hodnotné  druhy chleba a pečiva (celozrnné, grahamové, s obsahom raže, semienok, ovsených vločiek či otrúb). Majú vyšší obsah vlákniny, ktorá podporuje navodenie pocitu sýtosti. Navyše, sú bohatšie na vitamíny a minerálne látky, ktoré sa v našej strave zvyčajne nachádzajú v menšom množstve ako potrebujeme.

9.      Uprednostnite postupy, pri ktorých použijete čo najmenej tuku, ako varenie, dusenie (na pare), pečenie. Vyhnite sa vyprážaným jedlám.

10.  Vyberajte si výrobky, ktoré majú nižší obsah energie – energetická hodnota býva uvedená na obale potravín.

11.  Nejedzte rýchlo a hltavo, doprajte si na jedlo čas. Pocit sýtosti nenastáva hneď, ale približne až po 20 minútach. Ak zjete porciu príliš rýchlo, hrozí, že skôr než pocítite sýtosť, zjete viac, ako je potrebné a zdravé.

12.  Dodržiavajte pitný režim. Ideálnym nápojom je voda alebo minerálne vody, vhodné sú bylinkové a ovocné čaje, ktoré majú lahodnú chuť i bez prisladenia.

13.  Ak vás prenasleduje neodolateľná chuť na sladké, dajte si ovocie, alebo si pripravte sladkosť z hodnotných zložiek, ako ovocie, tvaroh, jogurt. Siahnuť môžete aj po výrobku z celozrnných cereálií s prísadou ovocia, medu, tmavej čokolády či orechov. Aj „zdravšie“ sladkosti by sme však mali jesť s mierou.

14.  Do odľahčenej stravy nepatria ťažké mastné pokrmy, vyprážané jedlá, údeniny, krémové zákusky, biele tukové pečivo, sladené nápoje, majonéza a podobné „kalorické bomby“.

15.  Nezabúdajte na každodennú dávku pohybu.

 

Naše tipy do vášho jedálneho lístka:

 

 

Penam Chlieb kráľovský pšenično-ražný: obsahuje slnečnicové a ľanové semienka a je posypaný ovsenými vločkami. Slnečnicové semená sú bohatým zdrojom vitamínov E, B1 a B5 a obsahujú veľké množstvo minerálov a stopových prvkov – mangánu, horčíku, medi, selénu a fosforu. Semienka ľanu sú zasa bohaté na kyselinu alfa linolénovú, majú vysoký obsah bielkovín, vynikajúcu skladbu aminokyselín, vysoký obsah prospešných tukov, z nich väčšinu tvoria nenasýtené                 kyseliny, priaznivé zloženie sacharidov a vysoký obsah ľahko rozpustnej vlákniny, vitamínu B, E a množstva minerálnych látok – horčíku, železa, zinku, mangánu a selénu.

 Priemerná energetická a výživová hodnota v 100 g výrobku:  Energia 1065 kJ / 254 kcal, Bielkoviny 8,6 g, S , Sacharidy 41 g (z toho: cukry 2,5 g ), Tuky 4,4 g (z toho nasýtené mastné kyseliny 0,6 g), Vláknina 7,6 g,  Sodík 0,5 g.

 

                                      

Penam Večka cereálna s príchuťou broskyňovou, višňovou, červená ríbezľa, slivkový lekvár: Ovocný príval v cereálnom ceste - to sú Cereálne večky Penam, ktoré rozšírili portfólio klasických večiek (orechová, tvarohová, kakaová, marmeládová, makovo-jablková a čučoriedková). Vyrábajú sa v 4 príchutiach: višňová, broskyňová, červená ríbezľa a slivkový lekvár. Sú cereálne, teda. majú vyšší obsah vlákniny. Náplne Cereálnych večiek obsahujú až 60 % skutočného ovocia. Praktické 70 g balenie je vhodné na rýchle raňajky či desiatu.

Priemerná energetická a výživová hodnota v 100 g výrobku: Energia 1396 kJ / 332 kcal, Bielkoviny 8,1 g, Sacharidy 32,8 g (z toho: cukry 15,6 g), Tuky 17,7 g (z toho: nasýtené mastne kyseliny 8,2 g), Vláknina 6,0 g, Sodík 0,2 g.

 

 

Hyza Kuracie stehná: vo všeobecnosti má kuracie mäso vysoký obsah živočíšnych  bielkovín, ktoré sú dôležitými stavebnými prvkami ľudského organizmu.  Je bohatou zásobárňou minerálnych látok, zdrojom vitamínu B3 (nazýva sa aj vitamín krásy a zdravia), B6.  Je zdrojom esenciálnych aminokyselín dôležitých pre správnu činnosť nervovej sústavy. Je ľahko stráviteľné, nezaťaží žalúdok a dá sa pripraviť každý deň iným spôsobom. Je nenahraditeľným prvkom vo výžive detí. Ideálne na prípravu jedál sú celé alebo vykostené kuracie stehná, ktoré môžeme pripraviť na mnoho spôsobov.

Priemerná energetická a výživová hodnota v 100 g výrobku:  Energia 536kJ/ 128 kcal,  Bielkoviny 16 g, Sacharidy 0,3 g ( z toho cukry 0,0 g), Tuky 7,0g  ( z toho nasýtené mastné kyseliny 1,9 g), Vláknina 0,03 g, Sodík stopové množstvo.

 

 

Hyza  Kuracia šunka HERKULES: šunka vyrobená z čerstvých kuracích stehien a pŕs  najvyššej kvality. Neobsahuje lepok preto je vhodná aj pre celiatikov. Vďaka svojmu okrúhlemu tvaru je ideálna na chlebíčky, či do šalátov, alebo na prípravu plnených roliek a pod. Spotrebiteľské balenie: krájaná v regáli sú 100 g nárezy balené do ochrannej atmosféry, alebo 2200g balenie v pulte, kde si môžete dať  nakrájať ľubovoľné množstvo tohto produktu.

 

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.