8 rád, ako si na Vianoce bezpečne požičať
Autor(ka) : Lenka
Dátum a čas : 7.12.2011 00:00
Kategória : Štýl
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Do Štedrého dňa ostávajú necelé tri týždne a obchody zachvátil nákupný ošiaľ. Pokiaľ si na vianočnú nádielku pod stromčekom plánujete požičať, prinášame Vám 8 jednoduchých rád, ako si požičať výhodne a bezpečne. Môžete sa tak vyhnúť prekvapeniam po Novom roku. Radí analytik spoločnosti Home Credit Michal Kozub.

Do Štedrého dňa ostávajú necelé tri týždne a obchody zachvátil nákupný ošiaľ. Pokiaľ si na vianočnú nádielku pod stromčekom plánujete požičať, prinášame Vám 8 jednoduchých rád, ako si požičať výhodne a bezpečne. Môžete sa tak vyhnúť prekvapeniam po Novom roku. Radí analytik spoločnosti Home Credit Michal Kozub.

 

1. Požičiavajte si iba od overenej finančnej inštitúcie

Špeciálne pred Vianocami sa ponuky úverových spoločností objavujú ako huby po daždi. Vyberajte preto s rozvahou. Odborníci radia rozhodne nereagovať na anonymné ponuky, ktoré sľubujú peniaze bez akékoľvek preverenia, dokladov o zamestnaní a príjmoch alebo náhľadov do registra. Vyberajte medzi ponukami bánk a overených splátkových spoločností.

 

2. Požičiavajte si iba toľko, koľko dokážete splatiť

Overte si, či dokážete bez problémov hradiť mesačnú splátku tak, aby vám ostala aspoň malá rezerva. Tá by mala tvoriť aspoň desať percent vašich celkových mesačných príjmov.

 

3. Vždy žiadajte predzmluvný formulár

Seriózna finančná inštitúcia vám pred podpisom zmluvy poskytne dokument obsahujúci všetky údaje o výške úveru, výške splátok, úrokovej sadzbe a všetkých ostatných poplatkoch. Tento formulár vás k ničomu nezaväzuje, pomôže vám ale zorientovať sa v ponuke jednotlivých spoločností. Je však potrebné porovnávať úvery v rovnakej výške aj dĺžke splácania.

 

4. Porovnávajte viac ukazovateľov

Nielen výška splátky je dôležitá. Zistite si, aká je ročná percentuálna miera nákladov (RPMN), ktorá uvádza celkové náklady spojené s úverom. Dôležité je aj to, ako dlho budete úver splácať a o koľko ho preplatíte.

 

5. Dlhodobé pôžičky si berte iba na veci, ktoré vám dlho vydržia

Pamätajte si, že pôžičku môžete splácať aj niekoľko ďalších rokov. Požičajte si preto na veci, ktoré vám vydržia aspoň tak dlho, ako dlho budete pôžičku splácať. Z rekonštrukcie bytu, nového auta či televízie sa budete radovať oveľa dlhšie, ako z množstva zbytočností, ktoré vás po krátkej dobe omrzia.

 

6. Nepožičiavajte si zbytočne veľa

Rozmyslite si, koľko peňazí na kúpu danej veci potrebujete a nepožičiavajte si zbytočne viac. Keď úver bez problémov splatíte, požičiate si alebo kúpite novú vec na splátky podľa vašich aktuálnych možností.

 

7. Využívajte akčné ponuky

Niektoré finančné spoločnosti ponúkajú pred Vianocami zaujímavé ponuky, s ktorými môžete ušetriť nemalé čiastky. Senzačné Vianoce môžu mať všetci zákazníci, ktorí s Home Creditom nakúpia na splátky. Pokiaľ bude klient úver riadne a včas splácať, získa totiž po zaplatení poslednej splátky späť všetky úroky na kreditnú kartu. Zvýhodnený úver je k dispozícii v takmer tisíc vybraných predajniach po celej republike a v e-shopoch až do konca roka.

 

8. Hľadajte zľavy

Výhodné môže byť aj používanie kreditných kariet. Tie často ponúkajú zľavy na ďalšie nákupy, zbieranie bodov alebo iné benefity. Pri väčších nákupoch tak môžete ušetriť aj niekoľko desiatok či stoviek eur ročne. Navyše, pred Vianocami sa vydavatelia kariet predbiehajú v špeciálnych akciách, počas ktorých je používanie kreditnej karty ešte výhodnejšie, ako počas roka.

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.