Čo s poruchou trávenia mlieka, ak trpíte v klimaktériu osteoporózou?
Autor(ka) : Gabika
Dátum a čas : 7.12.2011 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Prechodom do zrelého veku začína ženy v klimaktériu často ohrozovať „tichý zlodej kostí“ – osteoporóza. Klimaktérium je prirodzené obdobie v živote každej ženy, kedy v dôsledku poklesu hormónov môže prichádzať ku strate kostnej hmoty, čo má za následok zlomeniny často končiace invaliditou. Riziko rednutia kostí sa dá výrazne znížiť, ak si zabezpečíte dostatočný prísun vápnika, ktorého významným zdrojom sú mliečne výrobky. Čo však s tými ženami, ktoré trpia majú poruchu trávenia mlieka? Ako sa môžu brániť ony?

Prechodom do zrelého veku začína ženy v klimaktériu často ohrozovať „tichý zlodej kostí“ – osteoporóza. Klimaktérium je prirodzené obdobie v živote každej ženy, kedy v dôsledku poklesu hormónov môže prichádzať ku strate kostnej hmoty, čo má za následok zlomeniny často končiace invaliditou. Riziko rednutia kostí sa dá výrazne znížiť, ak si zabezpečíte dostatočný prísun vápnika, ktorého významným zdrojom sú mliečne výrobky. Čo však s tými ženami, ktoré trpia majú poruchu trávenia mlieka? Ako sa môžu brániť ony?

 

Osteoporóza - nazýva sa aj „tichý zlodej kostí“ alebo “tichá choroba”, pretože sa vyvíja a napreduje bez zjavných príznakov aj desiatky rokov. Osteoporotická zlomenina ohrozuje takmer každú tretiu ženu po dosiahnutí 50. roku života. Právom sa zaraďuje medzi spoločensky najzávažnejšie ochorenie života. Až tretina osôb po zlomenine krčka stehennej kosti do roka zomiera a tretina je odkázaná na cudziu opateru. Jedným z preventívnych opatrení je prijímanie dostatočného množstva vápnika, ktorý spevní kosti a zníži riziko zlomenín. Vo vyššom veku by mali ženy denne prijať od 0,8 do 1,2 gramu vápnika, ktorý zabezpečí 0,8 l mlieka alebo 0,5 l mlieka a 50 g syra alebo 0,25 l mlieka s 30 g syra a jedným jogurtom.

 

Zlomenina v dôsledku krehkých kostí je na 7. mieste najčastejších príčin úmrtí hospitalizovaných pacientov na Slovensku. „Zvýšený príjem vápnika je priam nevyhnutný na zabezpečenie silných kostí predovšetkým pre ženy, ktoré sú v prechode. V tomto období, keď ich nadmerne ohrozuje osteoporóza, by mali dbať na dostatočnú spotrebu mliečnych výrobkov. Ženy, ktoré trpia neznášanlivosťou laktózy to však majú ťažšie. No aj ony majú možnosti, ako mlieko a mliečne výrobky nevyradiť zo svojho jedálnička,“ hovorí Rastislav Stolárik, predseda združenia Intolerancia laktózy, ktoré radí ľuďom ako riešiť ich problémy súvisiace so zlým trávením mliečneho cukru. „Pre ľudí, ktorí trpia intoleranciou laktózy existujú doplnky vo forme kvapiek a tabletiek, ktoré umožňujú trávenie mliečnych výrobkov. Našťastie sú dostupné aj v našich lekárňach, v obchodoch so zdravou výživou a najnovšie aj v sieti DM drogérie. Považujeme za dôležité o týchto možnostiach informovať, pretože počet ľudí s týmito ťažkosťami narastá,“ dodáva Stolárik.  

 

Poruchou trávenia mliečneho cukru trpí už každý piaty Slovák. Príčinou ochorenia je nedostatočná produkcia enzýmu laktáza, ktorý štiepi mliečny cukor. Ľudia s touto diagnózou by sa zbytočne vyhýbali zdravým mliečnym jedlám, keď si môžu pomôcť doplnkami (napr. kvapky s enzýmom laktáza štiepiace mliečny cukor), ktoré laktózu rozložia. Viac sa o intolerancii laktózy dočítate na www.laktoza.sk.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.