Doktor Frankenstein
Autor(ka) : Kristína Farkašová
Dátum a čas : 26.4.2001 03:00
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

O Stephenovi Hawkingovi sme už v Lady písali a vy viete, že je to skvelý mozog v rozpadávajúcom sa tele. Americký lekár profesor Robert J. White, kvôli tomu nemôže už roky spávať a chce sa pokúsiť vymeniť Hawkingove umierajúce telo za zdravé. V prípade úspechu by tým predĺžil geniálnemu vedcovi život/ nikto nevie o koľko a aká časovaná bomba čaká na vedca /. Tento revolučný nápad pochopiteľne rozrušil ako odbornú, tak aj laickú verejnosť.

Myšlienkou transplantácie hlavy, ako celku, sa doktor White zaoberá už dlhé roky. Rozhodne nie je šialený vedec, ktorý chce vytvoriť nové ľudské monštrum. Je to človek, ktorý si plne uvedomuje, čo takýto radikálny zásah obnáša a sám o svojej práci tvrdí: „Vôbec nie som nebezpečný. Naopak by som chcel ľuďom ponúknuť pomoc.“ Nápad vznikol preto, lebo vo svojej dlhoročnej lekárskej praxi videl už umierať množstvo ľudí, ktorí mali ochrnuté telo, ale mozog im pracoval lepšie ako zdravým ľuďom. White sa nevydržal dívať na to, ako títo ľudia psychicky trpeli a tak sa začal zaoberať technickými detailmi, ako by sa dala transplantovať celá hlava. Skúšky začali na zvieratách a operáciách mŕtvych, aby zistil ako oddeliť hlavu od tela. Na opiciach potom doviedol celý proces transplantácie až do konca. Pokusné zvieratá doteraz vždy ostali aj tak ochrnuté a po pár hodinách na prístrojoch, umierali.
Doktor White má momentálne novú obeť. Ani veľké neúspechy neodradili dobrovoľníka Craiga Vetivitza od operácie, Chce sa nechať operovať za každú cenu. Profesor tvrdí: “Ak bude táto operácia úspešná, môžeme udržať pri živote aj geniálny Hawkingov mozog.“ A Hawking dodáva, že mu aj tak nič iné nezostáva.


©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.