FRANCÚZSKE TIPY V ZNAMENÍ TÚŽBY
Autor(ka) : Janka
Dátum a čas : 30.9.2011 00:00
Kategória : Móda
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Príbeh Mademoiselle Noire sa pomaly blíži do finále. Šarm, elegancia a túžba spojená s denníkom z pera spisovateľky Báry Nesvadbovej sa v týchto dňoch prenáša aj do reálneho sveta. Značka luxusnej fancúzskej kávy Carte Noire sa rozhodla zhmotniť tieto elementy do tipov, ktoré Vám exkluzívne prináša na stránkach www.kavavznamenituzby.sk.

Príbeh Mademoiselle Noire sa pomaly blíži do finále. Šarm, elegancia a túžba spojená s  denníkom z pera spisovateľky Báry Nesvadbovej sa v týchto dňoch prenáša aj do reálneho sveta. Značka luxusnej fancúzskej kávy Carte Noire sa rozhodla zhmotniť tieto elementy do tipov, ktoré Vám exkluzívne prináša na stránkach www.kavavznamenituzby.sk.

 

Prvou lastovičkou sa stala módna prehliadka modelov mladého návrhára Borisa Hanečku okrášlených líčením od moderátorky a vizážistky Lenky Šoóšovej a účesmi ambasádorky L´oréal Professionel Renáty Márovej. Tí svoje umenie predstavili pod záštitou Carte Noire 28. Septembra 2011 v priestoroch reštaurácie Levante v Bratislave.

 

„Vedieť nosiť oblečenie a tým ho premieňať na módu dokážu Francúzky neuveriteľne ľahko, nonšalantne s nadsázkou, ale i sklonom k dekadencii. Nie sú to len chronické atribúty ako pikantný korzet burleskných tanečníc 19. storočia z vykričaných štvrtí, ktorý sa vďaka Francúzom nenosí už pod odevom, ale sa ním hrdo pýši nejedna dáma napríklad i k nohaviciam. Taktiež koketné pánske variácie na krehkej žene ,či len do strany posadená baretka sú momenty vnímané ako francúzsky šik. Nemusí ísť o trend, ide skôr o to, aký má daný artefakt štýl a taktiež ako daný štýlový artefakt unosí jeho nositeľ.“, hovorí o typických znakoch francúzskej módy Boris Hanečka.

 

Trendy je trenčkot, redingot, baloniak, kabát prevzatý z pánskeho šatníka upravený na ženské telo. Pánske prvky zamenené do jemného materiálu, ako je napríklad satén doplnený rafinovanými detailmi. „Dôraz by mal byť v tomto prípade na farbu i prevedenie. Napríklad jemné čipkové rukavice lemované kožou slivkovej farby alebo terakotový šál s háčkovanými detailmi a strapcami po oboch koncoch sú pekným príkladom takýchto prvkov.“, objasňuje Boris a dodáva, že módne sú taktiež doplnky ako opasky, drobné mešce, či puzdra na telefón.

 

Tohto roku sa vracia nesmrteľná farba krvi a stáva sa opäť kráľovnou šatníkov, aby tak dodala svojim sfarbením silu svojej nositeľke. Overený glam metalických látok, nánosy flitrov, či kovové vlákna jednotlivých častí odevov sú na výslní rovnako tak počas dňa  i večer.

 

„Azda to najrafinovanejšie, čo francúzska móda ponúka je uniforma. Podľa gusta, úsudku i nálady - vojačky, školáčky, guvernantky, či dokonca slúžky hraničiace s dobrými mravmi.“ Hovorí Boris o jemnom fetiši vo francúzskom odievaní. Pre tie menej odvážne dámy sú tu ale stále trendy pruhy, bodky, hviezdy, či kaligrafia. Klasická potlač aj nové prvky.  A samozrejme kožušina navždy! „Kožušina hrá túto zimu všetkými farbami dúhy a tak vnáša pocit optimizmu a radosti do každého počasia, či už je to vesta, štóla, čiapka, golier či muf.“ dodáva Boris Hanečka.

 

Pre francúzsku úpravu vlasov sú typické elegancia, štýl a noblesa. „Vlasy by mali byť zdravé, lesklé a vzdušné. Zároveň však musia mať tvar. Účes by mal byť ženský, jemný a šik.“, hovorí Renáta Márová. „Hlavne nesmie byť účes helmovitý a ťažký. Základom je nedbalá dokonalosť, vzdušnosť a elegancia“, dodáva. Vo Francúzsku sú veľmi trendy polodlhé vlasy v mäkkých tvaroch, typické sú vytláčané vlny, ktoré dodávajú jemnosť. Renáta zároveň objasňuje typické francúzske drdoly: „Chignon – typický francúzsky drdol je veľmi obľúbený a jednoduchý účes. Nesmie však robiť ženu starou. Jeho základom je zvýraznenie šije a jemná nedbalosť, pričom si však zachováva svoj tvar.“ Francúzska móda dáva priestor aj krátkym ženským strihom a doplnkom, ako sú klobúky, čelenky, a pod.

 

Lenka Šoóšová približuje francúzske líčenie: „Základom je žiarivá a čistá pleť. Francúzky veľmi dbajú na starostlivosť o pleť a dávajú si veľmi záležať na mladistvom a žiarivom vzhľade.“ Čo sa týka trendov Lenka ich definuje: „Typické sú žiarivé červené ústa a čierna linka. Francúzky dávajú veľký dôraz na pery. Čo sa týka večerného líčenia, dôraz je skôr na oči, ktoré zvýrazňujú tmavým líčením. Samozrejme je možná aj kombinácia výrazných tmavých očí a sýtočervených pier.“ Francúzske líčenie sa nebojí ani extravagancie a Francúzky aj bežné denné líčenie rady ozvláštňujú prvkami extravagancie. „Chodia po ulici s prvkami, ktoré by si Slovenky na seba v bežný deň určite nedali.“, hovorí Lenka. Trendy sú napríklad pierka, ktoré sa lepia na riasy.

K pravej francúzskej móde patrí aj lahodná francúzska káva, ktorá dotvára atmosféru luxusu a elegancie. Pokiaľ je doplnená pravými francúzskymi delikatesami je tento zážitok ešte viac umocnený. Ako vyzerajú pravé francúzske raňajky nám prezradil šéfkuchár hotela Apollo v Bratislave Peter Hoffman: „Francúzske raňajky sú vždy sladké. Nesmie chýbať bageta, maslo a rôzne druhy džemov. Samozrejme na stole sú vždy aj čerstvé croissanty a iné sladké pečivo. K raňajkám nesmie chýbať lahodná káva, prípadne čaj alebo džús.“ Francúzskou špecialitou sú aj toasty vo vajíčku na sladký spôsob. Natierajú sa horúcim džemom a Francúzi ich jedia len keď majú čas na prípravu.

 

Francúzska móda a kultúra je plná drobných vychytávok, ktoré majú glanc šarmu, elegancie a túžby spoznať ich. Množstvo tipov, ako vniesť do každodenného života závan Francúzka vám prináša káva Carte Noire exkluzívne na stránke www.kavavznamenituzby.sk. Neváhajte a doprajte si aj vy žiarivý štýl francúzskeho života.

 

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.