Postavička mňam, mňam, mňam
Autor(ka) : Jana Osuska
Dátum a čas : 17.8.2001 11:39
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Vysoký výskyt nadmernej hmotnosti a obezity u slovenskej populácie súvisí s nízkou fyzickou aktivitou a nesprávnym spôsobom stravovania. Aj tento fakt vyplýva zo Správy o zdravotnom stave obyvateľstva SR, ktorú dnes / 15.8./ dostala na stôl slovenská vláda. Páni ministri si môžu začať lámať hlávky nad tým, ako nakŕmiť zamestnaných aj nezamestnaných zdravými potravinami, inak nebude stačiť štátna kasa na vyplácanie dávok zdravotne postihnutému obyvateľstvu. Hoci to znie ako žart, je to krutá realita.

V dôsledku slabej kúpyschopnosti obyvateľstva zabúdame, že skladba stravy je jeden z najvýznamnejších rizikových faktorov nielen chorôb obehovej sústavy, ale aj nádorových ochorení, či cukrovky, obezity, zvýšenej hladiny cholesterolu, glukózy a vysokého krvného tlaku.
Ak porovnáme výšku dôchodkov s cenami zdravých potravín / rýb, ovocia a zeleniny/ , dá sa už začať hovoriť o genocíde povojnovej generácie.
Negatívnu úlohu zohráva aj reklama, z ktorej peniažky tečú na podporu politických strán aj jednotlivcov. Najviac masíruje zlé návyky televízna reklama, ktorá nielenže často pár razy za deň robí reklamu nezdravým výrobkom plným cukru a tukov, ale navyše ich ešte doplňuje heslami, čo eliminujú vôľu a rozhodovanie. Kašli na imidž, počúvaj smäd, Keď musíš, tak musíš.. .-pri násilnom odobratí čokolády. Dospelí sa ešte ako tak ubránia, ale čo deti?. Zrazu zistia, že „in“ je piť colu a nie vodu, alebo, že najlepší je Mc Donald, kam sa naňho hrabe mamičkina kuchyňa. Kým zistia, ako naleteli , zlé návyky sa im dostanú pod kožu a začarovaný kruh nesprávnych stravovacích návykov bude pokračovať aj v ďalších generáciách. Situácia je varujúca. Takmer 60 percent dospelej populácie konzumuje polotučné mlieko, vysokotučné syry a z mliečnych výrobkov najmä jogurty. Pretrváva vysoká spotreba vajec. Najfrekventovanejšie mäso je bravčové, nasleduje hydina, potom hovädzie. Konzumácia baraniny a jahňaciny a rýb je zriedkavá. Ovocie konzumuje denne 57,5 percenta dospelej populácie. Nižšia je spotreba zeleniny, ktorú denne alebo takmer denne konzumuje len 55 percent respondentov. Spotreba tukov vysoko prekračuje normy.
Čo s tým? Už sa nemôžeme vyhovárať na komunistické normy. Jedným z riešení by bola osveta a regulované ceny „ zdravých potravín“. Čo keby pán minister zaviedol do škôl popri joge aj náuku o zdravej výžive. Veď ľudstvo už niekoľko tisíc rokov vie, že potraviny sú jedom aj liekom súčasne. Bolo by dobre naučiť deti rozoznávať, kedy liečia a kedy zabíjajú.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.