Slováci sa dentálnej hygieny obávajú zbytočne
Autor(ka) : Monika
Dátum a čas : 29.6.2011 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Návšteva dentálnej hygieničky stále nie je na Slovensku bežnou súčasťou starostlivosti o zuby. Pozitívnym signálom je, že aj u nás už pribúdajú klienti, ktorí sa o dentálnu hygienu zaujímajú u svojho zubára. Prevažujú však pacienti, ktorých na nutnosť dentálnej hygieny musí upozorniť zubár. Pritom práve dentálna hygienička môže zabrániť mnohým problémom so zubami. Dentálnu hygienu je potrebné navštíviť ideálne raz za pol roka, resp. raz za rok v závislosti od stavu chrupu. Odborníci upozorňujú, že mnoho Slovákov sa dentálnej hygieny zbytočne obáva, a to len preto, že netušia, čo ich čaká.

Návšteva dentálnej hygieničky stále nie je na Slovensku bežnou súčasťou starostlivosti o zuby. Pozitívnym signálom je, že aj u nás už pribúdajú klienti, ktorí sa o dentálnu hygienu zaujímajú u svojho zubára. Prevažujú  však pacienti, ktorých na nutnosť dentálnej hygieny musí upozorniť zubár. Pritom práve dentálna hygienička môže zabrániť mnohým problémom so zubami. Dentálnu hygienu je potrebné navštíviť ideálne raz za pol roka, resp. raz za rok v závislosti od stavu chrupu.  Odborníci upozorňujú, že mnoho Slovákov sa dentálnej hygieny zbytočne obáva, a to len preto, že netušia, čo ich čaká.

 

Postoj Slovákov k dentálnej hygiene sa od roku 2009 výrazne nezmenil. Pravidelne, dvakrát denne si zuby čistí 73 % obyvateľstva a 61 % z nás si kefku vymieňa každé tri mesiace. Služby dentálnych hygieničiek však nevyužívame pravidelne.

 

Návštevu dentálnej hygieničky často odporučí priamo stomatológ. Ten totiž rozpozná nedostatky v starostlivosti o zuby. S prevenciou pomôže práve dentálna hygienička.

Starostlivosť stomatológa a dentálnej hygieničky by sa v ideálnom prípade mali dopĺňať. Stomatológ ošetrí aktuálny problém. Pravidelné návštevy u dentálnej hygieničky by mali pomôcť problémom predchádzať,“ hovorí PhDr. Viera Panáková, diplomovaná dentálna hygienička a hlavná odborníčka pre dentálnu hygienu na Slovensku. „Z návštevy u dentálnej hygieničky netreba mať žiadne obavy. Počas ošetrenia klientom ukážeme ako sa správne starať o zuby a ako ich čistiť. V prípade potreby odstránime povlak alebo zubný kameň,“ dopĺňa V. Panáková.

 

Ako návšteva prebieha?

Čo teda od takejto návštevy očakávať? „Ak idete na návštevu k dentálnej hygieničke prvýkrát, pripravte sa na podrobné vyšetrenie a vyčleňte si dostatok času. Počas prehliadky dentálna hygienička najskôr zhodnotí stav vášho chrupu a skontroluje prítomnosť zubného povlaku, zubného kameňa, pohyblivosť zubov a stav ďasien. Dentálna hygienička vás poučí, ako si zuby správne čistiť, na čo je potrebné sa sústrediť a pomôže vám vybrať správne dentálne pomôcky,“ vysvetľuje V. Panáková. 

 

V prípade potreby absolvujete štandardné odstránenie zubného kameňa a povlaku ultrazvukom a leštenie zubov. Budete tak odchádzať nielen s dobrým pocitom, ale i s profesionálne vyčistenými zubami. V prípade záujmu si môžete dopredu objednať aj nadštandardnú starostlivosť. Ide najmä o profesionálne bielenie zubov, ich fluorizáciu, leštenie výplní alebo ošetrenie citlivých krčkov.

 

 

Kedy sa vybrať k hygieničke

Návštevu dentálnej hygieničky by ste mali absolvovať 2x ročne. Povlak sa na zuboch hromadí a je potrebné ho pravidelne odstraňovať, aby zuby neochoreli. „Pravidelnú návštevu je nutné absolvovať aj v prípade, že nemáte akútne  problémy so zubami,“ dodáva V. Panáková. Zároveň však upozorňuje, že návšteva dentálnej hygieničky nenahrádza návštevu zubného lekára.

 

 

Ako nájsť dentálnu hygieničku

Dentálnu hygieničku vám môže odporučiť priamo zubný lekár. Ďalšou možnosťou, ako nájsť dobrú dentálnu hygieničku je využitie databázy Asociácie dentálnych hygieničiek, ktorá tieto odborníčky združuje. Ich databázu môžete nájsť aj na stránkach Orbit Klubu v sekcii „vyhľadávanie“. V rámci databázy nájdete dentálne hygieničky z celého Slovenska.

 

Na správnu starostlivosť o zuby je zameraný aj projekt Orbit Klubu pod názvom Zdravý úsmev pre každého. V rámci projektu budú môcť návštevníci obchodných centier v septembri a v októbri získať informácie o dentálnej hygiene vrátane možnosti individuálnej konzultácie so stomatológom, resp. s dentálnou hygieničkou.

 

 

Prečo návštevu absolvovať

  • Čistý zub nemôže ochorieť
  • Príčinou väčšiny problémov so zubami je mikrobiálny povlak
  • Stav našich zubov a ďasien ovplyvňuje naše celkové zdravie
  • Pri osvojení si správnej techniky čistenia zubov a vhodnom výbere pomôcok nebudete chodiť k zubárovi s obavami a návštevy sa obídu bez akýchkoľvek bolestivých zákrokov
  • Pravidelná a správna starostlivosť vám zaistí zdravé zuby po celý život

 

 

Orbit Klub je dlhodobý vzdelávací program pre laickú i odbornú verejnosť (stomatológovia, dentálne hygieničky). Jeho cieľom je zvyšovať povedomie o dôležitosti komplexnej dentálnej hygieny počas celého života človeka a posilňovať komunikáciu medzi lekárom, pacientom a dentálnou hygieničkou. Orbit Klub sa snaží klásť dôraz na prevenciu a budovať u verejnosti pocit zodpovednosti za zdravie svojich zubov. Medzi hlavné aktivity Orbit Klubu patria napr. webové stránky www.OrbitKlub.sk, vzdelávací seriál E-Zubár, spolupráca s odborníkmi, príprava informačných materiálov pre odborníkov a realizácia pravidelných výskumom na témy zubného zdravia.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.