Žiarovka či LEDka? Nie je nad čím rozmýšľať! Šetrite peniaze aj prostredie s modernými svietidlami
Autor(ka) : Eva
Dátum a čas : 6.7.2011 00:00
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Pravdepodobne aj vy už doma máte nejakú lampičku, v ktorej nikdy nebudete musieť vymieňať žiarovku. Čo bolo pre naše staré mamy ešte ťažkým sci-fi, sa zanedlho totiž stane úplne bežnou realitou vďaka technológii LED, ktorá je v svietení jasným trendom.

Pravdepodobne aj vy už doma máte nejakú lampičku, v ktorej nikdy nebudete musieť vymieňať žiarovku. Čo bolo pre naše staré mamy ešte ťažkým sci-fi, sa zanedlho totiž stane úplne bežnou realitou vďaka technológii LED, ktorá je v svietení jasným trendom.
 
 
Za trojpísmenkovou skratkou LED sa skrýva označenie „Light Emitting Diode“, teda svetlo emitujúca dióda. Z technického hľadiska ide o spojenie polovodičového kryštálu, kryštálového vodiča, trošky fosforového náteru a malej šošovky. Pre vás je však dôležité hlavne to, že z tejto kombinácie vznikne takmer nezničiteľný zdroj svetla, ktorý obyčajné žiarovky poráža na celej čiare!
 
Jedna LEDka v ručnej baterke alebo lampáši má životnosť 50 000 až 100 000 hodín - dá sa teda pokojne povedať, že vám vydrží prakticky celý život. Pre porovnanie, bežná žiarovka s volfrámovým vláknom obklopeným plynovou atmosférou vydrží v priemere len 15-20 hodín a v dôsledku silného zahrievania sa môže dokonca prasknúť. LED diódy sa nezahrievajú a preto nielenže nemôžu prasknúť, ale majú aj oveľa nižšiu spotrebu energie a šetria tým peniaze aj prírodu.
 
Najlepšie túto úsporu znázornil vo svojom teste výrobca bateriek Varta, ktorý porovnal náklady na prevádzku svojich nových LED ručných svietidiel s tradičnými žiarovkami. Zatiaľ čo klasická ručná baterka na 2AA batérie spotrebovala na 200 hodín svietenia 10 žiaroviek a 160 batérií, stačilo pri použití LED technológie na rovnakú dobu iba 10 batérií a jediná LED dióda! Na jedny batérie tak LEDka svietila až 45 hodín, zatiaľ čo bežná žiarovka iba 3.
 
Tak už viete, aká bude vaša nová lampa???
 
 

 

 

 

 

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.