Unikátna poradňa pre epileptikov funguje už rok
Autor(ka) : Monika
Dátum a čas : 21.4.2011 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Epilepsia je chronické ochorenie mozgu, ktoré pacienta sprevádza po celý život. Pre tých, ktorí sa chcú o svojom ochorení dozvedieť viac a naučiť sa s ním žiť plnohodnotne, vychádza práve teraz brožúra „60 najčastejších otázok a odpovedí o epilepsii“. Jej obsah ovplyvnili otázky pacientov z internetovej poradne a záujemcovia ju môžu získať úplne zdarma.

Epilepsia je chronické ochorenie mozgu, ktoré pacienta sprevádza po celý život. Pre tých, ktorí sa chcú o svojom ochorení dozvedieť viac a naučiť sa s ním žiť plnohodnotne, vychádza práve teraz brožúra „60 najčastejších otázok a odpovedí o epilepsii“. Jej obsah ovplyvnili otázky pacientov z internetovej poradne a záujemcovia ju môžu získať úplne zdarma.

 

Epilepsia je najčastejšie vážne neurologické ochorenie. Na Slovensku ňou trpí asi 60 000 pacientov a každý rok pribúda asi 3000 nových prípadov. I keď je to chronické ochorenie, nie je progresívne, stav pacienta sa pri správnej liečbe nezhoršuje a väčšina môže žiť plnohodnotný život. Je však dôležité, aby sa s ňou naučil žiť pacient i jeho blízki.

Na stránke www.zivotsepilepsiou.sk bola pre rokom spustená unikátna web poradňa, ktorá je vôbec najväčšou epileptologickou poradňou v rámci EÚ. Pacienti si môžu podľa kraja vybrať lekára, ktorému chcú svoju otázku adresovať, pričom celkovo je do poradne zapojených až 72 neurológov z celého Slovenska. Pokrytie krajov predstavuje 100 % a aspoň jeden lekár z poradne pôsobí až v 48 % okresov na Slovensku. Za rok existencie pacienti lekárom adresovali 434 otázok, čo je priemerne 36 otázok mesačne.

Vybraný lekár je na každú novú otázku upozornený prostredníctvom sms správy. Vďaka tomu je priemerný čas, za aký pacient dostane odpoveď, len necelých 22 hodín. Pokiaľ sa pacient dobrovoľne nepodpíše, poradňa je 100 % anonymná, lekárovi sa totiž nezobrazí e-mailová adresa, na ktorú odpovedá. Odpoveď dostane pacient priamo do e-mailovej schránky a nikde inde sa nepublikuje. Počas uplynulého roka sa výrazne najvyšší počet otázok v poradni (až 72 %) týkal liečby epilepsie. O diagnostike sa chcelo poradiť 16 % pacientov. Menej ako 5 % otázok sa týkalo problematiky zamestnania, tehotenstva, alternatívnych možností liečby a možnosti získať vodičský preukaz. 

Pri príležitosti prvého výročia fungovania poradne vychádza práve teraz brožúra, ktorá obsahuje 60 najčastejších otázok, ktoré zaujímajú pacientov s epilepsiou a odpovede odborných lekárov na ne. Brožúru je možné získať zdarma vyplnením jednoduchého kvízu o epilepsii na web stránke www.zivotsepilepsiou.sk. Do hry sa môže zapojiť každý záujemca a bude trvať do 30. júna 2011.

Väčšina laikov epilepsiu nepozná a má o nej skreslené, niekedy priam hrôzostrašné predstavy. Pritom s epilepsiou sa dá žiť plnohodnotný život, mnohí pacienti dokážu podávať rovnaké pracovné výkony, ako zdraví, môžu študovať, športovať, môžu sa venovať svojim koníčkom a rodine. Nové moderné možnosti liečby prinášajú možnosť žiť bez záchvatov stále viacerým pacientom. Ak má pacient nejaké pochybnosti alebo obavy, s ktorými sa bojí či hanbí obrátiť na svojho neurológa, môže využiť poradňu na www.zivotsepilepsiou.sk a poradiť sa anonymne. Základom úspešnej liečby epilepsie je totiž prístup pacienta, dôvera v liečbu a jej dodržiavanie.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.