KDE ZOBRAŤ NA TOHTOROČNÚ LETNÚ DOVOLENKU?
Autor(ka) : Gabika
Dátum a čas : 7.4.2011 00:00
Kategória : Štýl
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Riešením je plánovať dovolenku, najmä finančne, s dostatočným predstihom

Riešením je plánovať dovolenku, najmä finančne, s dostatočným predstihom

 

Jar je tu. Obdobie lyžovačiek a zimných dovoleniek sa pomaly chýli ku koncu a mnohí z nás sa už tešia na tú letnú. Nielen lúče jarného slnka, ale aj kampane cestovných kancelárií nás uisťujú, že je najvyšší čas pouvažovať nad tým kde, ako a najmä za čo strávime letnú dovolenku. Finančná kríza sa podpísala aj pod väčšiu triezvosť Slovákov pri cestovaní. Dve zaujímavé štatistiky (ŠÚ SR): 1. v druhom štvrťroku vlaňajška klesol počet zahraničných ciest Slovákov o takmer 15 percent; 2. priemerná slovenská rodina do dovolenky investovala 227 eur (sledované obdobie apríl - jún 2010). Suma, ktorá málokomu zostane z júnovej výplaty, no a dovolenkovať na úver je nebezpečný a drahý luxus. Uvažujete, kde zobrať na letnú dovolenku?

 

Odborníčka na financie, Zuzana Hody z Partners Group SK, ponúka 10 rád, ako vysnívanú letnú dovolenku naplánovať čo najlepšie.

 

1.    Kedy začať?

Dá sa povedať, že už včera bolo neskoro. Človek by sa mal na bežnú dovolenku pripravovať 3 - 12 mesiacov vopred a to v závislosti od výšky príjmu a finančnej náročnosti dovolenky. Na „životné“ dovolenky môžete sporiť aj niekoľko rokov!

 

2.    Dovolenka? Nesranduj, na to ja nemám...

Väčšina ľudí si odloží až to, čo  im zostane z výplaty na konci mesiaca. Je však dôležité odložiť si aspoň časť peňazí hneď po výplate, najlepšie v ten istý deň, ako prídu na účet. Dôvod je jednoduchý, peniaze na bežnom účte sa „rozutekajú“, zatiaľ čo s peniazmi na vkladových účtoch hýbať pravdepodobne nebudete. Budete príjemne prekvapení, o koľko viac takto ušetríte.

 

3.    Ako sporiť?

Sporenie na dovolenku patrí väčšinou ku krátkodobému plánovaniu, ktoré ponúka dve možnosti: odkladať si peniaze pravidelne, alebo jednorázovo (napr. z koncoročných odmien). Z tohto dôvodu odporúčam finančné nástroje ako terminované účty, peňažné fondy, prípadne sporiace účty bez výpovednej lehoty. Pri terminovaných účtoch si dajte pozor na sankčný poplatok, ktorý si banka môže pri predčasnom výbere naúčtovať. Pokiaľ sa rozhodnete pre peňažný fond, volila by som fondy bez vstupného poplatku.

 

4.    Nesprávajte sa ako dlžník

Vo svete peňazí je najdôležitejšie to, kto komu platí úroky. Pokiaľ si sporíte, platia úroky Vám, no ak ste dlžníkom, platíte úroky vy. Pokiaľ si systematicky odkladáte každý mesiac, lebo viete, že o rok príde ďalšia dovolenka, vyjde vás minimálne o 20 percent lacnejšie, ako keď si na ňu budete musieť požičiavať. Ak Váš príjem patrí medzi tie nižšie, zvoľte radšej menej exkluzívnu destináciu a v prípade, že peniaze nemáte vôbec, rozhodne sa nezadlžujte! Uprednostnite voľno doma, túry a cyklotúry, aktívny oddych na záhrade a najmä začnite so šetrením na budúcoročné more.

5.    Samotná dovolenka je len časť výdavkov

Kúpu dovolenky môžeme prirovnať ku kúpe auta. Nepočítame len s cenou auta, ale aj s nákladmi, ktoré si vyžiada - poistenie, servis, diaľničná nálepka, palivo a iné. Podobne aj pri dovolenke treba kalkulovať s výdavkami na poistenie, nákupy plaviek, krémov, výdavky počas pobytu a rezervu pre nečakané situácie. Výsledkom môže byť „predraženie“ aj o niekoľko desiatok až stoviek eur.

 

6.    „Prevádzková“ rezerva

Konečnú cenu dovolenky do značnej miery ovplyvňuje náročnosť dovolenkára. Pokiaľ ste zvyknutí posedieť si s rodinou na večeri, dať si kávičku a pár drinkov s priateľmi, alebo využiť ponuky fakultatívnych výletov a nakúpiť suveníry, budete v závislosti od destinácie a dĺžky pobytu potrebovať na účte dostatočnú rezervu. Spontánnym prečerpaním dovolenkového rozpočtu peniazmi odloženými na niečo iné, vás to môže mrzieť po návrate späť do „reality“.

 

7.    Kedy dovolenku kupovať?

Pri rezervácii dovolenky máte niekoľko možností, ako ušetriť nemalý obnos peňazí. Prvou je rezervovať si dovolenku v dostatočnom predstihu – využiť „first moment.“ Opačným prípadom je zakúpenie dovolenky na poslednú chvíľu - „last minute.“ Možnosť takúto príležitosť využiť v momente keď príde je ďalší z argumentov, prečo je nutné šetriť na dovolenku s dostatočným predstihom. Dovolenkou mimo hlavnej sezóny však môžete ušetriť najviac.

 

8.    Poistite sa!

Osobitnú pozornosť by ste mali venovať cestovnému poisteniu. Úraz, najmä mimo Európskej únie, by vás mohlo vyjsť až príliš draho. Náklady na lekára si v krajinách mimo EÚ platíte v plnej výške. Možno si mnohí poviete, že budete opatrní a nič sa vám nestane, no aj pás v aute si zapínate nie preto, lebo máte v pláne havarovať, ale pre istotu. Netreba však zabúdať aj na poistenie batožiny či zodpovednosti za škodu.    

 

9.    Karty alebo hotovosť?

Je vhodné si na dovolenku zobrať aspoň jednu kreditnú kartu, a to z viacerých dôvodov:

-       Bezpečnostný - v prípade straty alebo krádeže sa karta dá jednoducho zablokovať, v prípade straty hotovosti sa môžete dostať do veľmi nepríjemnej situácie

-       Rezervotvorný - v prípade neočakávaného, ale nutného výdavku môžete čerpať peniaze na niekoľko dní (spravidla 30 - 45) bezúročne

-       Úsporný - platby kartou v zahraničí sú poplatkovo výhodnejšie (prípadne bez poplatku) ako výbery z bankomatov

Prirodzene, je potrebné mať so sebou hotovosť najmä na drobné výdavky a pred cestou si zistiť dostupnosť bankomatov vo vašej destinácii.

 

10.              Čo s peniazmi, ktoré som neminul? 

Pokiaľ peniaze z dovolenky ostanú, človek má tendenciu ich minúť na veci, ktoré by inak nenakupoval. Odporúčam aspoň polovicu z nich (v ideálnom prípade celú sumu) odložiť a vytvoriť si tak základ pre nasledujúcu dovolenku.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.