Inštitút kávy: Denne sa vo svete vypijú miliardy šálok kávy za miliardy dolárov
Autor(ka) : IK
Dátum a čas : 7.2.2011 00:00
Kategória : Štýl
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Obchod s kávou živí takmer 100 miliónov ľudí, vďaka čomu je káva hneď po rope druhou najobchodovanejšou komoditou na svete. 25 miliónov pestovateľov kávy v 50 krajinách sveta vyprodukuje ročne približne 7,7 miliónov ton tejto komodity, ktorá sa na svetových burzách zobchoduje v hodnote viac ako 60 miliárd dolárov. Ďalšie desiatky miliónov spracovateľov a predajcov dopravia kávu do rúk jej milovníkov. Tí denne skonzumujú viac ako 2 miliardy šálok kávy.

Obchod s kávou živí takmer 100 miliónov ľudí, vďaka čomu je káva hneď po rope druhou najobchodovanejšou komoditou na svete. 25 miliónov pestovateľov kávy v 50 krajinách sveta vyprodukuje ročne približne 7,7 miliónov ton tejto komodity, ktorá sa na svetových burzách zobchoduje v hodnote viac ako 60 miliárd dolárov. Ďalšie desiatky miliónov spracovateľov a predajcov dopravia kávu do rúk jej milovníkov. Tí  denne skonzumujú viac ako 2 miliardy šálok kávy.

Korene obchodu s kávou siahajú do 14. storočia, keď ju arabskí obchodníci priniesli z jej pôvodnej domoviny v etiópskej provincii Kaffa do Jemenu. V súčasnosti hrá v pestovaní kávy rozhodujúci prím Brazília so svojimi 3 miliardami kávovníkov. 5 miliónov pestovateľov v krajine futbalu a samby vyprodukuje takmer tretinu celosvetovej produkcie kávy. 

Exot menom Vietnam rozhýbal cenu kávy

Najväčším „exotom“ medzi pestovateľmi kávy je bezpochyby Vietnam, ktorý ešte v roku 1993 vyvážal len minimálne množstvo tejto komodity. Vďaka podpore Medzinárodného menové fondu a Svetovej banky sa v roku 1995 začala pestovať káva typu Robusta na nevyužívaných územiach v krajine. Bol to fenomenálny úspech – Vietnam sa za päť rokov stal druhým najväčším svetovým vývozcom kávy a jeho podiel na svetovej produkcii neustále rastie.

Aj v dôsledku „vietnamského zázraku“ došlo v 90-tich rokoch k výrazným pohybom ceny kávy. Tá je vôbec veľmi nestabilná a jej úroveň ovplyvňuje viacero faktorov. „Rozhodujúcim prvkom je množstvo a kvalita úrody, avšak tieto vplyvy sa do ceny kávy nepremietnu okamžite,“ hovorí mediálny zástupca Inštitútu kávy Michal Holčík a dodáva „o cenách kávy sa rozhoduje najmä na burzách v Londýne a v New Yorku“.

Slovensko v konzumácii kávy zaostáva

Slovensko prispieva k celosvetovej spotrebe kávy minimálne. Podľa štatistík Medzinárodnej organizácie kávy (ICO) vypije priemerný Slovák ročne len 2,3 kg kávy, zatiaľ čo napríklad priemerný Fín si počas roka dopraje viac ako 11 kg kávy. Priemerný Čech vypije za rok 3 kilogramy kávy.

Káva chráni naše zdravie

Pravidelná konzumácia kávy pritom môže mať pozitívny vplyv na naše zdravie. Rozsiahle klinické a vedecké štúdie potvrdzujú, že pravidelná konzumácia kávy znižuje riziko cukrovky 2.typu, má protinádorové účinky a pozitívne pôsobí pri prevencii Alzheimerovej choroby. Káva navyše obsahuje viac ako 200 zdraviu prospešných látok s antioxidačnou aktivitou. "Až 70 percent denne prijatých antioxidantov môžu tvoriť práve antioxidanty konzumované v káve", hovorí Holčík a zároveň apeluje na rozumnú mieru konzumácie kávy: Odporúčaná denná dávka kofeínu je 200-300 mg/deň, čo predstavuje asi 4-6 šálok kávy. Nadmerná konzumácia kávy môže, najmä u ľudí citlivých na kofeín, vyvolať nežiaduce účinky ako dôsledok neprimeranej veľkej dávky prijatého kofeínu.“



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.