Otázky a odpovede: MUDr. Pavel Chrbolka - ORL oddelenie , Fakultná Thomayerová nemocnica s poliklinikou
Autor(ka) : Lenka
Dátum a čas : 17.12.2010 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Od začiatku školského roka sa dcéra nepravidelne sťažuje na bolesti v hrdle. Čím a ako to môžem správne liečiť?

Od začiatku školského roka sa dcéra nepravidelne sťažuje na bolesti v hrdle. Čím a ako to môžem správne liečiť?

 

Deti majú menej vyvinutý imunitný systém než dospelí. Navyše, sú často v kolektíve, kde sa ich organizmus stretáva s množstvom choroboplodných zárodkov. Preto môžu byť častejšie choré. Medzi najčastejšie odporúčané zásady liečby bolesti v krku patrí režim v pokoji a používanie prípravkov proti bolesti v hrdle, ktoré si môžete kúpiť v lekárni. Pri výbere si dajte pozor nie len na to, či sú prípravky vhodné pre deti, ale aj na to, či pôsobia nielen anesteticky, ale aj antisepticky, t. j či dokážu nielen tlmiť bolesť, ale taktiež liečiť (napr. Pastilky Coldrex). Ak príznaky počas piatich až desiatich dní neustúpia, odporučil by som Vám návštevu detského lekára, ktorý stanoví ďalšiu liečbu.

 

Moja maminka trpí astmou a každá viróza ju veľmi vysiľuje. Môže sa nejako brániť?

 

Starší ľudia, ktorých organizmus je oslabený nejakým chronickým ochorením, môžu skutočne častejšie trpieť nachladnutím, bolesťami v krku a ďalšími virózami. Vašej maminke by som mohol odporučiť posilňovať imunitu, dostatočne sa obliekať a v mesiacoch s najvyšším výskytom týchto ochorení sa vyhýbať väčším skupinám ľudí.  Prvé prejavy napríklad bolesti v krku je možné riešiť aj pomocou pastiliek s antiseptickými a analgetickými vlastnosťami, ktoré uľavia nielen od bolesti v krku, ale ničia aj pôvodcu ochorenia (napr. pastilky Coldrex). Ak príznaky pretrvávajú dlhšie, obráťte sa na lekára, ktorý stanoví ďalšiu liečbu.

 

 

V ostatných týždňoch ma trápi nádcha a často ma pobolieva v krku. Je možné sa tohto problému rýchlo zbaviť? Môže to súvisieť aj so stresom v práci?

 

Za častejší výskyt najrôznejších respiračných ochorení, medzi ktoré patrí aj nádcha, bolesť v krku, nachladnutie a ďalšie, môžu mnohé príčiny – znížená funkcia imunitného systému, stres, pobyt vo väčších skupinách ľudí a pod. Najlepšou prevenciou proti respiračným ochoreniam je, okrem vyváženej stravy bohatej na vitamíny, aj otužovanie, dostatočné obliekanie v mesiacoch kedy je teplota premenlivá a relaxovanie.

Na odstránenie bolesti v krku môžete využiť prípravky bežne dostupné v lekárňach. Pri ich výbere si dajte pozor na to, či prípravok pôsobí len analgeticky, ale taktiež antisepticky, t.j. či dokáže nielen tlmiť bolesť, ale aj liečiť (napr. Pastilky Coldrex). Ak do 5-10 dní príznaky nezmiznú, odporúčal by som návštevu lekára, ktorý na základe vyšetrenia stanoví diagnózu a odporučí vám vhodnú liečbu.

 

Čo mám robiť, keď ma začne bolieť v hrdle? Ako sa môžem bolesti rýchlo zbaviť?

 

Ak vás už bolí v krku, je potrebné začať s liečbou, pretože organizmus sa v tejto chvíli už určitú dobu snaží s ochorením bojovať. Medzi najčastejšie odporúčané zásady liečby patrí pokojový režim a používanie prípravkov proti bolesti v krku, ktoré sú bežne dostupné v lekárňach. Pri výbere si dajte hlavne pozor na to, či prípravok pôsobí nielen anesteticky, ale taktiež antisepticky, t.j. či dokáže nielen stlmiť bolesť, ale aj liečiť. (napr. pastilky Coldrex). Ak príznaky pretrvávajú dlhšie ako 5-10 dní, odporúčame Vám navštíviť lekára, ktorý stanoví presnú diagnózu a následnú liečbu.

 

Je v tomto období možné vyhnúť sa nachladnutiu a bolestiam v krku? Pracujem vo veľkom kolektíve a neustále som v styku s ľuďmi.

 

Vyhnúť sa nachladnutiu, bolestiam v hrdle a ďalším respiračným ochoreniam je nie len v tomto období ťažké, obzvlášť ak sa človek pohybuje vo veľkom kolektíve. Najlepšia prevencia je dbať na stravu bohatú na vitamíny, otužovať sa, športovať a v mesiacoch s premenlivou teplotou sa dobre obliekať. Na odstránenie bolesti v krku môžete využiť prípravky bežne dostupné v lekárňach. Pri ich výbere si dajte pozor hlavne na to, či prípravok pôsobí nie len anesteticky, ale taktiež antisepticky, t.j. či dokáže nielen utlmiť bolesť, ale aj liečiť (napr. pastilky Coldrex). Ak do 5-10 dní príznaky nezmiznú, odporúčal by som Vám návštevu lekára, ktorý na základe vyšetrenia stanoví diagnózu a odporučí vhodnú liečbu.

 

Aký je rozdiel medzi pastilkami a antibiotikami, pri akých symptómoch siahnuť po pastilkách?

 

Antibiotiká sa poskytujú pri bakteriálnom a nie pri vírusovom type ochorenia. Pacienta treba dobre zdiagnostikovať, vedieť, aké má problémy a až na základe toho sa lekári rozhodnú, či je nevyhnutná liečba antibiotikami, alebo budú stačiť napr. pastilky. Škriabanie v krku je už len dôsledok ochorenia, s ktorým pacient bojuje. Štandardne sa ľudia nakazia kvapôčkovou virózou a potom závisí od imunity jednotlivca, v akom psychickom a fyzickom stave sa nachádza práve v období nakazenia a ako sa jeho telo s týmto bojom vysporiada.

 

Keď po cmúľaní pastiliek jem alebo pijem, znižuje sa ich účinnosť?

 

Po cmúľaní pastiliek sa neodporúča jesť alebo piť minimálne pol hodinu, aby sa zachovala ich účinnosť. Viac informácií o správnom používaní pastiliek nájdete aj na webovej stránke www.cmulajspravne.sk.

 

Ako postupovať pri pálení v hrdle a bolestiach pri prehĺtaní, keď nemám horúčku, ani ďalšie príznaky ktoré by mohli byt spojene s angínou, chrípkou, pripadne iným ochorením?

 

Keď človek dostane prvé príznaky – nádchu alebo ho začne škriabať v hrdle, je ideálne ostať aspoň 1-2 dni doma v pokoji, zvoľniť tempo a obmedziť fyzické aktivity. Ak nie je možnosť celodenného oddychu, je potrebné oddychovať aspoň priebežne, niekoľko hodín denne. Treba použiť lokálne antiseptiká, kloktadlá do krku, pastilky proti bolesti v hrdle (napr. Coldrex) a podobne, ktoré určite pomôžu. V prípade nádchy je dobré použiť kvapky do nosa, ktoré sú, rovnako ako pastilky proti bolesti hrdla, bežné dostupné v lekárňach. Ak je ochorenie spojené s kašľom, v lekárni sú bežne dostupné preparáty na zlepšenie vykašliavania.

 

Sú pastilky na cmúľanie vhodná liečebná metóda aj pre malé deti?

 

Pastilky (napr. Coldrex) sú vhodné pre deti od 7 rokov a preto v žiadnom prípade neodporúčam, aby rodičia podávali pastilky deťom do tohto veku.

 

Ako je vhodné postupovať pri liečbe vírusového zápalu hrdla? Ako sa príznaky vírusového zápalu hrdla odlišujú od príznakov bakteriálneho zápalu? Popíšte príznaky a liečbu?

 

Keď človek dostane nádchu, začne ho škriabať v krku, ideálne je ostať aspoň 1-2 dni doma v pokoji, celkovo zvoľniť tempo a obmedziť fyzické aktivity.

Pri vírusových ochoreniach, ktoré sú spojené s teplotami sa predpisujú lieky až pri teplote nad 38 stupňov. Ak nie je možnosť celodenného oddychu, treba oddychovať aspoň priebežné pár hodín denne. Rovnako treba skúsiť nejaké lokálne antiseptiká, kloktadlá do hrdla a podobne, pretože tieto tiež pomáhajú. V prípade nádchy použiť napríklad kvapky do nosa, ktoré sú bežné dostupné.

Ak je zápal spojený s kašľom v lekárni sú bežne dostupné preparáty na zlepšenie vykašliavania
Toto všetko sú príznaky vírusového typu ochorenia, ktoré si ešte nevyžaduje antibiotiká, ale je možné ho liečiť aj pastilkami (napr. Coldrex)

Pacienti si však pri týchto syndrómoch často vyžadujú práve antibiotiká, pretože majú pocit, že sa bez nich z ochorenia nedostanú.

 

 Koľko pastiliek proti bolesti hrdla možno denne užiť?

 

Dospelí a deti od 12 rokov môžu užiť maximálne 8 pastiliek, deti od 7 do 12 rokov maximálne 4 pastilky počas 24 hodín. Odporúča sa nechať pomaly rozpustiť v ústach jednu pastilku každé tri hodiny.  

 

Kedy isť k lekárovi, pri akých príznakoch, a kedy stačí „samoliečba“?

 

Rozlišujeme rôzne skupiny pacientov – tých, ktorí majú tendenciu skúšať všetko možné, liečiť sa sami a chodiť popri tom do práce, za cenu toho, aby neprerušili pracovný proces.

Ďalšou skupinou sú pacienti, ktorí pri akomkoľvek prvotnom príznaku začínajúceho nachladnutia prichádzajú, hoci aj neskoro v noci, k lekárovi. Návšteva lekára je väčšinou daná charakterom práce človeka, jeho vzdelaním a podobne. V obidvoch týchto skupinách nájdeme ľudí, ktorí vyskúšajú mnohé lieky a až keď nezaberú, vyhľadajú lekára.

Tu by som apeloval na ľudí, aby najskôr vyskúšali rôzne možnosti liečby sami, a až keď nezaberú, nech sa obrátia na lekárov. Lekári, v rámci možností ich liečby, do veľkej miery odporučíme pacientom to, čo si môžu bežne sami v lekárňach kúpiť a preto od nás často odchádzajú tak trochu sklamaní, ale často očakávajú, že na všetko hneď dostanú antibiotiká. Keď im potom predpíšeme tento druh liečby a oni neodchádzajú s plnou taškou antibiotík, často si kladú otázku, na čo som k tomu lekárovi šiel.

 

Keď človek dostane nádchu, začne ho škriabať v hrdle, ideálne je, aby ostal aspoň 1-2 dni doma v pokoji, zvoľnil celkové tempo a obmedzil fyzické aktivity. Pri vírusových ochoreniach, ktoré sú spojené s teplotami sa predpisujú lieky až pri teplote nad 38 stupňov. Ak pacient nemá možnosť celodenného oddychu, je potrebné, aby oddychoval aspoň priebežne niekoľko hodín denne. Rovnako treba použiť pastilky napr. Coldrex alebo iné lokálne antiseptiká, prípadne kloktadlá do krku ktoré tomuto stavu určite pomôžu. V prípade nádchy je dobré použiť napríklad kvapky do nosa, ktoré sú bežné dostupné. Ak je ochorenie spojené s kašľom, v lekárni sú bežne dostupné preparáty na zlepšenie vykašliavania.



 

 

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.