VYSPORIADAJTE SA S NACHLADNUTÍM A BOLESŤAMI V HRDLE
Autor(ka) : Lenka
Dátum a čas : 17.12.2010 01:02
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Nachladnutie patrí medzi vysoko nákazlivé ochorenie, ktorému sa možno v jesennom období len ťažko vyhnúť. O tom, či sa túto sezónu dokážeme tomuto ochoreniu vyhnúť, rozhodujú také faktory ako napríklad typ zamestnania, vek, psychická pohoda, pridružené ochorenia alebo dodržiavanie hygienických zásad. Medzi najčastejšie príznaky, ktoré sa pri tomto ochorení objavujú patrí bolesť a škrabanie v hrdle, nádcha alebo kašeľ. Ak tieto príznaky na sebe spozorujeme, je potrebné začať s liečbou, lebo organizmus sa v tejto chvíli už určitú dobu snaží s ochorením bojovať. Medzi najčastejšie odporúčané zásady liečby patrí pokojný režim, používanie prípravkov na bolesť v hrdle s anestetickými a antiseptickými vlastnosťami (t.j. také, ktoré nielen uľavia od bolesti, ale zároveň dokážu aj liečiť, napr. pastilky Coldrex proti bolestiam v hrdle) alebo prípravky na nádchu či kašeľ bežne dostupné v lekárňach. Odporúčajú sa aj ďalšie prípravky na sprievodné príznaky. Ak príznaky pretrvávajú dlhšie ako 5 dní alebo sa ďalej zhoršujú, je vhodné vyhľadať lekára.

Nachladnutie patrí medzi vysoko nákazlivé ochorenie, ktorému sa možno v jesennom období len ťažko vyhnúť. O tom, či sa túto sezónu dokážeme tomuto ochoreniu vyhnúť, rozhodujú také faktory ako napríklad typ zamestnania, vek, psychická pohoda, pridružené ochorenia alebo dodržiavanie hygienických zásad. Medzi najčastejšie príznaky, ktoré sa pri tomto ochorení objavujú patrí bolesť a škrabanie v hrdle, nádcha alebo kašeľ. Ak tieto príznaky na sebe spozorujeme, je potrebné začať s liečbou, lebo organizmus sa v tejto chvíli už určitú dobu snaží s ochorením bojovať. Medzi najčastejšie odporúčané zásady liečby patrí pokojný režim, používanie prípravkov na bolesť v hrdle s anestetickými a antiseptickými vlastnosťami (t.j. také, ktoré nielen uľavia od bolesti, ale zároveň dokážu aj liečiť, napr. pastilky Coldrex proti bolestiam v hrdle) alebo prípravky na nádchu či kašeľ bežne dostupné v lekárňach. Odporúčajú sa aj ďalšie prípravky na sprievodné príznaky. Ak príznaky pretrvávajú dlhšie ako 5 dní alebo sa ďalej zhoršujú, je vhodné vyhľadať lekára.

 

Nachladnutie: rôzne ročné obdobia, rovnaký priebeh a príznaky

Jesenné nachladnutia priebehom a príznakmi porovnateľné s nachladnutím v ostatných ročných obdobiach. Líšia sa len frekvenciou výskytu, ktorý je významne vyšší z dôvodu poklesu teplôt. Nachladnutia sa v nadchádzajúcich mesiacoch môžu prejavovať bolesťami v hrdle, kašľom, kýchaním, upchatým nosom, bolesťami hlavy, uší, nosu, nádchou a pod. Problémy bývajú subjektívne a trvajú v priemere 5 až 10 dní. Väčšinu nachladnutí spôsobujú vírusy, ktoré sa prenášajú cestou kvapôčkovej infekcie. Kvapôčky majú schopnosť prežívať dlhé hodiny na neživých predmetoch, napríklad na kľučkách a držadlách v dopravných prostriedkoch, na klávesniciach alebo vreckovkách. Preto patria nachladnutia medzi vysoko infekčné ochorenia, ktorým je veľmi ťažké sa vyhnúť.

Pôvodcami nachladnutia môže byť až 200 druhov vírusov. V niektorých prípadoch môže byť toto ochorenie vyvolané aj baktériami a neznámymi tzv. idiopatickými príčinami.

 

Ako vzniká bolesť a škrabanie v hrdle?

Mnohí ľudia sa domnievajú, že nachladnutie začína nepríjemne známym škrabaním a bolením v hrdle, posmrkávaním alebo zakašľaním. Ak však na sebe tieto príznaky pozorujete, váš organizmus s vírusmi a ďalšími choroboplodnými zárodkami bojuje už nejakú dobu.

Ako a kedy vzniká jeden z najčastejšie pociťovaných príznakov nachladnutia, bolesť a škrabanie v krku? Ak sa dostaneme do kontaktu s infikovanou kvapôčkou, napríklad  keď vedľa nás v autobuse kýchne nachladnutý človek, náš imunitný systém sa najprv snaží zabrániť vzniku ochorenia.

V prípade, že organizmus je oslabený, imunitný systém sa nebude schopný  s týmito zárodkami vysporiadať a bude dochádzať k množeniu vírusov v tele, resp. v oblasti hrdla. Vírusy sa postupne rozmnožujú natoľko, že dochádza k poškodeniu okolitých buniek. Na poškodenie buniek bude reagovať imunitný systém snahou o lokalizáciu a likvidáciu ochorenia, bude dochádzať k zápalovým prejavom – ako napríklad k prekrveniu sliznice a nám dobre známemu škrabaniu, svrbeniu a páleniu v hrdle. Až teraz človek pocíti subjektívne obtiaže a uvedomí si, že je prechladnutý a väčšinou začína s liečbou. Nie je dobré s ňou otáľať, a to práve preto, že nachladnutie je už určitú dobu v obehu.   

Potrápi vás aj tento rok jesenné nachladnutie? Ktoré faktory zohrávajú úlohu?

Za zvýšené množstvo nachladnutí môžu predovšetkým časté a výdatné výkyvy počasia a teplôt, ktoré spôsobujú vysušenie nosnej sliznice, umožňujú jednoduchšie usadzovanie vírusov, a teda aj možný vznik nachladnutia. O tom, či nás tento rok potrápi alebo nepotrápi nachladnutie, však rozhodujú aj mnohé ďalšie dôležité faktory. Patríte do skupiny, ktorá môže byť viac ohrozená nachladnutím? Otestujte sa!

 

1.       Aké máte zamestnanie?

o        Pracujem vo veľkom kolektíve – viac ohrozená skupina.

o        Pracujem väčšinou sám alebo len v malom tíme – menej ohrozená skupina.

Vysvetlenie: Ľudia, ktorí pracujú v kolektívnych zariadeniach, ako napríklad na úradoch alebo na školách, patria do viac ohrozených skupín ako tí, ktorí pracujú sami alebo len v malých kolektívoch. Vďaka častému kontaktu s choroboplodnými činiteľmi môže dôjsť k tomu, že budú odolnejší ako ostatní.

 

2.       Koľko máte rokov?

o        Dieťa alebo starý človek – viac ohrozená skupina.

o        Mládež, dospelý – menej ohrozená skupina.

Vysvetlenie: Malé deti sú väčšinou kvôli nevyzretosti imunitného systému viac náchylné na nachladnutie ako dospelí. Deti školského veku, ktoré sú neustále v kolektíve, taktiež často ochorejú. Mládež a dospelí sú viac odolnejší. K zvýšenému riziku nachladnutia opäť dochádza u starších osôb, a to kvôli chronickým ochoreniam.

 

3.       Máte nejaké chronické ochorenie?

o        Áno – viac ohrozená skupina.

o        Nie – menej ohrozená skupina.

Vysvetlenie: Ľudia, ktorí majú ďalšie, napríklad chronické ochorenia, môžu byť viac náchylní na nachladnutie.

 

4.       Ste v psychickej pohode?

o        Áno – menej ohrozená skupina.

o        Nie – viac ohrozená skupina.

Vysvetlenie: Ľudia, ktorí sú vo väčšej psychickej pohode, bývajú voči nachladnutiu odolnejší ako tí, ktorí sú večne prepracovaní a v strese.

 

5.       Ste často chorí?

o        Áno – rizikovejšia skupina.

o        Nie – menej riziková skupina.

Vysvetlenie: Medzi nami sa objavujú šťastlivci, ktorých imunitný systém je jednoducho odolnejší ako u ostatných ľudí.

 

6.       Dbáte na dostatočné oblečenie počas teplotne premenlivých jesenných dní?

o        Áno – menej riziková skupina.

o        Nie – viac riziková skupina.

Vysvetlenie: V tomto prípade nejde len o stav našej imunity, ale aj o náš prístup. Počas premenlivých jesenných dní je potrebné dbať na dostatočné oblečenie, a to nielen u detí.

 

7.       Chodíte často do spoločnosti, kín a divadiel?

o        Áno – viac ohrozená skupina.

o        Nie – menej ohrozená skupina.

Vysvetlenie: Vzhľadom na to, že nachladnutie je vysoko nákazlivé ochorenie, ľudia, ktorí chodia často do spoločnosti, na výstavy, do divadiel a kín sú viac vystavení vírusom ako tí, ktorí sa viac zdržiavajú doma.

 

8.       Dodržujete dôkladne hygienické zásady?

o        Áno – menej ohrozená skupina.

o        Nie – viac ohrozená skupina.

Vysvetlenie: Ľudia, ktorí dôslednejšie dodržujú hygienické zásady ako je časté umývanie rúk, najčastejšie po jazde mestskou hromadnou dopravou a pod., majú väčšiu šancu, že choroboplodné zárodky zničia skôr ako vyvolajú nachladnutie.

 

9.       Chodíte pravidelne športovať alebo sa aspoň často pohybujete?

o        Áno – menej ohrozená skupina.

o        Nie – viac ohrozená skupina.

Vysvetlenie: Tí, ktorí sú zvyknutí pravidelne sa pohybovať a športovať, majú celkovo posilnený organizmus, ktorý je vďaka tomu aj menej náchylný k nachladnutiu.

 

 

10.   Snažíte sa na jeseň dodržiavať nejaké preventívne pravidlá?

o        Áno – menej ohrozená skupina.

o        Nie – viac ohrozená skupina.

Vysvetlenie: Mnohí ľudia na začiatku jesene začínajú myslieť na prevenciu proti nachladnutiu. Je to rozhodne dobrý krok, ale ani ten stopercentne nezaručí, že sa nám tento rok nachladnutie nevyhne.

 

Návšteva lekárne

Pri začínajúcom nachladnutí a bolesti v hrdle vedú prvé kroky väčšinou do lekárne. Vzhľadom na to, že veľká časť nachladnutí je spôsobená vírusmi, je potrebné si zaobstarať také prípravky, ktoré sú na to vhodné – napr. pastilky, kloktadlá, spreje a pod. Ak nachladnutie sprevádza nádcha, mali by sme použiť kvapky do nosa, v prípade kašľu prípravok na kašeľ.

Pri výbere prípravkov proti bolestiam v hrdle, ktorých je v lekárňach cca 30 rôznych druhov, by sme si mali dať pozor hlavne na to, či nami zvolený prípravok poskytuje nielen subjektívne, ale aj reálne zlepšenie zdravotného stavu. Inak povedané, či dokáže tlmiť nielen bolesť, t.j. plniť funkciu anestetickú či analgetickú, ale či dokáže ničiť aj pôvodcu ochorenia a pôsobiť antisepticky. Ideálne sú prípravky, ktoré obsahujú obidve vlastnosti, pretože nám poskytujú nielen tíšenie bolesti, ale ničia aj choroboplodné zárodky.

 

Anestetické versus antiseptické vlastnosti

Ak majú prípravky analgetické či anestetické vlastnosti, dochádza k utlmeniu dráždenia a bolesti v hrdle. Ak prípravky majú antiseptické vlastnosti, dochádza síce k liečbe, no nezbavia nás individuálnych pocitov pálenia a škrabania v krku. Preto sa odporúčajú také prípravky na liečbu nachladnutia, ktoré obsahujú obidve vlastnosti zároveň.

 

Nové pastilky proti bolestiam v hrdle a správne cmúľanie

Novinkou na trhu sú pastilky Coldrex proti bolesti v hrdle, ktoré obsahujú lokálne pôsobiace účinné látky s anestetickými a antiseptickými účinkami. Pastilky teda nielen odstraňujú bolesť, ale zároveň ničia aj baktérie a vírusy, tlmia dráždenie v krku a príjemne chladia. Coldrex proti bolestiam v hrdle s príchuťou ostružina, med a citrón je voľne predajný liečivý prípravok, ktorý možno dostať v lekárňach v balení po 20 pastilkách.

Pastilky sú vhodné pre deti od 7 rokov. Dospelí a deti od 12 rokov môžu užiť maximálne 8 pastiliek, deti od 7 do 12 rokov maximálne 4 pastilky počas 24 hodín. Odporúča sa nechať pomaly rozpustiť v ústach jednu pastilku každé tri hodiny.

Aby pastilky správne fungovali a pomohli nám zbaviť sa bolesti v hrdle, je potrebné si uvedomiť, že pastilky nie sú len „tak trochu iné cukríky“, ale sú aj liekmi a pri ich užívaní treba dodržiavať niekoľko základných pravidiel. Krásna Mgr. Cmúľavá vo svojom inštruktážnom videu na stránkach projektu www.cmulajspravne.sk vysvetľuje správnu techniku cmúľania. Dozviete sa napríklad, že je dôležité pastilku nerozhrýzť, nie je vhodné ju hneď zajedať alebo zapíjať a užívať viac ako jednu pastilku každé tri hodiny. Mgr. Cmúľavá na dosiahnutie rýchlejšieho účinku odporúča aj pravotočivé cmúľanie sprevádzané gúľaním očí v rovnakom smereJ. Niektoré jej odporúčania posúďte sami.

 

 

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.