Trpí vaše dieťa suchou, svrbiacou pokožkou? - Atopická dermatitída a ako s ňou bojovať
Autor(ka) : Lenka
Dátum a čas : 17.12.2010 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Objavili ste sa na pokožke Vášho dieťatka začervenané, evidentne svrbivé, šupinaté miesta, ktoré sú vysušené alebo až praskajúce? Vaše dieťa pravdepodobne trpí, podobne ako približne 20 % všetkých detí, kožnou chorobou, ktorá sa odborne nazýva atopická dermatitída.

Objavili ste sa na pokožke Vášho dieťatka začervenané, evidentne svrbivé, šupinaté miesta, ktoré sú vysušené alebo až praskajúce?  Vaše dieťa pravdepodobne  trpí, podobne ako približne 20 % všetkých detí, kožnou chorobou, ktorá sa odborne nazýva  atopická dermatitída.

 

 

Čo je atopická dermatitída?

 

Atopická dermatitída, ktorá sa nazýva aj atopický alebo ľudovo ´detský´ ekzém, je jedným z najčastejších  ochorením kože a v súčasnosti jeho výskyt narastá. Týmto geneticky podmieneným, alergickým ochorení, ktoré je v jednej skupine napríklad s astmou, sennou nádchou či alergickým zápalom spojiviek, trpí v súčasnosti 14 – 24 % populácie. Atopická dermatitída sa najčastejšie prejavuje u detí do 2. roku života, v prípade  dospelých sa vyskytuje cca u 3 % dospelej populácie.  Detská pokožka  je sama o sebe veľmi špecifická a treba jej venovať nadmernú pozornosť a starostlivosť aj v prípade, že vaše dieťa atopickou dermatitídou netrpí. Keďže koža predstavuje základnú ochrannú  bariéru chrániacu organizmus pred choroboplodnými zárodkami, je veľmi dôležité, aby bola zvlášť u zraniteľných novorodencov udržiavaná v zdravom stave.  Hrúbka kože novorodenca je cca 1,2 m ( u dospelého je to 2,1mm ) a obsahuje menej tuku a viac vody. Preto je detská pokožka náchylnejšia k vysúšaniu ako pokožka starších detí a dospelých. Dobrá správa je, že iba 10 % detí trpiacich týmto kožným ochorením si ho prenesie aj do dospelosti. V 80% prípadov príznaky časom vymiznú.

 

 

Prejavy atopickej dermatitídy

 

Môžu sa objaviť  kdekoľvek na tele. Najčastejšie  sa ochorenie prejavuje formou napuchnutých červených oblastí, ktoré sú veľmi suché až šupinaté, popraskané alebo mokvajúce a najmä večer a v noci intenzívne svrbiace. Podľa prednostky dermatoveneralogickej kliniky Fakultnej nemocnice v Bratislava, prof. MUDr. Márie Šimajlakovej, PhD, má atopická dermatitída tri  vývojové štádia. „Prvé štádium vzniká okolo 3. mesiaca života, prejavuje sa najčastejšie svrbivými vyrážkami na lícach, v horších prípadoch v miestach kde na pokožku prilieha odev a trvá do  druhého roku života. Druhé štádium začína v treťom roku života a lokalizuje sa najčastejšie v kĺbových zhyboch lakťov a kolien. Ložiská sú červené s vyrážkami, intenzívne svrbivé, koža na tele je suchá a ešte výraznejšie  suché bývajú pery, brušká prstov a okolie očí. V treťom štádiu, ktoré začína od puberty, je zápal a zhrubnutie kože na celej tvári, trupe a končatinách. Pokožka je presušená, bledšia a okolo očí sa vytvárajú tmavé kruhy, ktoré pripomínajú obraz ľudí s nedostatkom spánku“, hovorí prof. Šimaljaková.

 

 

Čo atopickú dermatitídu  spôsobuje?

 

Presná a jednoznačná príčina vzniku atopickej dermatitídy (ďalej len AD) doteraz nebola zistená. Vedecky je ale potvrdené, že AD je do veľkej miery podmienená 2 faktormi - genetickou poruchou ochrannej bariéry pokožky a atopiou.  Porucha ochrannej bariéry pokožky je v poslednom období zdôrazňovaná ako najdôležitejší faktor pri rozvoji AD. Z dôvodu narušenej kožnej bariéry dochádza ku zvýšenej strate vody, je narušená celistvosť kože, v dôsledku čoho kožou ľahšie prestupujú alergény z vonkajšieho prostredie a mikroorganizmy, ktoré môžu spôsobiť rôzne infekcie a zápaly kože.  Atopia je predispozícia organizmu na precitlivelosť (alergia) na rôzne alergény vonkajšieho prostredia. Sama o sebe nie je alergiou- je vlohou, ku ktorej ak sa pridružia ďalšie faktory, môže sa alergia vyvinúť.  Medzi tieto  faktory vonkajšieho prostredia patria alergény v ovzduší (roztoče, pele, vzdušné plesne, rôzne prachy, látky zvieracieho pôvodu) a potravinové alergény (napr. vajíčka, citrusové plody, kakao, orechy, mak, kravské mlieko), ktoré sa do kože dostanú krvným obehom z čreva. Prejavy AD môžu výrazne zhoršovať aj rôzne fyzikálne podnety, ako mechanické dráždenie - napríklad vlnené oblečenie, prehriatie organizmu, agresívna kozmetika, rôzne mydlá a čistiace prostriedky s ktorými koža príde do kontaktu, nikel obsiahnutý v kovových predmetoch. Ekzém sa tiež často zhorší pri bežných ochoreniach ako je chrípka, prechladnutie a tiež pri strese a psychickom alebo emočnom napätí.  

 

Ako atopickú dermatitídu liečiť ?

 

Atopická dermatitída výrazne ovplyvňuje kvalitu života pacienta i jeho najbližších.  „Neustále svrbenie kože ničí psychiku pacienta a viditeľné kožné prejavy často prekážajú v osobnom aj spoločenskom živote“, hovorí prof. MUDr.Šimaljaková. Je preto viac ako žiaduce poradiť sa s dermatológom a čo najskôr nastaviť optimálnu liečbu.  Jej cieľom je obnovovanie ochrannej kožnej bariéry, zabraňovať ďalšiemu vysušovaniu pokožky a zvyšovať jej elasticitu. Keďže každá pokožka je iná a vyhovuje jej iné zloženie kozmetiky, univerzálny spôsob liečby neexistuje. Základ  každej  liečby pokožky trpiacej AD je ale rovnaký:

 

·         ošetrovanie pokožky emolienciami (krémy, masti a mlieka udržiavajúce pokožku namastenú), najmenej 2 x za deň

·         ošetrovanie pokožky protizápalovými a protibakteriálnymi prostriedkami (aplikácia dezinfekčných prostriedkov, event.kortikosteroidov, lokálnych alebo celkovo podávaných antibiotík, prípadne lokálnych imunomodulátorov),

·         prevencia spúšťacích mechanizmov, dodržiavanie určitého režimu (vyhýbanie sa alergénom a iným dráždivým látkam).

 

 

 

Linola – rad liečivej kozmetiky na atopickú, suchú a citlivú pokožku

 

Komplexnú pomoc pri riešení  problému atopickej dermatitídy, suchej a citlivej pokožky ponúka rad liečivej kozmetiky Linola. Zložením i preukázaným zlepšovaním stavu atopickej, suchej a citlivej pokožky, sú produkty radu Linola jedinečné.  Hlavnou zložkou tejto unikátnej receptúry je kyselina linolová – telu vlastná nenasýtená mastná kyselina, ktorá je dôležitou stavebnou súčasťou najvrchnejších vrstiev kože a predovšetkým ochrannej kožnej bariéry. Telo si kyselinu linolovú, podobne ako vitamíny, nedokáže samé vytvoriť, preto musí byť zabezpečený jej pravidelný prísun, napríklad prostredníctvom vhodne zvolených prípravkov. Prípravky značky Linola ponúkajú riešenie pre potreby suchej pokožky v rôznych situáciách – pri kúpaní, bežnom premasťovaní pokožky, pri opaľovaní, v mrazivom počasí, a pod. Všetky produkty radu Linola  však majú jedno spoločné – jedinečnú receptúru s vysokým obsahom kyseliny linolovej, pre ochranu a stabilizáciu ochrannej kožnej bariéry.

 

 

Predstavujeme dva z najobľúbenejších produktov radu LINOLA na slovenskom trhu:  

 

Linola Shampoo

Veľmi jemný, číri šampón, bez  konzervantov, farbív, parfumácie a s úplnou absenciou agresívnych substancií. Je vhodný na všetky formy suchej vlasovej pokožky s prejavmi svrbenia, začervenania a lupinami. Podporuje regeneráciu kože a chráni poškodenú pokožku hlavy. Je vhodný na dlhodobé používanie a ako jeden z mála produktov na trhu je vhodný pre deti už od prvého dňa po narodení.  

Pozor, nie je vhodný na mastné vlasy a psoriázu!

 

 

Linola Lotion

Rýchlo vstrebávajúce mlieko s 35% obsahom lipidov, predovšetkým kyseliny linolovej prírodného. Zvyšuje elasticitu kože, pôsobí regeneračne a protizápalovo, má  hydratačné a upokojujúce účinky i na pokožku podráždenú. Predlžuje nezápalovú fázu atopickej dermatitídy a podporuje regeneráciu pokožky pri použití protizápalových prípravkov.  Produkt je hypoalergénne parfumovaný, nezanecháva mastný film  a je vhodný pre použitie na celé telo.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.