Sme nepoučiteľní?
Autor(ka) : Jana Osuska
Dátum a čas : 12.3.2001 02:00
Kategória : Rodina
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Dnes ráno sa strelil do hlavy v americkom štáte Virgínia trojročný chlapec. Urobil to otcovou zbraňou, ktorú našiel voľne položenú v spálni rodičov. To je posledná obeť strelnej zbrane v Amerike. Vlastniť strelné zbrane zaručuje Američanom Ústava, ktorá vznikla v časoch, keď sa viac strieľalo ako vyjednávalo. Zdá sa, že ľudové porekadlo, kto s čím zachádza, tým schádza sa začína napĺňať.

Minulý týždeň sa tiež nezaobišiel v Amerike bez obetí strelných zbraní. Svetom otriasla správa, že jednu obeť a 14 zranených si vyžiadala streľba v budove strednej školy Santana v meste Santee v americkom štáte Kalifornia. Jeden zo svedkov pre televíznu stanicu KGTV uviedol, že útočiaci - chlapec sa počas streľby z revolveru s dlhou hlavňou usmieval. Predtým ako tento hrozný čin spáchal prezradil stovkám ľudí svoj úmysel. Nikto mu neveril. Kolegovia z TASRu pripravili chronologický prehľad strelieb v USA do decembra 2000. Je veľmi zaujímavý.

December 2000 - Sedem ľudí prišlo o život a ďalší traja utrpeli zranenia pri masovej prestrelke, ku ktorej došlo 26. decembra minulého roku v americkom meste Philadelphia, štát Pennsylvánia, v štvrti známej drogovou činnosťou a priekupníckymi aktivitami.

September 2000 - Hádka medzi dvoma študentmi vo veku 13 a 15 rokov vyvrcholila streľbou na pôde strednej školy v americkom New Orleanse, po ktorej obaja protivníci skončili s kritickými zraneniami.

Jún 2000 - Krvavá prestrelka sa odohrala v parku v americkom meste Chicago. Pri incidente bolo zranených minimálne osem ľudí, z toho traja veľmi ťažko.

Apríl 2000 - V rámci vyšetrovania prestrelky, ku ktorej došlo vo washingtonskej ZOO, polícia ako podozrivého zatkla 16-ročného chlapca. V prestrelke bolo zranených šesť detí vo veku 11-16 rokov.

Marec 2000 - Štyroch ľudí zastrelil a dvoch zranil v Memphise požiarnik mimo služby, keď začal strieľať do svojich kolegov, ktorí prišli hasiť dom, kde sa nachádzal.
- Rozzúrený strelec zabil pri únose svojej priateľky, ktorá ho opustila, troch ľudí. Okrem toho pri krádeži auta postrelil jednu ženu a jej dvojročnú dcéru.
- Šialený strelec v amoku zastrelil v dvoch reštauráciách v pennsylvánskom Wilkinsburgu dvoch ľudí a ťažko zranil tri ďalšie osoby.

Február 2000 - Na základnej škole v americkom štáte Michigan zastrelil šesťročný chlapec svoju spolužiačku.

December 1999 - Piati ľudia prišli o život pri útoku ozbrojeného muža v americkom štáte Florida.

November 1999 - Štyroch mŕtvych si vyžiadal hnev istého Američana, ktorého v meste Angola (štát Indiana) najprv vyhodili z baru a neskôr odmietli prijať na súkromnú party. Po obkľúčení políciou spáchal samovraždu.
- Na strednej škole mesta Deming v americkom štáte Nové Mexiko prišlo 13-ročné dievča o život po tom, ako ju strelou do hlavy smrteľne zranil rovnako starý spolužiak.
- Sedem ľudí zastrelil zamestnanec firmy Xerox v budove firmy v Honolulu na Havajských ostrovoch. Po vyjednávaní, do ktorého sa okrem policajtov a psychológov zapojil aj jeho brat, sa strelec obkľúčený na území neďaleko národného parku vzdal.

September 1999 - Streľba v baptistickom kostole v meste Foth Worth, Texas mala za následok sedem mŕtvych. Vrah zastrelil šesť ľudí a potom aj sám seba.

August 1999 - Beloch bol obvinený z vraždy pracovníka pošty, Američana filipínskeho pôvodu po tom, čo zranil tri deti a dve ženy v stredisku židovskej komunity neďaleko Los Angeles.

Júl 1999 - Rozrušený burzový maklér zastrelil deväť ľudí a po príchode polície nakoniec i sám seba. Ešte predtým zabil svoju ženu a dve deti.
- Páchateľ sa zastrelil po tom, ako zabil dvoch ľudí a zranil niekoľko ďalších počas streľby v Illinois a v Atlante.

Apríl 1999 - Dvaja ozbrojení študenti postrieľali 12 ďalších študentov a učiteľa na strednej škole v meste Littleton, štát Colorado. Obaja si potom siahli na životy.
- Sedemdesiatročný muž s mentálnymi poruchami spustil paľbu v známom stredisku mormonského kostola v Salt Lake City, štát Utah, a spôsobil tým smrť dvom a zranenia štyrom osobám predtým, ako ho zastrelila polícia.

Marec 1998 - V škole Middle School v Jonesboro, štát Arkansas, dvaja chlapci vo veku 13 a 11 rokov zapli požiarny alarm a spustili paľbu, keď učitelia a žiaci opúšťali školu. Zastrelili štyroch študentov a učiteľa.
- V meste Newington, štát Connecticut, zastrelil zamestnanec firmy Lottery Corporation štyroch úradníkov a potom spáchal samovraždu.

December 1997 - Zamestnanec pošty v Milwaukee zastrelil svojho kolegu a zranil nadriadeného, vzápätí na to sa sám zastrelil.
- V strednej škole Heath High School vo West Paducah, štát Kentucky, 14-ročný chlapec zastrelil troch študentov. Október 1997 - Do strednej školy v Pearl (Mississippi) išiel 16-ročný chlapec zastreliť dvoch študentov po tom, ako doma svojej matke spôsobil smrteľné bodné rany.

September 1997 - Ozbrojený muž zastrelil na pracovisku v Aikene (Južná Karolína) štyroch ľudí a zranil troch.
- Zamestnanec pošty v Miami zastrelil svoju bývalú manželku, jej priateľa, a napokon sám seba, keď stáli v rade na pošte, kde pracoval.

August 1997 - Streľba v New Hampshire: strelec stihol zabiť štyroch ľudí, kým ho v prestrelke nezasiahli policajti.

Jún 1997 - Streľba v Los Angeles (Kalifornia): Zamestnanec podniku spustil paľbu na ľudí, zastrelil dvoch a neskôr aj sám seba.

Apríl 1995 - Streľba v Corpus Christi, Texas: Útočník sa zabil po tom, ako postrieľal päť ľudí.

December 1993 - Strelec spustil paľbu v Oxnarde (Kalifornia) a zabil päť ľudí. Neskôr ho zabila polícia, keď smrteľne zasiahol jedného s jej príslušníkov.
- Rasisticky naladený ozbrojený muž zabil šesť ľudí a postrelil 17 na Long Islande v New Yorku.

Október 1991 - Muž ozbrojený automatickou pištoľou vrazil nákladným autom do bufetu a zabil 22 ľudí, na čo si vzápätí siahol na vlastný život.

Jún 1990 - Streľba na Floride: muž zabil v úrade šesť ľudí a nakoniec si aj sám vzal život.

Len čo si ja spomínam nie je tento prehľad samozrejme úplný, nejde však o všetky vraždy, ide skôr o to, kde je ich príčina. Ako ste si všimli, streľba neobchádza ani školy. V tejto súvislosti je zaujímavé, že v Paríži sa práve stretli svetoví odborníci na prvej medzinárodnej konferencii o násilí v školách, ktorú organizovalo OSN, aby zhodnotili príčiny násilia v školách. Pretože podľa poznatkov svetových kapacít, treba si už konečne priznať, že všetky demokratické štáty majú problém s násilím v školskom prostredí. V otváracom príhovore minister školstva Jack Lang podčiarkol, že už v roku 1992 upozornil odbornú verejnosť na otázku bezpečnosti, ktorá sa dnes stala vážnym problémom na všetkých stupňoch škôl. „V tom čase ma obviňovali, že som príliš pesimistický, a dnes sa ľudia sťažujú, že sme neprijali prísnejšie opatrenia," uviedol Lang, podľa ktorého sa problém dá riešiť len úzkou kooperáciou medzi rodičmi, políciou a školskými správami.
Hlavnou príčinou násilia v školách je podľa ministra školstva kríza autority, ktorá zasiahla celú spoločnosť: „Patrím ku generácii, ktorá pred tridsiatimi rokmi prispela k zrúteniu autority. V snahe oslobodiť sa z ultrahierarchizovaného systému, sme asi nechtiac stratili i užitočný pojem o autorite ako takej". Lang analyzoval i vonkajšie príčiny súčasnej vlny násilia - "divoký urbanizmus sedemdesiatych rokov" a vplyv audiovizuálnych médií, ktoré vyznávajú násilie a propagujú prelievanie krvi". Divoký urbanizmus už Slovensku máme už dávno, médiá chŕlia násilie ako na b


©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.