POČET PACIENTOV SO SRDCOVÝM ZLYHÁVANÍM RASTIE
Autor(ka) : Monika
Dátum a čas : 2.6.2010 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Slovenská kardiologická spoločnosť (SKS) usporiadala pod záštitou Asociácie pre srdcové zlyhávanie Európskej kardiologickej spoločnosti (Heart Failure Association of the European Society of Cardiology) tlačovú konferenciu so zameraním na toto závažné srdcovo-cievne ochorenie. Stalo sa tak pri príležitosti Dňa srdcového zlyhávania, ktorý zorganizovali pracovné skupiny pre srdcové zlyhávanie pri národných kardiologických spoločnostiach po celej Európe. Slovenskej tlačovej konferencie v hoteli Gate One sa zúčastnili doc. MUDr. Eva Goncalvesová, CSc., prezidentka SKS, prof. MUDr. Ján Murín, CSc., predseda správnej rady Slovenskej nadácie srdca, a MUDr. Peter Lesný, predstaviteľ pracovnej skupiny pre srdcové zlyhávanie SKS. Cieľom iniciatívy je upovedomiť odbornú, ale najmä širokú laickú verejnosť na problematiku tejto choroby a podporiť aktivity smerujúce k modernizácii systému starostlivosti o pacientov so srdcovým zlyhávaním.

Slovenská kardiologická spoločnosť (SKS) usporiadala pod záštitou  Asociácie pre srdcové zlyhávanie Európskej kardiologickej spoločnosti (Heart Failure Association of the European Society of Cardiology) tlačovú konferenciu so zameraním na toto závažné srdcovo-cievne ochorenie. Stalo sa tak pri príležitosti Dňa srdcového zlyhávania, ktorý zorganizovali pracovné skupiny pre srdcové zlyhávanie pri národných kardiologických spoločnostiach po celej Európe. Slovenskej tlačovej konferencie v hoteli Gate One sa zúčastnili doc. MUDr. Eva Goncalvesová, CSc., prezidentka SKS, prof. MUDr. Ján Murín, CSc., predseda správnej rady Slovenskej nadácie srdca, a MUDr. Peter Lesný, predstaviteľ pracovnej skupiny pre srdcové zlyhávanie SKS. Cieľom iniciatívy je upovedomiť odbornú, ale najmä širokú laickú verejnosť na problematiku tejto choroby a podporiť aktivity smerujúce k modernizácii systému starostlivosti o pacientov so srdcovým zlyhávaním.

 

Srdcové zlyhávanie je jediné kardiovaskulárne ochorenie, ktorého výskyt vo vyspelých krajinách vrátane Slovenska neustále rastie a v súčasnosti tak predstavuje významný medicínsky, spoločenský aj ekonomický problém. Prognózy odborníkov pritom varujú, že tendencia nárastu ochorenia bude pokračovať. „Srdcové zlyhávanie sa v bežnej populácii EÚ a Spojených štátov vyskytuje u 2 % pacientov, u ľudí nad 75 rokov však predstavuje až 10 %. V prípade ľudí nad 65 rokov je najčastejšou príčinou hospitalizácie, čo potvrdzujú aj skúsenosti slovenských interných oddelení. Hospitalizačná úmrtnosť na Slovensku dosahuje až 10 %, čo je viac ako hospitalizačná úmrtnosť na akútny infarkt,“ uviedla docentka Eva Goncalvesová. Hrozivý je aj ekonomický rozmer tohto problému. Podľa niektorých štatistík prevyšujú prostriedky vynaložené na hospitalizáciu a liečbu pacientov so srdcovým zlyhávaním prostriedky na liečbu piatich najčastejších malígnych ochorení.

 

Srdcové zlyhávanie má niekoľko príčin. K najdôležitejším patrí celkové starnutie populácie. Úmrtnosť na akútny infarkt sa síce podarilo znížiť, v mnohých prípadoch sa však v dôsledku infarktu nezvratne poškodí srdcový sval. U pacientov sa tak postupne, najmä po prekonaní opakovaných akútnych príhod, vyvíja srdcové zlyhávanie. Ďalším dôvodom je cukrovka, ktorá predstavuje osobitný rizikový faktor tohto ochorenia, predovšetkým u žien. Jej výskyt sa pritom počas ostatných 30 rokov na Slovensku zdvojnásobil (podľa nedávneho prieskumu postihuje 7 % populácie).

 

Príznaky ochorenia sú v chronickej fáze často nenápadné. Typická je dýchavica pri námahe a zvýšená únava, čo sa veľakrát pripisuje veku a starnutiu. Často dochádza k zhoršeniu ochorenia, ktoré môže vyústiť do stavu akútnej dýchavice s dychovou tiesňou a nezriedka ho sprevádzajú rozsiahle opuchy. Kvalita života pacientov sa výrazne znižuje, pretože väčšinou vyžadujú asistenciu rodiny alebo profesionálnej opatrovateľskej služby.

 

Liečba srdcového zlyhávania sa opiera o lieky a opatrenia spočívajúce v diéte a pohybovej aktivite. V indikovaných prípadoch sa používajú rôzne typy kardiostimulátorov („strojčekov“). Najťažšie formy sa najmä u mladších ľudí riešia transplantáciou srdca.    



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.