Dve tretiny laktózovo intolerantných o tom nevedia
Autor(ka) : Zuzana
Dátum a čas : 17.12.2009 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Až dve tretiny Slovákov, ktorí trpia intoleranciou laktózy, t.j. neznášanlivosťou mlieka a mliečnych výrobkov, nevedia, že tento zdravotný problém postihuje aj ich. Laktózová intolerancia, ktorá sa objavuje u 20 % slovenskej populácie, sa prejavuje tráviacimi ťažkosťami po konzumácii mlieka.

Až dve tretiny Slovákov, ktorí trpia intoleranciou laktózy, t.j. neznášanlivosťou mlieka a mliečnych výrobkov, nevedia, že tento zdravotný problém postihuje aj ich. Laktózová intolerancia, ktorá sa objavuje u 20 % slovenskej populácie, sa prejavuje tráviacimi ťažkosťami po konzumácii mlieka.  

 

Intolerancia laktózy postihuje každého piateho človeka na Slovensku. Iba jedna tretina z nich však o tom vie. Zvyšné dve tretiny, ktoré sa často po konzumácii mlieka a mliečnych výrobkov stretávajú s problémami, ako sú hnačky, bolesti a kŕče v bruchu či nadúvanie, však ani netušia, že sa ich tento problém dotýka. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu osvetového združenia Intolerancia laktózy.

 

Podľa celosvetových odhadov trpí intoleranciou laktózy 15 až 25 percent obyvateľov severnej Európy, 40 až 75 percent populácie južných krajín a viac ako 95 percent obyvateľstva Ázie a Afriky. Neznášanlivosť mliečneho cukru viac postihuje južné národy – najmä čiernu rasu, čo súvisí s evolúciou, klimatickými podmienkami a ďalšími faktormi.

 

Cieľom neformálneho združenia Intolerancia laktózy je práve zvýšenie informovanosti slovenskej verejnosti o tomto zdravotnom probléme. „Za osem mesiacov nášho pôsobenia sme zodpovedali viac ako dvesto otázok, ktoré nám prostredníctvom stránky www.laktoza.sk poslali ľudia trpiaci intoleranciou laktózy. Aj to je dôkaz, že tento problém sa v našej spoločnosti začína viac skloňovať,“ uviedol Rastislav Stolárik, predseda združenia.  Potvrdením rezonancie problému je aj rastúci záujem o bezlaktózové výrobky, a tiež o špecifický výživový doplnok Laktazan, ktorý dodáva telu chýbajúci enzým laktázu, a tým umožňuje lepšie tráviť mlieko i mliečne výrobky.

 

Ľudí, ktorí si uvedomujú, že tento problém trápi aj ich, je však podľa Stolárika stále málo, keďže o tom vie – na základe výsledkov prieskumu –  iba každý tretí z postihnutých. Zámerom Intolerancie laktózy je aj ich usmernenie pri riešení tohto problému. „Mnohí sa totiž, keď zistia, že trpia neznášanlivosťou laktózy, začnú úplne vyhýbať mliečnym produktom, čo, samozrejme, situáciu nerieši. Laktóza sa totiž umelo pridáva aj do mnohých iných potravín či dokonca i liekov,“ dodáva Rastislav Stolárik.

 

Možností odstránenia tohto problému je niekoľko – od objavenia prahu citlivosti na laktózu, cez správnu selekciu potravín, až po užitie enzýmu laktáza vo forme voľnopredajných tabletiek či pridanie špeciálnych kvapiek do mlieka, ktoré sa po niekoľkohodinovom odstátí zmení na bezlaktózové.

 

Tip – jednoduchý spôsob ako zistiť, či trpíte intoleranciou laktózy:

Existuje viacero spôsobov, ako diagnostikovať intoleranciu laktózy, napr. z analýzy dychu či krvi, dostatočne spoľahlivý test však môžete vykonať aj doma. Na niekoľko dní vylúčte zo stravy mlieko a mliečne jedlá. Potom (najlepšie počas voľného dňa) vypite 3-4 dcl mlieka na lačný žalúdok. Ak sa u vás do dvoch hodín prejaví niektorý zo symptómov ako hnačky, bolesti brucha, nadúvanie a pod., je veľmi pravdepodobné, že trpíte intoleranciou laktózy

 

 

Pozor! Uvedené tipy sú určené pre laktózovo intolerantných. Neplatia pre ľudí alergických na mliečnu bielkovinu, ktorých je u nás asi 1-3 %.

Intolerancia laktózy nie je choroba, ide o stav, pri ktorom ľudské telo neprodukuje enzým laktáza v dostatočnom množstve. Telo tak nemôže štiepiť laktózu — zložený mliečny cukor, ktorý v prípade, že sa dostane do hrubého čreva, spôsobuje ťažkosti. Miera intolerancie laktózy stúpa vekom. Viac o nej sa dočítate na www.laktoza.sk.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.