Krvácenie ďasien nie je banalita
Autor(ka) : Zuzana
Dátum a čas : 12.12.2009 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Parodontax s trojnásobným množstvom aktívnych látok účinne bojuje proti zápalu ďasien. Pokiaľ vám krváca akákoľvek rana, ošetríte ju a prelepíte. Ako sa však zachováte, keď zistíte, že vám krvácajú ďasná? Väčšina ľudí si pomyslí, že je to spôsobené len neobratným čistením zubov. V skutočnosti sú ale krvácajúce ďasná prvým prejavom ich zápalu, ktorý predstavuje pre zdravie zubov veľké riziko, pretože neliečený zápal ďasien je najčastejšou príčinou vypadávania zubov. Preto sa oplatí príznaky nepodceňovať a venovať patričný čas ústnej hygiene i výberu vhodných dentálnych pomôcok.

Parodontax s trojnásobným množstvom aktívnych látok účinne bojuje proti zápalu ďasien

Pokiaľ vám krváca akákoľvek rana, ošetríte ju a prelepíte. Ako sa však zachováte, keď zistíte, že vám krvácajú ďasná? Väčšina ľudí si pomyslí, že je to spôsobené len neobratným čistením zubov. V skutočnosti sú ale krvácajúce ďasná prvým prejavom ich zápalu, ktorý predstavuje pre zdravie zubov veľké riziko, pretože neliečený zápal ďasien je najčastejšou príčinou vypadávania zubov. Preto sa oplatí príznaky nepodceňovať a venovať patričný čas ústnej hygiene i výberu vhodných dentálnych pomôcok.

 

Ako sa dá spoznať zápal ďasien?

Krvácaním ďasien trpí až 90 % dospelej populácie. Ďasno postihnuté zápalom je krehké, napuchnuté a veľmi ľahko sa poraní. Zápal spôsobuje bledý povlak na zuboch, nazývaný zubný povlak. Ten sa tvorí prakticky neustále a hromadí sa hlavne v okolí krčkov zubov – tam, kde sa dotýkajú mäkké zraniteľné ďasno s tvrdou sklovinou zubu. Pokiaľ nie je zubný povlak pravidelne odstraňovaný, začínajú sa v ňom tvoriť škodlivé baktérie. Ďasno nezvládne odolávať takémuto náporu, opúcha, sčervenie a začína krvácať pri najmenšom podráždení, neskôr aj samovoľne. Zápal môže cez ďasno prenikať ešte hlbšie do zubného lôžka, kde je schopný zničiť jemné väzivo ukotvujúce zuby v čeľusti a nakoniec dokonca i samotnú kosť. Potom sa už jedná o parodontózu, ktorá často končí vypadávaním aj inak zdravých zubov. Bohužiaľ sa toto ochorenie u nás vyskytuje stále častejšie. A pritom stačí tak málo, pravidelne a správne si čistiť zuby a nezanedbávať návštevy u stomatológa.

„Zubný povlak je prirodzenou súčasťou ústnej dutiny a začína sa vytvárať hneď po vyčistení zubov. V počiatočnej fáze nemá negatívne účinky, ale tzv. zrelý povlak svojím zložením spôsobuje zápal ďasien. Skladá sa predovšetkým z baktérií, zvyškov jedál a odlúčených buniek zo sliznice,“ uviedol MUDr. Juraj Babčan, špecialista stomatológie a parodontológie.

Aj zubná pasta môže pomáhať

Zuby by sme si mali čistiť aspoň dvakrát denne mäkkou zubnou kefkou po dobu aspoň troch minút. Nemenej dôležitou vecou je správny výber zubnej pasty. I keď sa to nezdá, aj zubná pasta môže obsahovať účinné látky, tak ako liečivá.

Podľa slov MUDr. Babčana: „Bežné zubné pasty obsahujú fluór v rôznej forme, ktorý zvyšuje odolnosť voči zubnému kazu. Terapeutické zubné pasty však obsahujú aj rôzne liečivé látky, najčastejšie látky z rôznych byliniek. Tieto napomáhajú rýchlejšiemu hojeniu zapálených ďasien, samozrejme v kombinácii s kvalitným umývaním zubov.“

Stomatológovia odporúčajú už pri prvých príznakoch krvácania, používať zubnú pastu Parodontax, ktorá obsahuje oproti bežným kozmetickým pastám takmer trojnásobok účinných látok a má klinicky overený účinok. Klinické testy dokázali, že zubná pasta Parodontax má práve vďaka trojnásobku aktívnych látok oproti bežným zubným pastám priaznivý účinok na stav ďasien za menej než tri týždne používania. Parodontax obsahuje unikátnu kombináciu výťažkov zo šiestich liečivých bylín, hydrogénuhličitan sodný a fluorid sodný. Hydrogénuhličitan sodný je látkou, ktorú používajú zubní lekári a zubné hygienistky pre profesionálne čistenie zubov metódou „air flow“, ktorá dokonale odstraňuje zubný povlak, potláča krvácanie a neutralizuje kyseliny. Fluorid sodný v koncentrácii 1400ppm zvyšuje odolnosť zubnej skloviny proti pôsobeniu kyselín a bráni vzniku zubného kazu. Šalvia a myrha si poradia so škodlivými baktériami, rathania má sťahujúci efekt na krvácajúce trhlinky v ďasne a kamilka pomáha všetko čisto zahojiť. Naviac je tu ešte echinacea, ktorá posilní obranyschopnosť ďasien a mäta utlmí prípadnú bolesť a osviežuje dych.

Zubná pasta Parodontax má vďaka vysokému obsahu účinných látok špecificky slanú chuť, na ktorú si zvyknete spravidla behom jedného až dvoch týždňov používania. Hydrogénuhličitan sodný, ktorý chutí slano, upravuje pH v ústach, a tak účinne bojuje proti agresívnym kyselinám, ktoré škodia ďasnám i zubom. Naviac má leštiace schopnosti, takže si zubnú pastu Parodontax rýchlo obľúbite a to nielen vďaka terapeutickému účinku, ale tiež vďaka príjemnému pocitu po vyčistení zubov.

Parodontax by mali používať ľudia už pri prvých prejavoch zápalu ďasien. Používanie kvalitnej zubnej pasty s vysokým obsahom liečivých látok je dôležité hlavne u tehotných žien, diabetikov, pacientov užívajúcich antiepileptiká, u ktorých je riziko porodontózy vyššie. Ľuďom, u ktorých sa zatiaľ príznaky zápalu ďasien neprejavujú, stomatológovia odporúčajú používať Parodontax preventívne. Pre pacientov, ktorí trpia zvýšenou precitlivosťou na fluor, je k dispozícii nová varianta zubnej pasty Parodontax bez fluoru.

Prevencia a liečba zápalu ďasien

Priamo pre používanie pri krvácajúcich ďasnách bola vyvinutá zubná kefka Parodontax. Vďaka jej veľmi mäkkým mikrovláknam je umožnené podstatne lepšie vyčistenie horšie dostupných miest než pri bežných zubných kefkách, naviac bez podráždenia citlivých ďasien.

„Kvalitná technika umývania zubov je podmienkou 100 % - nej starostlivosti o ústnu hygienu. Používanie dobrej zubnej kefky, medzizubnej kefky a zubnych nití pomôže aj pri začínamjúcom zápale ďasien. V prípade zápalov ďasien a celého závesného aparátu doporučujeme perfektnú hygienu a dezinfekčné prípravky s obsahom chlorhexidinu, ktoré majú výrazný antibakteriálny účinok,“ uvádza MUDr. Juraj Babčan.

Nevyhnutným doplnkom kefky a pasty Parodontax je ústna voda s antibakteriálnym účinkom, ktorá efektívne odstraňuje zubný povlak a tým pomáha predchádzať zápalu ďasien. Ústna voda Parodontax má dvanásťhodinový účinok a je určená k dennému použitiu.

K liečbe akútneho zápalu ďasien je určená ústna voda Corsodyl, ktorá je na trhu v dvoch variantách líšiacich sa koncentráciou účinnej látky Chlorhexidin diglukonát. Ústna voda Corsodyl 0,2 % sa používa krátkodobo a jednorázovo. Corsodyl 0,1 % je určený k opakovanému použitiu v dvojtýždňových cykloch. Ústnu vodu Corsodyl je vhodné používať v kombinácii s terapeutickou pastou Parodontax.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.