Na vianočnom jedle Slováci šetriť nebudú, menej minú za darčeky
Autor(ka) : Gabika
Dátum a čas : 24.11.2009 00:00
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Podľa internetového prieskumu* spoločnosti Unilever až 53 percent Slovákov očakáva, že výdavky na tohtoročné Vianoce budú rovnaké ako v minulom roku. Na Slovensku je stále silná tradícia bohatého sviatočného stola, a tak až 80 percent opýtaných neplánuje šetriť na jedle. V čase krízy sú Slováci pripravení šetriť na darčekoch.

Podľa internetového prieskumu* spoločnosti Unilever  až 53 percent Slovákov očakáva, že výdavky na tohtoročné Vianoce budú rovnaké ako v minulom roku. Na Slovensku je stále silná tradícia bohatého sviatočného stola, a tak až 80 percent opýtaných neplánuje  šetriť na jedle. V  čase krízy sú Slováci pripravení šetriť na darčekoch. 

 

Podľa prieskumu sa až 65 percent spotrebiteľov chystá šetriť na darčekoch, v priemere o 30 percent oproti minulému roku. Tento rok plánuje až 37 percent respondentov minúť za darčeky v priemere do 100 eur a takmer 32 percent nakúpi darčeky za 100 až 200  eur, len 5 percent odpovedajúcich kúpi darčeky za viac ako 300 eur. Spôsoby šetrenia sú rôzne – budeme nakupovať spoločné darčeky  (32,5 percenta), menej darčekov (31,5 percenta) lacnejšie darčeky (29 percent) alebo si darčeky vyrobíme sami (7 percent).

 

Prvenstvo medzi najobľúbenejšími darčekmi patrí už niekoľko rokov  kozmetike a parfumom, ktoré svojim blízkym daruje až 43 percent Slovákov. Nasleduje oblečenie, doplnky do domácnosti, knihy a elektronika. „Ľudia sa chystajú tento rok dôkladnejšie zvažovať, čo na Vianoce kúpia. Chcú jednoducho nakupovať  kvalitnejšie a lepšie. Tento rok budeme svoje Vianoce viac plánovať a darčeky vyberať pozornejšie,“ hovorí Petr Hantych, regionálny manažér business analýz Unilever CEE a Rusko.

Naopak, tohtoročné šetrenie sa prakticky nedotkne potravín, na ktorých slovenskí spotrebitelia šetriť neplánujú. Zloženie sviatočného menu zostáva vo väčšine slovenských rodín už dlhé roky nezmenené  – na štedrovečernom stole nebude v 63 percentách domácností chýbať vyprážaný kapor s majonézovým šalátom a vianočné pečivo. Tradície prevažne  domáceho pečenia stále dodržiava takmer 85 percent gazdiniek a v priemere sa na našich vianočných stoloch objaví 5 druhov sviatočného pečiva.

Z výskumu spoločnosti Unilever vyplynulo, že 47 percent respondentov si začalo svoje výdavky kontrolovať na základe informácií o kríze z médií, pričom stratu zamestnania člena rodiny resp. zníženie príjmu v rodine priamo pocítilo 34 percent respondentov.

 

 

* internetový prieskum sa uskutočnil v novembri 2009 na vzorke 1695 respondentov.

 

 

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.