Podporte humanitárny projekt Children´s Safe Drinking Water pre zlepšenie života detí v núdzi
Autor(ka) : Janka
Dátum a čas : 24.7.2009 00:00
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Humanitárny projekt Children´s Safe Drinking Water (CSDW), ktorého hlavným cieľom je boj s nedostatkom pitnej vody v rozvojových krajinách, prichádza v súčasnej dobe aj na Slovensko. Program, ktorý je zameraný na znižovanie počtu ochorení a úmrtí následkom pitia znečistenej vody, využíva špeciálne vyvinutú nízko nákladovú technológiu, pomocou ktorej sa voda čistí veľmi jednoduchým spôsobom.

Humanitárny projekt Children´s Safe Drinking Water (CSDW), ktorého hlavným cieľom je boj s nedostatkom pitnej vody v rozvojových krajinách, prichádza v súčasnej dobe aj na Slovensko. Program, ktorý je zameraný na znižovanie počtu ochorení a úmrtí následkom pitia znečistenej vody, využíva špeciálne vyvinutú nízko nákladovú technológiu, pomocou ktorej sa voda čistí veľmi jednoduchým spôsobom.

Teraz máme aj my príležitosť pomôcť zlepšiť život detí v Afrike tým, že zakúpime vybrané výrobky značiek Pantene, Gillette, Camay, Wellaflex, Londa a Oral-B. Tvárou projektu sa stala na Slovensku obľúbená filmová herečka, Michaela Čobejová. „Som veľmi rada, že môžem osobne podporiť tento dôležitý projekt. Pre mňa a myslím si, že pre väčšinu ľudí, ktorí nedostatok vody nikdy nepocítili je veľmi ťažké predstaviť si podmienky, v akých deti v rozvojových krajinách vyrastajú a ako je pre nich pitná voda vzácna. Nedostatok pitnej vody vedie k tomu, že každý deň umierajú na choroby spojené s pitím kontaminovanej vody tisíce detí," povedala Michaela Čobejová. „Je našou povinnosťou pomôcť. A teraz je to ľahšie ako kedykoľvek predtým, stačí iba správne zvoliť výrobok, ktorý si zakúpite."

Viac ako 4 000 detí zomrie každý deň v rozvojových krajinách len preto, že nemajú prístup k čistej pitnej vode. Dôvodom je skutočnosť, že znečistená voda spôsobuje závažné hnačkové ochorenia, čo pochopiteľne vedie k ešte väčšej dehydratácii, a ľudia tak následkom konzumácie kontaminovanej vody umierajú. Spoločnosť Procter & Gamble (P&G) je odhodlaná zlepšiť životy ľudí, zachraňovať detské životy a poskytovať pitnú vodu čo možno najväčšiemu počtu ľudí. P&G, ako autor a producent PUR balíčkov, vďaka ktorým sa                z kontaminovanej vody stáva bezpečná a pitná voda, poskytuje nielen svoje odborné znalosti, ale aj finančnú podporu vrátane ľudských zdrojov, výrobných kapacít, výskumu a rozširovanie tejto globálnej témy. V roku 2004 sa spoločnosť spojila s rôznymi organizáciami, aby spoločne vytvorili CSDW program, ktorý šíri povedomie o tomto dôležitom celosvetovom probléme a umožnila tak aj ostatným, aby prispeli k jeho vyriešeniu. K dnešnému dňu spoločnosť P&G investovala do čistenia pitnej vody viac ako 25 miliónov amerických dolárov.  

Spolupracovníci projektu CSDW distribuujú v postihnutých oblastiach špeciálne balíčky PUR, ktoré zaisťujú čistenie vody. S pomocou jedného PUR balíčku môžeme vyčistiť až 10 litrov vody. Dr. Greg Allgood (P&G) spolu so svojim tímom cestuje do najviac postihnutých oblastí a názorne ukazuje, ako balíčky PUR správne používať. „Je to naozaj veľmi jednoduché. Vďaka balíčku PUR môže každý premeniť znečistenú vodu na  pitnú behom pol hodiny,“ hovorí Dr. Allgood. „Všetko, čo potrebujete urobiť, je vysypať obsah balíčku do desaťlitrovej nádoby s vodou, zamiešať a počkať päť minút, pokiaľ sa nečistoty usadia na dne. Potom už zostáva vodu iba prefiltrovať cez naozaj jednoduchý filter, ako napríklad čisté plátno. Po dvadsiatich minútach sa takto upravená voda môže bez akýchkoľvek následkov piť,“ vysvetľuje Dr. Greg Allgood, ktorý je uznávaným odborníkom na toxikológiu. 

Projekt môže teraz podporiť prakticky každý, a to prostredníctvom nákupu vybraných výrobkov  kolekcie Aqua, ktorú predstavujú značky Pantene, Gillette Venus, Gillette Satin Care, Wellaflex, Camay, Londa a Oral-B. Z každého predaného výrobku daruje P&G fondu CSDW čiastku predstavujúcu hodnotu jedného balíčka PUR, čo umožní čistenie vody na jeden týždeň. Tento dar bude distribuovaný v Afrike. K dnešnému dňu bola viac ako miliarda litrov znečistenej vody premenená na pitnú vo viac ako 40 krajinách sveta. „Vieme, že program funguje a naše ambície sú vysoké. Do roku 2012 chceme vyčistiť 3,5 miliardy litrov pitnej vody,“ hovorí Dr. Greg Allgood.

Hodnota jedného balíčku PUR, ktorý dokáže vyčistiť 10 litrov vody, je desať centov. Za jeden americký dolár je možné poskytnúť dostatok čistej vody jednému dieťaťu na dobu 50 dní. Už čiastka 7,50 USD, čo je asi 5,40 €, stačí na vyčistenie vody pre jedno dieťa na celý rok a za približne 30 dolárov, teda 21,50 €, si môže jedna rodina čistiť vodu po celý rok. Vzhľadom k tomu, že človek môže bez vody vydržať iba 2 až 3 dni a potom nedostatok vody spôsobuje závažnú dehydratáciu i smrť, je čiastka potrebná na vyčistenie vody úplne zanedbateľná.

Spoločne dokážeme pomôcť viac.

Viac o Dr. Gregovi Allgoodovi

Dr. Greg Allgood spolupracuje so spoločnosťou P&G od roku 1986 a jeho hlavným záujmom sú otázky verejného zdravia a zlepšovanie života ostatných. Od roku 2001 sa venuje projektu Children´s Safe Drinking Water a dnes pôsobí ako jeho riaditeľ. Na Univerzite North Carolina získal lekársky titul so zameraním na verejné zdravie a svoju doktorskú prácu obhájil na tému toxikológie. Dnes je tiež zodpovedný za komunikáciu a podporu viacerých skupín Svetovej zdravotníckej organizácie. Cestovať a podporovať balíčky PUR začal pred siedmymi rokmi, kedy jednej žene v Keni ukázal, ako je možné ľahko a rýchlo prefiltrovať znečistenú vodu na pitnú. Zatiaľ čo sa s ňou rozprával, niekto jej vedro s už prefiltrovanou vodou ukradol. Hneď ako to dotyčná žena zistila, doslova sa zosypala do vyschnutého blata a začala žobrať. Greg jej dal všetky balíčky PUR, ktoré mal pri sebe a sľúbil, že sa vráti s väčšou zásobou. Greg Allgood si uvedomil, že by mal urobiť viac, a po svojom návrate do Spojených štátov presvedčil P&G, aby sa zapojila do tohto humanitárneho projektu. 

 

 

„Balíčky PUR“ sú rýchlym, jednoduchým a ľahko prepraviteľným spôsobom ako vyčistiť znečistenú vodu

 

Balíček PUR je úžasná inovácia, ktorá rýchlo premení 10 litrov znečistenej, potenciálne smrtiacej vody, na čistú a pitnú vodu. Balíček PUR bol vyvinutý spoločnosťou Procter & Gamble (ďalej iba P&G) v spolupráci s Americkým centrom pre prevenciu a kontrolu chorôb (ďalej CDC). Balíček PUR je založený na technológii, ktorá je podobná obecným vodovodom v rozvinutých krajinách a bol vyvinutý, aby umožnil ľuďom kdekoľvek na svete vyčistiť znečistenú vodu jednoduchším a prijateľným spôsobom.

 

Balíček PUR je prášková zmes, ktorá odstraňuje patogénne mikroorganizmy a rozptýlené častice a mení tak kontaminovanú vodu na pitnú.

Balíčky PUR...

  • ...dokázali eliminovať mikroorganizmy, ktoré spôsobujú choroby
  • ...mali za následok odstránenie 99.99999% črevných baktérií (vrátane tých, ktoré spôsobujú choleru), 99.99% črevných vírusov (vrátane tých, ktoré zapríčiňujú hepatitídu typu A) a 99.9% prvokov
  • ...dokázali znížiť výskyt hnačkových ochorení v rozvojových krajinách až o 90%
  • ...odstránili špinu a iné znečisťujúce látky
  • ...sa môžu použiť na výrobu čistej pitnej vody pre celú rodinu, vrátane dojčiat
  • ...považuje Svetová Zdravotnícka Organizácia (WHO) za efektívnu technológiu.


©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.