Maria Callasová: Osudová žena
Autor(ka) : Silvia Petrasova
Dátum a čas : 28.5.2001 03:00
Kategória : Osobnosti
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

V skutočnosti sa volala Maria Kalogeropoulosová. Pseudonym ,,Callas“ je anagramom La Scaly – slávnej opery, ktorú chcela dobyť. A aj dobyla...i keď na prahu kariéry bola ako škaredé káčatko – bacuľatá, nosatá a neohrabaná.

Škaredé káčatko sa mení
Vždy snívala o tom, aby sa podobala Audrey Hepburnovej – štíhlučkej a ohybnej, akú si ju pamätáme z filmu Prázdniny v Ríme. Do veľkej miery sa jej to podarilo vďaka silnej vôli a tvrdohlavosti. Ženským guru Marie Callasovej v otázkach vzhľadu bola istá Madame Biki, slávna módna návrhárka z Milána, ktorá bola okrem toho aj vnučkou veľkého hudobného skladateľa Giacoma Pucciniho. Callasová jej bezhranične dôverovala. Podrobila sa radikálnej diéte, ktorú jej predpísala Madame Biki, schudla tridsať kilogramov a začala sa obliekať podľa inštrukcií svojej ochrankyne.
Svet si pamätá Mariu Callasovú v prvom rade ako veľkú speváčku, ale mal by si ju pamätať aj ako peknú, neobyčajnú – skutočnú ženu!

Jej manželstvo, uzavreté s talianskym podnikateľom Giovannim Batistom Meneghinim na jar 1949, bolo manželstvom z rozumu. Vďaka Meneghinimu, ktorý bol od Marie starší takmer o tridsať rokov, získala talianske občianstvo a manžel jej pomáhal budovať bleskovú kariéru, ktorá sa začala dva roky predtým, vynikajúcim vystúpením v opere La Gioconda vo Verone. Potom nasledoval londýnsky Covent Garden, parížska Grand Opera, newyorská Matropolitan a – samozrejme, La Scala, kde vyhrala ,,vojnu sopránov“ s veľkou rivalkou Renatou Tibaldiovou.
Maria, Grékyňa narodená v New Yorku, bola obdarená nádherným, kryštáľovým sopránom. Bola schopná zaspievať rovnako dramatické partie v operách Verdiho a Wagnera, ako aj ľahké koloratúry z opier Rossiniho. Takisto mala jedinečný herecký talent. Obdobie jej vrcholnej kariéry trvalo krátko, sotva pätnásť rokov, ale bola to hudobná explózia.

Hviezda
Callasová priťahovala pozornosť krásou a dokonalými tvarmi, ale rovnako bola známa svojimi vrtochmi, náhlym odriekaním predstavení, výbuchmi tigrieho temperamentu. Žiadala a aj dostávala nebotyčné honoráre. Vravievala: „Rozmýšľam po grécky, ale počítam po anglicky!“ Bojovala s anglickou leteckou spoločnosťou, ktorá nechcela povoliť vstup do pasažierskeho priestoru jej pudlíkovi Toyovi. Bola aj poverčivá. Nikdy sa nelúčila s miniatúrou Svätej rodiny z 18.storočia, ktorú jej daroval manžel a bola schopná poslať lietadlo z Viedne do Milána len preto, lebo si ju tam zabudla.

Najväčší škandál sa však odohral na galapredstavení Belliniho opery Norma v Ríme 2.augusta 1958. Callasovú v ten deň bolelo hrdlo, bola hlasovo indisponovaná a náročné talianske obecenstvo ju „vypískalo“ už po prvom akte. Aj keď v hľadisku sedel taliansky prezident, Callasová jednoducho odmietla vrátiť sa na scénu a v šatni po sebe zanechala iba akési vysvetlenie, narýchlo načmárané ceruzkou na oči na obálku...Jej fanúšikovia na druhý deň zasypali divadlo listami, v ktorých jej vyjadrovali podporu, ale Callasová vtedy už vážne pomýšľala opustiť pódiá a ukončiť kariéru.
„Chcem konečne žiť“, povedala reportérom. Začala fajčiť a stala sa ozdobou najvyšších spoločenských vrstiev. Napriek tomu sa s vystúpeniami definitívne rozlúčila až v roku 1965 v Covent Garden.

Bol to osud
Jej deväťročný vzťah s Aristotelom Onassisom sa začal v júli 1959 na palube luxusnej jachty Christina. Obávaný grécky lodiar miloval Callasovú-ženu a nie primadonu. Napokon, operu raz prirovnal k vystúpeniu „talianskych kuchárov, prekrikujúcich sa receptami na rizoto“. Hrôza!
Napriek veľkej láske, životná situácia obidvoch nebola jednoduchá. Meneghini nesúhlasil s rozvodom a neustále vymýšľal rôzne prekážky, Onassis sa síce s manželkou rozišiel, ale mal dve deti – dcéru a syna a rodina sa rozhodla proti jeho novej partnerke. V týchto dramatických okamihoch mu v roku 1960 Callasová porodila syna, ktorý žil iba dva dni. Bola to tragédia, donedávna starostlivo ukrývaná pred celým svetom, a mala vplyv na celý život Callasovej a Onassisa. Ari síce obsypával Mariu drahými darmi, ale prichádzalo medzi nimi aj k búrlivým hádkam. Onassisova sestra Artemis raz povedala: „Ari chcel milovať iba slávne ženy. Aj v tom smere mal veľké ambície.“ Množný pád bol zrejme na mieste. Callasová bola slávna, ale aj napriek tomu sa medzi nich v roku 1968 postavila ešte slávnejšia žena: Jacqueline Bouvierová-Kennedyová, vdova po americkom prezidentovi JFK...


„Už iba moji psi ma nezradili“
to bol trpký, ale pravdivý komentár Marie Callasovej, keď sa Aristoteles oženil s Jackie. Ich manželstvo však nebolo šťastné a Arimu o niekoľko rokov svitlo, že ide len o veľmi drahý omyl. Callasová sa usadila v Paríži a čoraz viac sa stránila ľudí. V roku 1975, keď sa Onassis ocitol v parížskej nemocnici, opäť nadviazali kontakt. Veľmi srdečný, ale na spoločný život prišiel veľmi neskoro. Bolo to už krátko pred jeho smrťou. O dva roky neskôr Callasová údajne tajne odcestovala na súkromný ostrov Scorpios a položila na Ariho hrob veniec z bielych ruží. Žila ešte niekoľko týždňov.

Zomrela náhle, v októbri 1977, vo veku 53 rokov, vo svojom parížskom apartmáne. Jej smrť je zastretá tajomstvami: telo bolo urýchlene spálené – aj napriek tradíciám gréckej ortodoxnej cirkvi. Oficiálnou príčinou smrti bolo zlyhanie srdca, ale vedelo sa, že Callasová trpela depresiami a užívala silné antidepresíva – neprišlo teda k predávkovaniu? A ak áno, bola to náhoda alebo úmysel? Meneghini našiel v jej písomnostiach nedokončený list s nadpisom Suicidio! (Samovražda!). A čo viac, urna s prachom Marie Callasovej z parížskeho kostola jednoducho zmizla a objavila sa až na druhý deň. Nebolo však isté, či ešte obsahuje telesné pozostatky speváčky. Neskôr, pri rozsypávaní prachu nad Egejským morom, náhly poryv vetra vohnal prach do tváre smútiacich – čo bolo považované za zlé znamenie. Nič okolo nej nebolo prízemné aj táto rozlúčka napokon vyznela, ako ironické veľké finále primadony.


©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.