Kinderiáda
Autor(ka) : Lenka Škorpilová
Dátum a čas : 4.11.2008 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Prvé zážitky zo skutočných atletických pretekov, súťaženie a porovnávanie športových výkonov, osobné stretnutia s olympijskými medailistami alebo prítomnosť na profesionálnych športoviskách.

Prvé zážitky zo skutočných atletických pretekov, súťaženie a porovnávanie športových výkonov, osobné stretnutia s olympijskými medailistami alebo prítomnosť na profesionálnych športoviskách.

To je Kinderiáda pre skoro 3000 detí z celého Slovenska, ktoré sa zúčastnili dvoch ročníkov atletických pretekov usporadúvaných spoločnosťou Ferrero v spolupráci so Slovenským atletickým zväzom. Atletické preteky Kinderiáda usporadúva pre žiakov prvého stupňa základných škôl spoločnosť Ferrero s cieľom motivovať deti k pohybu a vzbudiť u nich záujem o atletiku a šport vo všeobecnosti.

Školáci súťažia v individuálnych disciplínach: v behu na 60 m, hode plnou a kriketovou loptou, skoku do diaľky a z miesta, ale tiež v kolektívnych štafetách 4 x 60 metrov. Odmenou pre všetkých malých športovcov sú za ich výkony darčekové predmety, ktoré využijú pri ďalšom športovaní. Z každého regionálneho kola postupujú tri najlepšie tímy do finále, ktoré sa uskutoční na jar v roku 2009 v Bratislave. V ňom už tímy súťažia nielen o darčekové predmety, ale aj o konkrétnu pomoc pre svoju školu. Finančná výhra v celkovej výške 150 000,- Sk je určená na rekonštrukciu športovísk škôl alebo nákup športových pomôcok.

Patrónkou Kinderiády sa pre tento rok stala dvojnásobná zlatá olympijská víťazka Elena Kaliská, ktorá preberá patronát po Jurajovi Bačovi a Jozefovi Pribylincovi , ktorí motivovali malých športovcov počas minulých ročníkov.

„Som rada, že môžem byť súčasťou projektu, ktorý oslovuje prostredníctvom športu toľko detí z celého Slovenska. Ak už deti dostanú šancu férovo súťažiť a ochutnať skutočné preteky, stúpa šanca, že si šport a pohyb obľúbia a stane sa bežnou súčasťou ich života. Držím im palce, nech si preteky užijú a dobre sa zabavia,“ hovorí patrónka Kinderiády Elena Kaliská.

Kinderiáda

Do tretice spojili svoje sily spoločnosť Ferrero Česká a Slovenský atletický zväz pri príprave pretekov s názvom Kinderiáda. Ide o atletické preteky pre deti druhých až piatych tried základných škôl z celého územia Slovenska. Kinderiáda približuje šport a pohybové aktivity deťom a jej prostredníctvom sa deti môžu zábavnou formou zoznámiť s atletikou a atmosférou skutočných pretekov. Môžu si tak vytvoriť vzťah k tomuto nádhernému športu. Usporiadateľ pretekov, Ferero Česká, venuje trom víťazným školám spolu 150.000 Sk na renováciu školských ihrísk a nákup športových potrieb. Kam finančná pomoc poputuje závisí od výsledkov národného finále.

Čo priniesli doterajšie ročníky Kinderiády

Pred tromi rokmi sa na Slovensku začal príbeh Kinderiády a veľkých víťazstiev malých športovcov z celého Slovenska. Už prvý ročník sa vydaril, veď sa na ňom zúčastnilo viac ako 1200 malých športovcov z celého Slovenska. Druhý ročník bol rozšírený o jedno regionálne kolo a tak v 7 regionálnych kolách súťažili osemčlenné družstvá zo 191 základných škôl. Spolu sa druhého ročníka Kinderiády zúčastnilo vyše 1600 detí. Pre zaujímavosť ešte jedno číslo - v bežeckých disciplínach deti počas prvých dvoch ročníkov zabehli spolu vyše 280 km – čo je napríklad vzdialenosť z Bratislavy do Liptovského Mikuláša.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.