Šípová ruža vie aj pohladiť
Autor(ka) : Jana Osuská
Dátum a čas : 23.6.2008 00:00
Kategória : Krása
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Šípová ruža je známa tak dlho, ako existuje samotné ľudstvo. Oddávna je považovaná za najkrajší a zároveň najušľachtilejší kvet. Obdarovanému má vyjadriť lásku a často znamená viac, ako len bežnú pozornosť. Stonka ruže je obsypaná tŕňmi, no na jej konci z nej vyrastajú nádherné kvety. Divú ružu šípovú, pôvodnú odrodu ruže, poznáme najmä podľa jej plodov - šípok. Jej bledoružové až tmavoružové kvety sa premieňajú na plod, ktorý je nám všetkým dobre známy.

Šípová ruža je známa tak dlho, ako existuje samotné ľudstvo. Oddávna je považovaná za najkrajší a zároveň najušľachtilejší kvet. Obdarovanému má vyjadriť lásku a často znamená viac, ako len bežnú pozornosť. Stonka ruže je obsypaná tŕňmi, no na jej konci z nej vyrastajú nádherné kvety. Divú ružu  šípovú, pôvodnú odrodu ruže, poznáme najmä podľa jej plodov - šípok. Jej bledoružové až tmavoružové kvety sa premieňajú na plod, ktorý je nám všetkým dobre známy.


Mandľový, olivový či avokádový olej sa vo vlasovej i telovej kozmetike používajú už desaťročia. Novinkou v tomto spojení je olej zo semienok šípok. Celkové blahodarné pôsobenie a liečivá moc šípok sú známe už oddávna. Šípky patria k najbohatším zdrojom vitamínu C. Najlepšie sú čerstvé, nazbierané počas jesennej vychádzky v prírode, lebo sušením sa väčšina vitamínu stráca. Staré mamy z nich zvykli varievať sirup, čaj proti prechladnutiu i lekvár.


Samotné liečivé pôsobenie ruže je veľmi široké a jemné ako ona sama. Pri vonkajšom použití má šípová ruža vynikajúci protireumatický účinok, posilňuje pľúca, tíši bolesti v hrdle a účinkuje proti ťažkej nádche aj proti bronchitíde. Pomáha i pri zápaloch a únave očí. Čaj zo šípok sa obvykle podáva ako posilňujúci prostriedok, blahodarne a posilňujúco pôsobí taktiež na nervovú sústavu.


V kozmetike našli šípky uplatnenie vo forme kúpeľov, obkladov alebo mastí. Obsahujú totiž 30% cukrov, kyselinu askorbovú - vitamín C, karotenoidy a flavonoidy, triesloviny, sacharózu, pektín, kyselinu citrónovú a jablčnú, ale i éterický olej. Práve ten využívajú vedci pri tvorbe receptúr v rôznych oblastiach farmácie i vlasovej kozmetiky. Oleje zo semien šípovej ruže vyhladzujú a posilňujú štruktúru namáhaných a narušených vlasov.
A na záver ešte zopár domácich „ružových receptov“: 


Ružový med: 
Potrebujeme 30 gramov sušených kvetov, ktoré zalejeme 250 ml vody. Po uplynutí 24 hodín zmes scedíme a primiešame do 1 kg medu.

Ružový kompót: 
Prezreté šípky, zbavené jadierok a chĺpkov, krátko povaríme a dáme do malých kompótových pohárov. Zalejeme ich horúcim nálevom, zloženým z 3 dielov cukru a 2 dielov vody. Kompót sterilizujeme 15 minút pri teplote asi 80 °C.

Ružový krém: 
Rozvaríme rovnaký pomer korunných plátkov ruže a oleja, zmiešaného s 1/3 včelieho vosku. Necháme týždeň v stuhnutom stave, potom znovu rozvaríme a scedíme.


Čas na prípravu týchto prírodných zázrakov ušetríte, ak si namiesto vlastnoručne vyrobeného  ružového krému kúpite  napríklad kozmetickú novinku – regeneračnú gélovú masku Glis Kur Nutri Protect určenú na namáhané a poškodené vlasy, ktorá navyše krásne vonia.


 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.