Pitný režim počas Vianočných sviatkov
Autor(ka) : Simona Cagalincová
Dátum a čas : 13.12.2007 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Vianoce sú tu o chvíľu a už sme zúfalé z toho, ako to všetko zvládneme. Ak sa nám nepodarí odpadnúť od dehydratácie organizmu v rade pred pokladňou, či v zápche pred hypermarketom, prídeme domov a obalíme si nervy množstvom sladkostí a jedál, ktoré pripravujeme na slávnostný stôl. A márne budeme predstierať, že neochutnávame, svoje telo veru neoklameme...  Treba však pamätať na to, že vianočné maškrtenie a konzumácia nezdravých jedál je pre naše telo veľkou záťažou, s ktorou sa dokáže len ťažko popasovať. Ak nemáme pevnú vôľu odolať slávnostným dobrotám, môžeme si aspoň trochu pomôcť dôsledným dodržiavaním pitného režimu, pretože o dostatočný príjem tekutín sa netreba starať iba v lete, ale počas celého roku. Najideálnejším riešením je pitie nízkomineralizovanej pramenitej vody.

Vianoce sú tu o chvíľu a už sme zúfalé z toho, ako to všetko zvládneme. Ak sa nám nepodarí odpadnúť od dehydratácie organizmu v rade pred pokladňou, či v zápche pred hypermarketom, prídeme domov a obalíme si nervy množstvom sladkostí a jedál, ktoré pripravujeme na slávnostný stôl. A márne budeme predstierať, že neochutnávame, svoje telo veru neoklameme...  Treba však pamätať na to, že vianočné maškrtenie a konzumácia  nezdravých jedál je pre naše telo veľkou záťažou, s ktorou sa dokáže len ťažko popasovať. Ak nemáme pevnú vôľu odolať slávnostným dobrotám, môžeme si aspoň trochu pomôcť dôsledným dodržiavaním pitného režimu, pretože o dostatočný príjem tekutín sa netreba starať iba v lete, ale počas celého roku. Najideálnejším riešením je pitie nízkomineralizovanej pramenitej vody.

Ak sa nám podarí absolvovať predvianočný zhon bez návštevy psychologickej poradne, vydáme sa na tour po rodine a známych, ktorých sme často počas celého roka nevideli. A pretože sa o nás Slovákoch hovorí, že sme pohostinný národ, v mnohých kuchyniach rozvoniavajú všelijaké dobroty a na stoloch striehnu čokoládové pokušenia. Aj tie najpresvedčenejšie „dietárky“ počas Vianoc podľahnú vôni maminho vysmážaného kapra a zemiakového šalátu. Častokrát neodoláme ani poháriku domácej slivovičky (však vonku je zima) alebo vianočnému punču. Je však známe, že alkohol, podobne ako káva, odvodňuje organizmus. Nie, nechceme nikoho presviedčať, aby sa týchto radostí dobrovoľne vzdal. Vnútornému prostrediu svojho tela však môžeme pomôcť vyrovnať sa s týmito nástrahami dostatočným príjmom tekutín, ktorý je dôležitý z viacerých príčin.

Ako hovorí endokrinologička MUDr. Darina Malacká, množstvo potrebných tekutín sa u človeka mení podľa veku, prostredia a fyzickej aktivity. Dospelý človek potrebuje na udržanie metabolizmu a krytie strát telesných tekutín najmenej 2 litre tekutín, pri chorobe, športe, alebo väčšej fyzickej záťaži až 4-5 litrov denne. Príjem dostatočného množstva tekutín nám pomôže zlepšiť celkový zdravotný stav a kondíciu. A predovšetkým, je to najjednoduchší spôsob detoxikácie organizmu, čo oceníme najmä počas vianočných sviatkov, kedy zvykneme nadmerne zaťažovať svoj organizmus nezdravými a ťažkými jedlami. Ak pociťujete únavu, pobolievanie svalov, či nedostatok energie alebo máte nepružnú a suchú pokožku, spozornite. Sú to jedny z prejavov nedostatočného príjmu tekutín.

„Do zdravého pitného režimu patria predovšetkým prírodné minerálne vody s nízkym obsahom minerálov (mineralizácia 150 – 400 mg/l), ktoré nezaťažujú naše obličky a nezvyšujú krvný tlak. Vhodné sú aj pramenité prírodné vody zmiešané s prírodným ovocnými alebo zeleninovými šťavami v pomere 2 diely vody a 1 diel džúsu, ďalej čierne, zelené, alebo ovocné čaje s nízkym obsahom kofeínu. Nápoje s vyšším obsahom kofeínu naopak ochudobňujú naše telo o tekutiny pre svoj močopudný efekt“, hovorí MUDr. Darina Malacká.

Pramenitá voda Rajec s mineralizáciou 326 miligramov na liter nám okrem potrebnej hydratácie naviac dodá v „kabelkovom“ balení 0,33 l toľko potrebné osvieženie aj počas náročných predvianočných nákupov a novinka Rajec Bylinka spestrí vianočnú tabuľu o nové prírodné chute a vône našich tradičných byliniek.

Rajec vám praje veselé Vianoce a pevnú vôľu pri maškrtení. A ak ponúkaným dobrotám predsa nebudete vedieť odolať, radšej si povedzte, že „hlad je iba prezlečený smäd“...

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.