100 % prírodná vláknina pre rovnováhu tráviaceho systému.
Autor(ka) : Natália Syrůčková
Dátum a čas : 8.11.2007 13:44
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Na slovenský trh sa dostáva revolučná novinka spoločnosti Novartis – 100% prírodná vláknina Benefibra. Táto úplne rozpustná a nehustnúca vláknina jednoduchým a príjemným spôsobom dodáva ľudskému telu tak potrebnú vlákninu a napomáha tak obnovovať a udržovať prirodzenú rovnováhu tráviaceho systému zaťažovaného súčasným životným štýlom. Vlákninu Benefibra je možné pridať do všetkých Vašich obľúbených nápojov i jedál bez toho, aby sa zmenila ich chuť alebo konzistencia!

Na slovenský trh sa dostáva revolučná novinka spoločnosti Novartis – 100% prírodná vláknina Benefibra.  Táto úplne rozpustná a nehustnúca vláknina jednoduchým a príjemným spôsobom dodáva ľudskému telu tak potrebnú vlákninu a napomáha tak obnovovať a udržovať prirodzenú rovnováhu tráviaceho systému zaťažovaného súčasným životným štýlom.  Vlákninu Benefibra je možné pridať do všetkých Vašich obľúbených nápojov i jedál bez toho, aby sa zmenila ich chuť alebo konzistencia!

Nepravidelná a nevyvážená strava  je bohužiaľ súčasťou dnešného uponáhľaného životného štýlu. Navyše sa na Slovensku stále vo veľkom množstve konzumuje „biele“ pečivo, chlieb a cukrárenské výrobky, teda potraviny chudobné na vlákninu. Rovnako ako cestoviny, pizza, koláče, mliečne výrobky a výrobky z mäsa, kde je obsah vlákniny naozaj minimálny alebo žiadny. Základnými zdrojmi vlákniny sú celozrnné obilniny, strukoviny, zelenina a ovocie. Avšak ani zdanlivo zdravé stravovanie nemusí vždy znamenať, že vlákniny v potrave prijímame dostatok. Dôkazom toho je, že iba u 2 % populácie dosahuje príjem vlákniny doporučenú dennú dávku 25-30 g 1).

Vláknina je k správnej funkcii organizmu veľmi dôležitá, aj keď sa na ňu často zabúda. Ľudia predpokladajú, že telu neprináša ani energiu, ani stavebné látky, a preto sa zdá mnohým nepodstatná. Vyzerá to, že by sa nič nestalo, keby sme ju z nášho jedálneho lístku len tak vypustili. Bez nej však oveľa horšie trávime a postupne sa môže objaviť aj celý rad ďalších ťažkostí

Dnes sa pomocou stravy s dostatočným množstvom vlákniny snažíme bojovať i proti civilizačným chorobám. Je vedecky dokázané, že ľudia, ktorí pravidelne zaraďujú do svojej stravy potraviny obsahujúce dostatočné množstvo vlákniny, trpia menej často kardiovaskulárnymi ochoreniami, obezitou, cukrovkou, ako aj rôznymi ochoreniami tráviacej sústavy vrátane rakoviny hrubého čreva 2,3,4).   Súčasné trendy poukazujú na stúpajúci rast výskytu kolorektálneho karcinómu v slovenskej populácii, z najnovších výsledkov dokonca vyplýva, že medzi nádorovými ochoreniami zaujal prvé miesto5. Slovo prevencia je však práve to, ktoré si naša verejnosť s vlákninou spája najmenej...Len málokto si uvedomuje, že keby bol náš jedálny lístok bohatý na vlákninu, niektoré naše zdravotné problémy by sa nemuseli vôbec objaviť!   

Existuje veľa zdrojov vlákniny, pričom jednotlivé typy vlákniny sa líšia mierou schopnosti podliehať  fermentácii v hrubom čreve. Niektoré vlákniny obsahujú viac, iné menej fermentujúcich zložiek. Príkladom vlákniny slabo fermentujúcej v hrubom čreve , sú napr.  otruby. Existujú však aj vlákniny , ktoré podliehajú vysokému stupňu fermentácie v hrubom čreve napr. Benefibra. V minulosti bol pojem vláknina dávaný do súvisu len s nefermentujúcou vlákninou a prospešnosť vlákniny pre tráviaci trakt bol spájaný hlavne s jej mechanickým účinkom. Z preventívneho hľadiska má však väčší význam vláknina fermentujúca: fermentácia vlákniny v hrubom čreve vytvára mastné kyseliny s krátkym reťazcom, ktoré majú ochranný a regeneračný účinok na črevnú sliznicu, stimulujú rast prospešných baktérií -  laktobacilov a bifidobaktérií a naopak potláčajú rast škodlivých baktérií, znižujú vstrebávanie cholesterolu, tukov, znižujú glykemickú odpoveď po užití sacharidov. 3,6,7,8). 

Novinka spoločnosti Novartis, vláknina Benefibra predstavuje 100 % prírodné riešenie, ako obnoviť a udržovať prirodzenú rovnováhu tráviaceho systému. Nielen reguluje vyprázdňovanie, ale tiež stimuluje rast prospešnej črevnej mikroflóry (prebiotický účinok) a podporuje prirodzenú ochranu a regeneráciu črevnej sliznice 3,6,7,8).  V skratke: vďaka špecifickému zloženiu nielen reguluje, ale aj regeneruje a chráni.  A to všetko jednoduchým a príjemným spôsobom. Benefibra je totiž číra, úplne rozpustná, nehustnúca a bez príchuti. Tieto jedinečné vlastnosti umožňujú jej primiešanie do všetkého, čo máte radi – do džúsu, jogurtu, polievky alebo aj do obľúbených slovenských prívarkov, bez zmeny chuti a konzistencie.

Benefibra sa odporúča nielen ľuďom, ktorí majú problémy s vyprázdňovaním a motilitou čriev (napr. zápcha, citlivá reakcia čriev na stres, syndróm dráždivého hrubého čreva),  ale aj pacientom s ochoreniami súvisiacimi  s nízkym príjmom vlákniny (napr. hemoroidy, divertikulóza..).  Je vhodná aj pre tých, ktorí sa snažia o zdravý životný štýl a chcú sa aktívne chrániť pred chorobami súvisiacimi s nízkym príjmom vlákniny. Pravidelné užívanie alebo hoci len niekoľkotýždenná ozdravná kúra prospejú tráviacemu traktu každého z nás. 

1) Petr Veselý, Vláknina ještě stále není doceněná. Právo. 15.11.2005. 2) A Bingham at al: Dietary Fiber in Food and Protection against Colorectal Cancer in the European Perspective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC): an observational study. The Lancet, vol 361, May 3, 2003. 3) Tungland and Mayer: Nondigestible Oligosaccharides (Dietary Fiber): Their Physiology and Role in Human Health and Food. Comprehensive Reviews in Food and Science and Food Safety, Vol. 1, 2002. 4) John Cummings, Laurie M. Edmond, Elizabeth A. Magee: Dietary Carbohydrates and Health: Do we still need the fiber concept; Clinical Nutrition Supplements 2004, 1,5-17. 5) Doc. MUDr. Ivan Pleško, DrSc.:Aktuálne globálne a lokálne poznatky a problémy epidemiológie zhbubných nádorov. Onkológia 1/2006 str. 8-13. 6) JM Wong at al: Colonic Health: Fermentation and Short Chain Fatty Acids. J Clin Gastroenterol. 2006 Mar; 40 (3). 7) L.Sobotka at al.: Basics in Clinical Nutrition. ESPEN, 176-179, 2004. 8) Anne M. Pylkas, Lekh Raj Juneja and Joanne L. Slavin: Comparison of Different Fibers for in Vitro Production of Short Chain Fatty Acids by Intestinal Microflora. Journal of Medical Food 8 (1), 2005, 113-116.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.