Tohtoročné trendy v grilovaní
Autor(ka) : Diana Uríčková
Dátum a čas : 9.8.2007 00:00
Kategória : Tipy, triky
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Grilovanie podobne ako kúpanie či opaľovanie je neodmysliteľne spojené s letom a peknou jeseňou. Aj keď by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že niečo také ako grilovanie nemôže podliehať trendom, či dokonca módnym vplyvom, krátky kurz trendového grilovania ponúka Jaroslav Ertl, predseda Gourmet klubu pri Zväze hotelov a reštaurácií SR. Na úvod uvádza netradičné pravidlo: „Základom pri grilovaní je mať dobrú náladu a trpezlivosť.“

Grilovanie podobne ako kúpanie či opaľovanie je neodmysliteľne spojené s letom a peknou jeseňou. Aj keď by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že niečo také ako grilovanie nemôže podliehať trendom, či dokonca módnym vplyvom, krátky kurz trendového grilovania ponúka Jaroslav Ertl, predseda Gourmet klubu pri Zväze hotelov a reštaurácií SR. Na úvod uvádza netradičné pravidlo: „Základom pri grilovaní je mať dobrú náladu a trpezlivosť.“

Príprava ako základ úspechu
Základom pre dobrú grilovačku je samozrejme kvalitný gril, najlepšie variabilný a treba sa zbaviť priamych grilov, ktoré majú nízke rošty. „Práve pri griloch sa najviac prejavujú trendy v grilovaní“: hovorí Jaroslav Ertl a zdôrazňuje, že by sa na kvalitnom grile nemalo šetriť . Treba byť trpezlivý a počkať kým bude uhlie dobre rozohriate, to zistíte podľa toho, že sa na povrchu už vytvorila vrstvička bieleho popola. Oheň sa má vraj podobať zapálenej cigare. Má horieť iba z jednej štvrtiny. Rošt položte na gril aspoň pätnásť minút pred grilovaním. Inak ho musíte potrieť olejom, aby sa mäso neprilepilo. Na oheň občas prihoďte rozmarín, majorán, bazalku, šalviu, tymian, pamajorán, medvedí cesnak či iné bylinky, ktoré tak správne kulinársky rozvoňajú celé okolie. Keďže grilovanie je vo väčšine prípadov záhradnou, či terasovou aktivitou, je dôležité mať v blízkosti grilu pripravené všetky potrebné suroviny.  A vedierko s vodou, aby „ste nebehali manželke cez kuchyňu“.

Grilovať sa dá všetko!
A práve pri surovinách veľa ľudí zabúda na množstvo variácii a chutí, ktoré možno v grilovaní, ako neodmysliteľnej súčasti gastronomických  zážitkov, využiť. Grilovať sa dá totiž všetko – od tradičného mäsa, až po ovocie a zeleninu. Mäso je samozrejme tá najbežnejšia surovina, aj tu však existuje možnosť širokého výberu. Grilovať totiž nemusíme len kura, či ryby, ale aj kačku, hovädzie, či napríklad bravčovú pečeň. Bravčové sa pripravuje krátko na miernom ohni, hovädzie na intenzívnejšom, celé kurča sa griluje asi 75 minút, polovica okolo 30 a kúsky do 20 minút. Zverinu  treba pokrájať na tenšie plátky a marinovať najmenej dva dni, jahňacinu sa má počas pečenia potierať olejom alebo olejnatou marinádou. Ideálna hrúbka mäsových steakov je dva centimetre. Treba ich však na okrajoch trochu narezať, aby sa neskrútili. Mäso netreba  pred pečením soliť, soľ vyťahuje šťavu. Mäso odležané v marináde bude šťavnatejšie. “Ľudia si myslia, že mäso treba marinovať aspoň 24 hodín pre grilovaním, čo však nie je pravda, bohato stačí 8 hodín.” Dodáva ďalšiu užitočnú radu Jaroslav Ertl.
Grilovanie nie je tabu ani pre vegetariánov. Cuketa, tekvica, baklažán – všetky tieto suroviny sa na grile zmenia na vynikajúce pochúťky. Stačí ich pred grilovaním nasoliť a nechať zmäknúť.

Koreniny, chute, fantázia
Netreba však nikdy zabúdať na koreniny. Cesnak samozrejme nikdy nič nepokazí, ale výbornú chuť dodá aj ďumbier, či čili a všetky druhy citrusov. „Napríklad  citrón, či pomaranč, treba ich umyť a dá sa použiť nielen šťava, ale aj kôra.“ K mäsu sa najlepšie hodí šalát z čerstvej letnej zeleniny doplnení chutným dressingom. Na trhu existuje niekoľko druhov dressingov a na Slovensku patria k najobľúbenejším Hellmanns Taliansky s príchuťou parmezánu, či farmársky s tradičnou cesnakovou chuťou. Jaroslav Ertl pridáva radu: „Ak je chuť príliš výrazná, môže sa dressing zmiešať s jogurtom, či smotanou.“

A dezerty?
Prečo si neugrilovať ovocie, ako príjemné zakončenie grilovacieho zážitku?  Grilovať sa dajú plátky ananásu, jabĺk, hrušiek, banánov. Špecialitou je kôstkové ovocie obkrútené slaninkou a grilované na ihlách alebo zmrzlina pečená v ananásovom obale a bielkovom snehu.

Radí vám strieborný medailista
Jaroslav Ertl spolu so svojím 4-členným československým tímom získal striebro na šampionáte v grilovaní v roku 2005 v Rakúsku a striebro získal aj ako jednotlivec. Okrem vynikajúceho jedla sa snažili vytvoriť atmosféru aj prostredím: „Hrala nám vážna hudba zo starožitného gramofónu a originálnymi starými notami, ktoré sme získali v antikvariáte v Prahe“. Na medzinárodných majstrovstvách sa totiž  tak ako samostatná disciplína hodnotí nielen jedlo a jeho kvalita, ale predovšetkým spôsob ako vie majster kuchár zaujať a okúzliť divákov. A to sa slovenskému tímu očividne podarilo.

Samotné grilovanie je spoločenský trend, ktorý sa čoraz viac rozširuje aj  na Slovensku. Je to spôsob, akým môže človek relaxovať aj hodovať v prírode a zároveň sa tak spoločensky vyžiť. Ľudia sa vracajú ku zaručeným tradičným technikám prípravy jedla – pečeniu nad ohňom a tak potvrdzujú pravidlo „v jednoduchosti je krása”.

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.