Výrobky z obilnín - chlieb, pečivo...
Autor(ka) : Jana Osuská
Dátum a čas : 4.1.2007 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Obilniny a výrobky z nich - chlieb, pečivo, cestoviny, ovsenné vločky, cereálne výrobky sú významným zdrojom energie, mnohých vitamínov, minerálnych látok a vlákniny. Obyvateľstvo Ázie, Afriky či Latinskej Ameriky hradí až 70% svojej energetickej potreby z obilovín, v Európe a Amerike 25-30%, u nás 42%.

Obilniny a výrobky z nich - chlieb, pečivo, cestoviny, ovsenné vločky, cereálne výrobky sú významným zdrojom energie, mnohých vitamínov, minerálnych látok a vlákniny. Obyvateľstvo Ázie, Afriky či Latinskej Ameriky hradí až 70% svojej energetickej potreby z obilovín, v Európe a Amerike 25-30%, u nás 42%.

Obilné zrno sa skladá z obalov, endospermy a klíčka. Každá komponenta je charakteristická iným obsahom pre organizmus dôležitých látok.

Živiny
Obsah bielkovín v obilninových zrnách sa pohybuje v priemere od 9-16%. Problémom obilninových bielkovín je nedostatok niektorých aminokyselín. Najpriaznivejšie zloženie aminokyselín má ovos, pšenica, menej raž, jačmeň a ryža.

Obsah tukov v obilninových zrnách je nízky. V klíčkoch sa však nachádzajú esenciálne mastné kyseliny. Ovos napr. obsahuje aj ďalšie lipidové zložky - fosfolipidy a fytosteroly, látky ktoré sa uplatňujú v prevencii kardiovaskulárnych ochorení.

Obsah sacharidov - škrobu je vysoky cca 75%, hlavne v samotnom zrne-endosperme. V obaloch a klíčkoch sa nachádza ďalšia významná zložka - vláknina ktorá sa uplatňuje v prevencii a liečbe onkologických a kardiovaskulárnych ochorení, obezite, chronickej zápche, divertikulóze hrubého čreva.

Pre ľudskú výživu sú významné aj ochranné a stavebné látky. Predovšetkým v obaloch a klíčkoch sa nachádzajú vitamíny skupiny B, E, minerálne látky fosfor, draslík, horčík vápnik a železo.

Pri mletí obilia na múku sa ochudobňujeme o podstatnú časť výživových komponentov. Závisí od stupňa vymielania múky aké budú straty veľké. Napr. strata vitamínu B1 pri porovnaní celozrnnej a bielej múky je 86%, vitamínu B2 - 69%, B6 - 50%, niacínu - 85% a vitamínu E až 100%. Strata vápniku je 50%, fosforu 38 %, železa 84%, draslíka 75% a horčíka 52%. Biela múka z ktorej sa vyrába väčšina pekárenských výrobkov obsahuje už len sacharidy, hlavne škrob.

Ktoré výrobky sú zdravšie
Z hľadiska zdravej výživy je potrebné obmedzovať výrobky tukové, výrobky z lístkového cesta a preferovať celozrnné, čierne druhy chleba a pečiva, cereálne výrobky typu Knäckebrot, Vlaran, Racio, ktoré pre vysoký obsah balastných látok sa odporúčajú pri žalúdočných a črevných problémoch, redukčných diétach. V poslednom čase zaznamenáva ovos obdobie renesancie. Jedlá a výrobky sú ľahko stráviteľné a odporúčajú pri rôznych poruchách tráviaceho traktu, celiakii, znižujú hladinu cholesterolu či cukru v krvi. Na báze ovsa sú vyrobené Musli , tyčinky Fit, a pod.

Možné riziká
Nevýhodou prehnanej konzumácie ovsa, ovsenných vločiek je riziko možného zvýšeného obsahu cudzorodých látok, najmä kadmium, ktoré sa nachádza v pôde môže byť v ovsenných obaloch kumulované vo zvýšenej miere. Mykotoxíny sa môžu objaviť v ovsenných vločkách ak sú tieto nekvalitne uskladnené vo vlhkom a teplom prostredí. Kyselina fytová, ktorú ovos obsahuje, viaže esenciálne minerálne látky najmä vápnik, železo, zinok a meď do neresorbovateľných, pre organizmus nevyužiteľných komplexov. Pri vysokej spotrebe cca 300g ovsenných vločiek denne sa tak môže objaviť deficit uvedených minerálov s ich typickými príznakmi.

Bezplatné informácie o zdravom životnom štýle získate na Floralinke 0800152153



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.