Dajte si pozor na lymfedém
Autor(ka) : Bc. Mária Juritková
Dátum a čas : 28.11.2006 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Lymfatický systém nášho tela, o ktorom sa učíme už na základných školách, je zodpovedný za filtráciu krvi a má veľkú účasť pri zneškodňovaní infekcií. Pri jeho poruche však môže dôjsť k nebezpečnej komplikácii a vzniká tzv. lymfedém. O čo vlastne ide?

Lymfatický systém nášho tela, o ktorom sa učíme už na základných školách, je zodpovedný za filtráciu krvi a má veľkú účasť pri zneškodňovaní infekcií. Pri jeho poruche však môže dôjsť k nebezpečnej komplikácii a vzniká tzv. lymfedém. O čo vlastne ide?

Lymfedém  nie je veľmi známe, ale vážne ochorenie. Pri včasnej diagnostike a liečbe je však možné toto ochorenie liečiť. Dôležité je najmä rozpoznať prvé príznaky ochorenia a určiť správnu liečbu. V praxi sa často stáva, že sa príznaky nepripisujú tejto chorobe a nie je teda nasadená ani správna liečba.

Lymfedém spôsobuje najčastejšie blokáda lymfy, pričom vzniká lymfatický opuch. Primárny lymfedém je spôsobený zmenami v samotnom lymfatickom systéme, je dosť vzácny a často  ide o dedičné alebo vrodené ochorenie. Príčina sekundárneho lymfedému je  mimo lymfatického systému a vedie k blokáde lymfatického riečiska. Ide napríklad o nádory, úrazy, zápaly či následky chirurgického výkonu.  Pri dlhotrvajúcom priebehu môže tento opuch  poškodiť jednotlivé tkanivá, a to následkom tlaku, ktorý  spôsobuje.

Varovné príznaky
Lymfedém sa často vyskytuje u žien, ktoré sú po operácii zhubného nádoru prsníka. V dôsledku chirurgického zákroku v oblasti lymfatických uzlín alebo po ožarovaní, dochádza k narušeniu odtoku lymfy a k jej hromadeniu. Ťažkosti, ktoré  tieto ženy pociťujú,  často ignorujú alebo o tom, že ide o vážnu chorobu ani nevedia. Medzi varovné príznaky patrí pocit opuchu, napätia a tiaže, bolesť, únava, obmedzená pohyblivosť alebo ekzém. V takýchto prípadoch je potrebné navštíviť lekára. Ak sa potvrdí toto ochorenie, pacienti by sa mali vyhýbať niektorým činnostiam, ktoré môžu stav zhoršiť. Ide napríklad o aplikáciu injekcií na napadnutej končatine, ale i meranie tlaku, odber krvi, poranenia či popálenia, opaľovanie, a predovšetkým neodbornú liečbu lymfedému.

Hlavným cieľom liečby lymfedému je zabezpečenie priechodnosti lymfatického systému a zabránenie poškodeniu zvyšných lymfatických ciev.
Fyzikálna liečba využíva pohyb, odporúčajú sa lymfodrenáže, používanie kompresívnej bandáže končatiny, vykladanie končatiny do vyvýšenej polohy, dôležitá je i starostlivosť o kožu a sledovanie kožných zmien (zápaly, mykózy).
Farmakologická liečba zahŕňa užívanie diuretík – liekov, ktoré znižujú opuch, antibiotík, antimykotík – pri infekciách kože, venolymfatík – pre znižovanie tvorby opuchu. Pri liečbe lymfedému má v praxi vynikajúce výsledky prípravok systémovej enzymoterapie – Wobenzym. Obnovuje priechodnosť lymfatických ciev, odstraňuje nežiaduce bielkovinové látky z medzibunkového priestoru a tlmí zápalový proces. Najviac sa osvedčuje komplexná liečba lymfedému Wobenzymom v kombinácii s rôznymi fyzioterapeutickými postupmi (bandážovanie, manuálna alebo prístrojová lymfodrenáž, špeciálne cvičenie atď.). Chirurgická liečba lymfedému nastupuje až vtedy, ak ostatné spôsoby zlyhali.

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.