Pozor na podceňované chlamýdie!
Autor(ka) : Miriam Kuhlová
Dátum a čas : 26.7.2006 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Chlamýdiovú infekciu pozná väčšina z nás ako pohlavnú chorobu, tí informovanejší aj ako infekciu dýchacích ciest. Už menej je tých, ktorí vedia, že chlamýdiové infekcie môžu mať na svedomí aj choroby ako priedušková astma, aterosklerózu a ischemickú chorobu srdca, a mnohé ďalšie.

Chlamýdiovú infekciu pozná väčšina z nás ako pohlavnú chorobu, tí informovanejší aj ako infekciu dýchacích ciest. Už menej je tých, ktorí vedia, že chlamýdiové infekcie môžu mať na svedomí aj choroby ako priedušková astma, aterosklerózu a ischemickú chorobu srdca, a mnohé ďalšie.

Chlamýdiová infekcia sa stala za posledných dvadsať rokov najrozšírenejšou sexuálne prenosnou chorobou ľudí medzi 20. a 40. rokom života. Riziko spočíva najmä v tom, že viac než polovica ľudí nemá takmer žiadne príznaky choroby. Neliečenie tak môže viesť k závažným zápalovým poškodeniam pohlavných, no aj iných orgánov. Pozitívom ostáva fakt, že sú liečiteľné, je možné sa ich zbaviť pomocou antibiotík.

Tri druhy škodcov
Známe sú tri druhy chlamýdií:
CHLAMÝDIA TRACHOMATIS
Infikovanie nastáva pohlavným stykom, alebo priamym kontaktom s infikovanými vecami. Spôsobuje: zápaly očných spojiviek, zápaly kĺbov, pľúc, u žien zápaly vonkajších a vnútorných rodidiel, u mužov zápal semenníkov, nadsemenníkov, prostaty, zápaly močových ciest, zápaly pobrušnice.
CHLAMÝDIA PSITTACI
Prenáša sa na ľudí vzdušnou cestou, výlučkami zvierat, poraneniami, kontaktom s infikovanými vtákmi (holuby, papagáje, morky) a domácimi zvieratami (ovce, kravy, mačky), vzniká psitakóza.
CHLAMÝDIA PNEUMONIAE
Šíri sa inhalačným prenosom, spôsobuje zápal nosohltana, prínosových dutín, priedušiek, pľúc, prieduškovú astmu, ale môže postihnúť i srdce.

Chcú prežiť
Chlamýdie sú baktérie, ktoré chcú vo vnútri infikovaných buniek predovšetkým prežiť, preto sa pomerne rýchlo množia, v jednej infikovanej bunke môže byť až niekoľko tisíc chlamýdií. Na druhej strane chlamýdia môže svoje množenie na dosť dlhý časť spomaliť alebo zastaviť, ak k tomu nie sú vhodné podmienky. Chlamýdie usmrcujú postihnutú bunku a napádajú nové bunky, pretože ich schopnosť žiť mimo buniek je minimálna.

Ako sa brániť
Nakaziť sa touto infekciou je veľmi jednoduché. Môže sa tak stať nielen pri nechránenom pohlavnom styku s nakazeným partnerom, ale i pri priamom kontakte s kontaminovanou bielizňou, uterákmi, vreckovkami. Ak sa jej chceme vyhnúť, mali by sme minimálne dodržiavať tieto zásady:
- vyhýbať sa náhodným sexuálnym partnerom a nechránenému sexu
- dodržiavať zásady intímnej hygieny, používať len vlastné uteráky a bielizeň
- dbať na hygienické zásady pri návšteve plavární, solárií a sáun
- už pri minimálnom podozrení na infekciu, vyhľadať lekára, ženy gynekológa, muži urológa

Ako sa liečiť
Chlamýdiovú infekciu je možné zistiť už po siedmich dňoch od nakazenia. Lekár zvyčajne odoberie vzorku z krčka maternice u žien, z močovej rúry u mužov. Je možné ju zistiť aj z krvi alebo DNA metódou. Problém je však v tom, že gynekológovia alebo urológovia robia takéto vyšetrenia zriedkavo alebo pripisujú príznaky inej chorobe. Je dôležité:
- neukončiť liečbu skôr ako určí lekár, zvyčajne trvá aj tri týždne a tiež dodržať kontrolnú prehliadku po vyliečení
- dodržať liečbu oboch partnerov, a vyhnúť sa tak „pingpongovému efektu“
- počas liečby vylúčiť pohlavný styk aj masturbáciu
- dôsledne brať určené antibiotiká, ak nie sú dostatočne účinné, je možné ich podporiť napr. prípravkom sytémovej enzymoterapie Wobenzymom, ktorý má protizápalové účinky a podporuje účinky antibiotík

Vo vyspelých krajinách sa chlamýdiové infekcie vyskytujú opakovane až u 35% obyvateľstva a tento počet stále rastie. Vzhľadom na ich závažné dôsledky, ale i ekonomické náklady, ktoré spôsobuje liečba chlamýdií, je veľmi dôležité ich včas rozpoznať a začať liečiť. Nemenej dôležitý je aj zodpovedný prístup pacienta k liečbe.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.