Nebezpečná kandidóza
Autor(ka) : Katarína Mikulcová
Dátum a čas : 21.9.2005 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Trápenie žien je rôznorodé. Každá sa trápi inými vecami, situáciami, problémami, s ktorými sa v živote stretáva. Jedno však majú všetky ženy spoločné a to sú gynekologické problémy, medzi ktoré patria rôzne kvasinkové infekcie, ktoré napádajú pohlavné orgány. V posledných rokoch počet žien postihnutých kandidózou neúmerne stúpa. Takmer každá druhá žena, ktorá navštívi gynekologickú ambulanciu, tam príde s týmto problémom.

Trápenie žien je rôznorodé. Každá sa trápi inými vecami, situáciami, problémami, s ktorými sa v živote stretáva. Jedno však majú všetky ženy spoločné a to sú gynekologické problémy, medzi ktoré patria rôzne kvasinkové infekcie, ktoré napádajú pohlavné orgány. V posledných rokoch počet žien postihnutých kandidózou neúmerne stúpa. Takmer každá druhá žena, ktorá navštívi gynekologickú ambulanciu, tam príde s týmto problémom.

Candida Albicans

Pod pojmom kandidóza sa rozumejú ochorenia, ktoré sú spôsobené kvasinkou Candida Albicans. Aj keď Candida Albicans znie honosne, ide o kvasinkovú hubu, ktorá sa usadzuje aj na zdravej koži alebo sliznici. Je pomenovaná podľa belavých kolónií, ktoré kvasinky tvoria na živných pôdach. Zaujímavé je, že sa vyskytuje nielen u človeka, ale aj u iných teplokrvných živočíchov. Človek však znamená pre Candidu Albicans hlavného hostiteľa. Ako sme už spomínali, Candida Albicans sa v menšom množstve nachádza aj v normálnej zdravej kožnej flóre a vo flóre slizníc bez toho, aby vyvolávala akékoľvek chorobné prejavy. Znížením obranyschopnosti a imunity organizmu sa však rozmnožením Candidy Albicans môže vyvinúť nepríjemná infekcia. Príčinou rozmnoženia je napríklad prekonanie nejakého ochorenia, užívanie antibiotík, hormonálne zmeny v organizme (tehotenstvo, užívanie hormonálnej antikoncepcie), stres, či užívanie určitých druhov liekov.

Ako sa kandidóza prejavuje?

Kandidóza postihuje nielen sliznicu pohlavných orgánov, ale aj sliznicu ústnej dutiny a pažeráku. Niekedy je ochorenie také bolestivé, že postihnutý človek nemôže vôbec jesť.
Vaginálna kandidóza sa priemerne vyskytuje u 20% žien, ktoré sú najčastejšie v plodnom veku a vedú pravidelný sexuálny život. Často je nepríjemným spoločníkom žien, ktoré sú postihnuté cukrovkou alebo tehotných žien. Charakteristické pre toto ochorenie je belavý drobivý tvarohovitý výtok, opuchnutie a sčervenanie slizníc vagíny, intenzívne svrbenie a bolestivé močenie.
Ak sa objavia takéto príznaky, mala by žena neodkladne navštíviť svojho gynekológa, ktorý pacientku dôkladne vyšetrí a stanoví liečbu. Keďže plesňové infekcie majú sklon k recidívam, to znamená, že sa môžu objavovať znova a znova, je veľmi dôležité dodržiavať určité zásady, ktoré môžeme zhrnúť pod jeden pojem, a to je prevencia. 

Prevencia

V súčasnosti sú u žien veľmi obľúbené tango nohavičky, ktoré predstavujú pomerne veľké nebezpečenstvo, pretože uľahčujú prenos mikróbov z konečníka do pošvy. Ženy ich považujú za praktické, pretože pod oblečením ich nevidieť a pre mužov sú sexi. Vhodnejšie zo „zdravotného“ hľadiska sú však klasické nohavičky, najlepšie bavlnené alebo hodvábne. Ďalším „priateľom“ plesní a „nepriateľom“ žien je tesné oblečenie alebo mokré plavky. Plesne majú najradšej teplé a vlhké prostredie, a to napríklad moderné tesné džínsy  a mokré plavky dokonale poskytujú. Odporúča sa na kúpalisku prezliecť si mokré plavky za suché a nenosiť tesné oblečenie každý deň.

Nesprávna je aj prílišná hygiena, ktorá môže narušiť prirodzené prostredie pošvy až tak, že sa v nej kvasinky premnožia. Používaním klasického mydla a bežných sprchovacích gélov, ktoré majú zásadité pH, dochádza k neutralizácii prirodzene kyslého prostredia v pošve a tým k premnoženiu škodlivých mikroorganizmov a následne k vzniku infekcii. Najvhodnejšie je používať špeciálne prípravky na každodennú intímnu hygienu ženy, ktoré obsahujú kyselinu mliečnu, látky s protiplesňovými a antibakteriálnymi účinkami a ktoré nenarúšajú prirodzené prostredie pošvy, napríklad Chilly intima. Chilly intima má pH 5, čím udržuje a obnovuje normálne vaginálne prostredie, ktoré slúži ako prirodzená bariéra pred infekciami. Ochranný film, ktorý sa použitím tohto číreho intímneho gélu vytvorí, neprepúšťa nebezpečné mikroorganizmy a škodlivé baktérie a slúži ako prevencia pred kvasinkovými infekciami. Je vhodná pre všetky ženy, ktorým záleží na intímnej hygiene, vrátane mladých dievčat a tehotných žien. Na výber je Chilly intima Delicate a Chilly intima Fresh.

Možno mnoho žien nevie, ale určitú úlohu tu zohráva aj nesprávna strava. Neodporúča sa konzumovať veľa sladkostí, pretože tie plesňové infekcie len zhoršujú. Vhodné sú šaláty z čerstvej zeleniny, pitie bylinkových čajov a minerálnych vôd. Zásady správnej výživy pomôžu nielen udržať plesne pod kontrolou, ale aj vyčariť dobrý pocit zo života.

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.