Máme predpoklady dlhšie žiť.
Autor(ka) : Jana Osuská
Dátum a čas : 18.7.2005 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Podľa informácii Štatistického úradu (ŠÚ) SR stredná dĺžka života mužov prvý krát v histórii na Slovensku prekročila hranicu 70 rokov, u žien sa blíži k 78 rokom. Zlepšenie tohto ukazovateľa sa podarilo dosiahnuť po rokoch stagnácie, počas ktorých sa Slovensko pohybovalo na nižších priečkach európskeho rebríčka.

Podľa informácii Štatistického úradu (ŠÚ) SR stredná dĺžka života mužov prvý krát  v histórii na Slovensku prekročila hranicu 70 rokov, u žien sa blíži k 78 rokom. Zlepšenie tohto ukazovateľa sa podarilo dosiahnuť po rokoch stagnácie, počas ktorých sa Slovensko pohybovalo na nižších priečkach európskeho rebríčka. 
 

„Predĺženie strednej dĺžky života a prekročenie hranice 70 rokov u mužov treba považovať za významnú zmenu v demografickom vývoji na Slovensku, ktorá poukazuje na priaznivý trend vo vývoji zdravotného stavu našej populácie,“ hovorí MUDr. Katarína Babinská, PhD. z Fyziologického ústavu Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, predsedníčka Združenia pre zdravie a výživu. „Pod tieto zmeny sa istotne podpísala lepšia zdravotná starostlivosť, nové diagnostické a terapeutické metódy. Vedecké štúdie však potvrdzujú, že zdravotný stav vo významnej miere ovplyvňuje i výživa a životný štýl.“

Podľa nedávno uskutočnených výskumov nastávajú v stravovaní nášho obyvateľstva viaceré priaznivé zmeny. Významne sa znížil celkový príjem tukov,  pričom dominuje použitie rastlinných tukov a olejov. Zvýšil sa príjem živín s ochranným účinkom - vlákniny, vápnika, vitamínu C a kyseliny listovej. Možno preto predpokladať, že predĺženie strednej dĺžky života súvisí aj s uvedenými zmenami stravovacích návykov. Z výskumov je zrejmé, že moderne zmýšľajúci človek si čoraz väčšmi uvedomuje, že môže vo významnej miere ovplyvniť svoje zdravie i sám - správnou výživou a životosprávou. 

Hoci sa naše stravovacie návyky zlepšili, stále nie úplne zodpovedajú zásadám správnej výživy. Žiaduce je ďalšie zníženie príjmu tukov, najmä tzv. skrytých foriem tukov, zvýšenie podielu potravinových zdrojov sacharidov, vlákniny, vitamínov a minerálnych látok. Stravovať sa správne nám uľahčuje množstvo nových informácii, ktoré nám ponúkajú médiá. Trh ponúka nové potraviny podporujúce zdravie, ako napríklad probiotické výrobky, nízkoenergetické výrobky, či funkčné potraviny. 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.