„Kým nevesta povedala áno...“
Autor(ka) : Jana Konečná
Dátum a čas : 23.6.2005 00:00
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Kým nevesta povedala áno je názov novej výstavy, ktorú si záujemcovia môžu pozrieť na Bratislavskom hrade. Dozvedia sa, ako sa na chystali na svadbu a v čom sa vydávali slovenské nevesty od 16. do prvej polovice 20. storočia.

Kým nevesta povedala áno je názov novej  výstavy, ktorú si záujemcovia môžu pozrieť na Bratislavskom hrade.  Dozvedia sa, ako sa na chystali na svadbu a v čom sa vydávali slovenské nevesty  od 16. do prvej polovice 20. storočia.

Hlavným cieľom výstavy je po prvý raz v histórii prezentovať výchovu a  vzdelávanie dievčaťa, kým sa dostala pod čepiec. Svadobné a predsvadobné  zvyklosti meštianstva a šľachty na Slovensku celkovo na ploche 460 metrov  štvorcových ilustruje vyše 500 exponátov z 19 múzeí. Sú tu vystavené nielen  dámske empírové, biedermeierové, krinolínové či secesné šaty, mužské obleky z  19. a 20. storočia, ale aj originálne svadobné portréty, oznámenia,  fotoportréty. Nechýbajú dobové šperky, odevné doplnky, textílie, závoje, venčeky, korunky, rukavičky, topánky, spodná bielizeň či svadobné truhlice.

Najstarším exponátom je fragment bakačína - obrúska z 15. storočia, najdlhším  vyše osemmetrová tapiséria Príbeh o Ester z dielne flámskych majstrov 16.  storočia. Najexotickejšou je tahitská perla v zásnubnom prsteni Ilony  Kňažovičovej, budúcej manželky Ivana Kraska, ktorú priviezol Milan Rastislav  Štefánik.

Výstavu jej autorka Magdaléna M. Zubercová chronologicky rozdelila do  štyroch častí. Začína sa v ženskej izbe 16. až 17. storočia, kde sa chystá  výbava, učí vyšívanie a pradenie. K vyhľadávaným kvalitám budúcej manželky  patrilo predovšetkým spôsobné správanie, pobožnosť a schopnosť viesť domácnosť,  máloktorá sa tak naučí písať či čítať. V druhej časti výstavy sa už v 18.  storočí od šľachtických dievčat požadujú jazyky, tanec, hudba, kreslenie, vedomosti i spoločenské vystupovanie. Tretia časť od začiatku 19. storočia do  roku 1918 je o ideáli nevesty z meštianskeho prostredia, ku ktorému  neodmysliteľne patrila napríklad kláštorná výchova. Autorka sa tu zamerala aj  na doklady z rodín formujúcej sa slovenskej národnej inteligencie a  meštianstva. Posledná, štvrtá časť je venovaná 20. až 50. rokom  20. storočia,  keď sa ženy vzdelávajú a uplatňujú v nových druhoch zamestnaní, športujú, navštevujú kaviarne.     Slovenské národné múzeum pripravilo k výstave aj  sprievodné podujatia. Na výstave, ktorá potrvá do 31. januára 2006, bolo  použitých 5000 klincov.

Copyright©2004 TASR


 

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.