Vedecké znalosti Slovákov sú priemerné
Autor(ka) : Zuzana Konečná
Dátum a čas : 15.6.2005 00:00
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Vedecké znalosti obyvateľov Slovenska patria v Európe medzi priemerné. Najlepšie vedomosti preukázali v novom prieskume Eurobarometer Švédi, druhí skončili Dáni a tretí Holanďania.

Vedecké znalosti obyvateľov Slovenska patria v  Európe medzi priemerné. Najlepšie vedomosti preukázali v novom prieskume  Eurobarometer Švédi, druhí skončili Dáni a tretí Holanďania.

Slováci skončili spomedzi 32 skúmaných krajín na 16. mieste, keď  odpovedali na otázky v 67 percentách prípadoch správne, čo je len jedno  percento nad priemerom celej EÚ. V prípade Švédska bola úspešnosť odpovedí  79-percentná.

Prieskum ukázal viacero pozoruhodných názorov obyvateľov EÚ. Takmer  tretina ľudí si napríklad myslí, že Slnko obieha okolo Zeme, takmer štvrtina sa  domnieva, že pravekí ľudia žili na Zemi spolu s dinosaurami. Takmer pätina  opýtaných verí, že Zem jedenkrát obehne okolo Slnka za mesiac a že matkine gény  rozhodujú o pohlaví dieťaťa.

Najhoršie vedomosti ukázali podľa prieskumu obyvatelia Turecka, Bulharska  a Cypru. Susední Česi skončili na piatom mieste. Eurobarometer vyskúšal  obyvateľov 25 krajín únie, štyroch kandidátskych krajín, ako aj Nórska,  Švajčiarska a Islandu.

Copyright©2004 TASR

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.