Nová sekcia Poradne: Potrebujete psychológa alebo psychiatra?
Autor(ka) : Mgr. Martin MILER
Dátum a čas : 23.3.2005 00:00
Kategória :
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Kto je psychológ a kto psychiater? Aký je vlastne rozdiel? Predpíše mi psychológ lieky na spanie? Môžem k psychiatrovi chodiť na psychoterapiu?

    Kto je psychológ a kto psychiater? Aký je vlastne rozdiel? Predpíše mi psychológ lieky na spanie? Môžem k psychiatrovi chodiť na psychoterapiu?

    S podobnými otázkami sa vo svojej ambulancii stretávam pomerne často. Najmä vtedy, keď príde človek, ktorý zatiaľ nemal kontakt so psychológom alebo psychiatrom. Skúsme to teda prebrať postupne.

Kto je psychológ  a kto psychiater?

    Psychológ je absolventom odboru psychológia zväčša na niektorej filozofickej fakulte prípadne na fakulte humanistiky. Štúdium na Slovensku trvá 5 rokov a po jeho úspešnom absolvovaní sa z človeka stáva magister (Mgr.) psychológie. Ďalšie inštitucionalizované vzdelávanie psychológa môže pokračovať vo forme postgraduálneho vzdelávania na univerzite alebo SAV (Slovenská akadémia vied). Po jeho absolvovaní dostane titul PhD.
Ďalšou možnou formou vzdelávania je atestácia z klinickej psychológie, ktorú je dnes možné absolvovať po piatich rokoch praxe v zdravotníctve.
Psychiater je absolventom 6 ročného štúdia lekárskej fakulty, je teda lekár a má titul MUDr. To však nestačí, na to aby mohol byť psychiatrom musí absolvovať tzv. atestáciu zo psychiatrie, ktorú je dnes možné absolvovať po piatich rokoch praxe.

Aký je teda vlastne rozdiel?

    Základný rozdiel týchto dvoch profesií je v pregraduálnom univerzitnom vzdelaní, ako som už uviedol vyššie. Ďalší rozdiel je v náplni práce psychológa a psychiatra. Medzi základnú náúplň práce psychológa patrí prevencia, diagnostika a terapia. Na tom by nebolo nič neobvyklé, nakoniec veď to má v náplni práce aj psychiater, rozdiel je v tom, že napríklad pri diagnostike používa psychológ najmä rozhovor a psychodiagnostické testy, kým psychiater okrem rozhovoru môže použiť napríklad EEG alebo CT vyšetrenie, rôzne biochemické alebo hematologické laboratórne testy prípadne iné vyšetrenia, ktoré poskytuje medicínska diagnostika.

Predpíše mi psychológ lieky na spanie?

    Tu sa už dostávame k samotnej liečbe. Tu môžeme tiež nájsť rozdiely. Psychológ vám lieky na spanie nepredpíše. Môže mať síce prehľad o voľne predajných liekoch napríklad na bylinnej báze, to však nemožno považovať za predpisovanie liekov. Lieky môže predpísať iba lekár, v našom prípade teda psychiater.

Môžem k psychiatrovi chodiť na psychoterapiu?

    Psychoterapia je ďalšou formou liečby. Tú v našich podmienkach môžu rovnocenne poskytovať psychológovia i psychiatri. Predpokladom pre poskytovanie psychoterapie podľa platnej legislatívy je  absolvovanie psychoterapeutického výcviku, ktorý je akreditovaný Slovenskou psychoterapeutickou spoločnosťou.

Aká je teda odpoveď na otázku v nadpise?

    Nuž voľba bude zrejme subjektívna, tí, ktorí preferujú liečbu liekmi sa pravdepodobne obrátia na psychiatra. Ostatní sa môžu rozhodnúť medzi psychológom alebo psychiatrom.

No fajn, ale s čím sa vlastne obrátiť na týchto odborníkov, s akým typom problémov?

    No to sme si vlastne ešte nepovedali. Takže ide o ťažkosti, ktoré sú spojené s našou psychikou. Sem patria stavy úzkosti, depresie, strach, smútok, panika, znížené sebavedomie. Tieto stavy môžu byť vyvolané rôznymi príčinami, napríklad problémami vo vzťahoch, telesnými ochoreniami, prípadne špecifickými zmenami na mozgu.
    Do starostlivosti psychológa i psychiatra patria tiež tzv. psychosoamtické ochorenia. Ide o veľkú skupinu ochorení, ktoré okrem zjavného telesného prejavu, obsahujú aj psychickú zložku. Sem patria napríklad bolesti chrbta, bronchiálna astma, bulímia, esenciálna hypertenzia, migréna, obezita, problémy so spánkom, reumatizmus, rôzne kožné ochorenia, sexuálne ťažkosti, zažívacie ťažkosti.

Zopár slov na záver.

    Možno ste si už všimli, že na lady.sk v záložke Poradňa, pribudla nová kategória Psychológ radí. Tu sa budeme môcť spolu stretávať. Budem sa snažiť odpovedať na vaše otázky ohľadom prípadných ťažkostí, o ktorých som písal vyššie.

Úplne na záver moje predstavenie.

    Volám sa Martin MILER, som klinický psychológ pracujúci v súkromnej psychologickej ambulancii. Vysokoškolské vzdelanie som absolvoval na Trnavskej univerzite v roku 1998, atestáciu z klinickej psychológie v roku 2003. V tom istom roku som tiež úspešne ukončil výcvik v Psychoterapii zameranej na človeka. Mám 32 rokov, som  ženatý, s manželkou Zuzanou máme tri deti, Gregora, Tomáša a Dáriu.

          Mgr. Martin MILER



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.