Deti obéznych matiek majú až 15-krát väčšiu pravdepodobnosť obezity
Autor(ka) : Miriam Kuhlová
Dátum a čas : 28.1.2005 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Deti obéznych matiek majú až 15-krát väčšiu pravdepodobnosť, že budú tiež obézne už v predškolskom veku.

Deti obéznych matiek majú až 15-krát väčšiu pravdepodobnosť, že budú tiež obézne už v predškolskom veku.
    
Takéto deti obyčajne začínajú "naberať kilogramy" v treťom roku života, tvrdí výskumný tím z fildefskej detskej nemocnice a univerzity v Pennsylvánii. Výskum uverejnili v americkom odbornom časopise American Journal of Clinical Nutrition a vyplýva z neho, že je nutné, aby lekári prinajmenšom kontrolovali váhu detí obéznych rodičov.
    
"Zistili sme dramatické naberanie telesného tuku u detí vo veku troch až šiestich rokov," povedal doktor Robert Berkowitz, ktorý viedol výskum. "Mali by sa začať robiť prevencie a liečiace programy v oveľa skoršom veku. Každý, kto mal kedysi nadváhu, vie, aké je to bremeno," dodal.
    
Výskumný tím v súčasnosti študuje jedlo a telesný pohyb v rodinách, ktoré boli súčasťou aj predchádzajúcich výskumov, avšak už teraz sa vie, že gény tu zohrávajú dôležitú úlohu. Predpokladá sa, že gén, ktorý kontroluje telesnú hmotnosť, sa pravdepodobne aktivuje v tomto veku.
    
Tím študoval 70 detí v priebehu šiestich rokov, pričom polovica z nich mala obézne matky a druhá polovica chudé matky. Až jedna tretina detí rýchlo pribrala v treťom roku ich života. A na porovnanie z 37 detí matiek s normálnou váhou len jediné malo miernu nadváhu.

Copyright©2004 TASR



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.