Liečba karcinómu pľúc je úspešnejšia u nefajčiarov
Autor(ka) : Jana Konečná
Dátum a čas : 5.1.2005 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

V týchto dňoch boli zverejnené prvé výsledky klinického skúšania, ktoré bolo zamerané predovšetkým na zhodnotenie prežívania pacientov s nemalobunkovým karcinómom pľúc užívajúcich liek IRESSA spoločnosti AstraZeneca.

V týchto dňoch boli zverejnené prvé výsledky klinického skúšania, ktoré bolo zamerané predovšetkým na zhodnotenie prežívania pacientov s nemalobunkovým karcinómom pľúc užívajúcich liek IRESSA spoločnosti AstraZeneca.

Predbežná analýza výsledkov primárneho cieľa Štúdie 709 (ISEL, Iressa Survival Evaluation in Lung cancer) s 1692 pacientami z 28 krajín sveta (vrátane Slovenska) potvrdila štatisticky výrazné zmenšenie tumoru pacientov užívajúcich liek IRESSA. Hlavným sledovaným parametrom štúdie bolo celkové prežívanie pacientov, pričom predĺženie prežívania sa potvrdilo najmä u podskupín pacientov orientálneho pôvodu, ako aj v skupine nefajčiarov. Finálne výsledky celej štúdie vrátane zlepšenia kvality života, objektívnej odpovede a bezpečnosti liečby budú vyhodnotené v prvej polovici r. 2005.

„Napriek tomu, že predbežné výsledky nedokazujú signifikantné predĺženie prežívania vo všetkých skupinách pacientov, IRESSA predstavuje výrazný krok vpred v cielenej liečbe nemalobunkového karcinómu pľúc a významný potenciál modernej medicíny“, hovorí produktová manažérka spoločnosti AstraZeneca, MUDr. Iveta Maťašová. „Potvrdzujú to aj tí slovenskí lekári, ktorí majú s touto liečbou  veľmi dobré skúsenosti v rámci iných klinických skúšaní“, dodáva. Nemalobunkový karcinóm pľúc je vo väčšine prípadov ťažko diagnostikovateľný, a teda liečba sa často začína vo veľmi pokročilom štádiu ochorenia. Jedno je však jasné – u nefajčiarov sú dosiahnuté výsledky liečby  Iressou podstatne lepšie, než u fajčiarov.

Štúdia ISEL bola najväčšou doposiaľ vykonanou štúdiou s touto populáciou pacientov - takmer 1,700 pacientov s nemalobunkovým karcinómom pľúc. Bola zameraná predovšetkým na zistenie zlepšenia prežívania s liekom IRESSA u pacientov s pokročilým karcinómom pľúc, u ktorých zlyhala systémová liečba (chemoterapia, rádioterapia). Súbežne so štúdiou ISEL prebiehajú vo viacerých krajinách sveta aj ďalšie klinické skúšky zamerané na liečbu karcinómu pľúc. Odborníci očakávajú, že štúdie prinesú viac poznatkov o tom, ktoré faktory najvýraznejšie vplývajú na liečbu pľúcneho karcinómu a prinášajú najväčšie benefity pre pacientov.

Karcinóm pľúc je celosvetovo najväčšou hrozbou úmrtia. Údaje Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) ukazujú, že v r. 2002 bolo diagnostikovaných viac ako 1,3 milióna nových prípadov a rok predtým zomrelo viac ako 1,1 milióna ľudí na toto ochorenie. Viac ako 210,000 pacientov je liečených liekom IRESSA a je registrovaný vo viac ako 30 krajinách sveta, vrátane USA, Japonska, Kanady, Austrálie a Švajčiarska. IRESSA je v súčasnosti schválená na liečbu najrozšírenejšej formy rakoviny pľúc – nemalobunkového karcinómu pľúc (cca 80% všetkých karcinómov pľúc). V súčasnosti liek IRESSA nie je registrovaný na Slovensku.

AstraZeneca aktívne konzultuje s regulačnými orgánmi dosah výsledkov tejto štúdie. Spoločnosť konzultuje taktiež výsledky štúdie s lekármi. Pacienti, ktorí užívajú liek IRESSA, môžu v liečbe po konzultácii s ich ošetrujúcim lekárom naďalej pokračovať.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.