Inkontinenciou trpí vo svete jedna zo siedmich žien
Autor(ka) : Jana Konečná
Dátum a čas : 29.9.2004 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Príznakmi stresovej inkontinencie moču (SIM) trpí vo svete jedna zo siedmich žien. Na Slovensku ním najviac trpia ženy od 65 do 74 rokov, štatistika tu zaznamenáva 40 000 postihnutých na 100 000 žien.

Príznakmi stresovej inkontinencie moču (SIM) trpí vo svete jedna zo siedmich žien. Na Slovensku ním najviac trpia ženy od 65 do 74 rokov, štatistika tu zaznamenáva 40 000 postihnutých na 100 000 žien.

Pod stresovou inkontinenciou sa chápe samovoľný únik moču pri  fyzickej záťaži, ale aj pri kašli, kýchaní alebo smiechu. S psychickým napätím to nemá nič spoločné, vysvetlil urológ zo Skalice Jozef Marenčák. Na vznik SIM môžu mať vplyv dedičné predpoklady, obezita, zápcha a chronický kašeľ. Môže byť následkom ťažkých pôrodov či nástupom menopauzy.

Podľa Marenčáka v Európe trpí na SIM približne 35 percent žien, z ktorých dve tretiny sa hanbia navštíviť lekára alebo si myslia, že ich ochorenie je súčasťou starnutia. Doteraz bolo SIM možné liečiť alebo zmierniť intenzívnymi cvikmi svalov panvového dna, elektrostimulačnou liečbou, zavádzaním kónusov do pošvy alebo operatívnym zákrokom. Žiadny farmakologický liečebný postup však nebol uznávaný. Spoločnosť pre medicínske produkty na humánne použitie v marci pozitívne hodnotila účinnú látku - duloxetín z hľadiska jeho použitia u žien so strednou až závažnou SIM. V krajinách Európskej únie ju zaregistrovali 13. augusta, čím sa stala prvým špecifickým liekom na liečbu SIM.

Výsledky štyroch štúdií na súbore 1900 pacientiek dokázali, že duloxetin pomáha znižovať frekvenciu epizód samovoľného úniku moču u pacientiek, a to zlepšovaním funkcie zvierača močovej rúry. Už po štyroch týždňoch sa zdravotný stav žien výrazne zlepšuje. Štúdie realizovali v Európe, Afrike, Austrálii, v Severnej a Južnej Amerike.

Copyright©2004 TASR



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.