Nevzdávajte sa letnej štíhlosti a slnečnej energie!
Autor(ka) : Kristína Farkašová
Dátum a čas : 2.9.2004 00:00
Kategória : Dokonalá
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Počas letných dní ste sa snažili zhodiť nadbytočné kilogramy a stravovať sa zdravo, aby ste čo najlepšie vyzerali v plavkách a kratučkých sukniach. O chvíľu sa však dni ochladia, sukne sa predĺžia a výstrihy zakryjú. To však nie je dôvod, aby ste pod nimi začali zbierať jesenné kilogramy! Nevzdajte sa svojej ťažko nadobudnutej štíhlej siluety. Nemusíte pritom dodržiavať drastickú hladovku alebo si odopierať chutné jedlá. Ponúkame vám sedemdňový program, vďaka ktorému budete mať toľko energie ako počas slnečných letných dní. Nechajte sa inšpirovať…

Počas letných dní ste sa snažili zhodiť nadbytočné kilogramy a stravovať sa zdravo, aby ste čo najlepšie vyzerali v plavkách a kratučkých sukniach. O chvíľu sa dni ochladia, sukne sa predĺžia a výstrihy zakryjú. To však nie je dôvod, aby ste pod nimi začali zbierať jesenné kilogramy!

Nevzdajte sa svojej ťažko nadobudnutej štíhlej siluety. Nemusíte pritom dodržiavať drastickú hladovku alebo si odopierať chutné jedlá.

Ponúkame vám sedemdňový program, vďaka ktorému budete mať toľko energie ako počas slnečných letných dní. Nechajte sa inšpirovať…

 

1. DEŇ                                                                                                              

Raňajky: 2 šálky ovocného čaju alebo kávy s medom · 1 plátok celozrnného chleba · 1 vajce · 1 banán · 1 pohár pomarančového džúsu                                                   

Desiata: 1 nízkotučný jogurt                                                                                   

Obed: 1 hlávkový šalát, 1 malá čakanka, 2 mrkvičky pokrájané na kocky, 4 ošúpané a nakrájané paradajky a 1 nakrájaný banán, všetko zalejeme dresingom z olivového oleja, citrónovej šťavy, soli, korenia. Podávame s 1 plátkom celozrnného chleba.         

Olovrant: Požujte 5 sušených banánových lupienkov alebo malý pevný banán       

Večera: 1 banán rozrezaný po dĺžke poliaty teplou vanilkovou polevou alebo 125 ml vychladeného vanilkového jogurtu, pridáme 2 lyžice jahodového alebo čerešňového džemu.

2. DEŇ                                                                                                              

Raňajky: 2 šálky šípkového čaju · 2 plátky celozrnného chleba s 50 g nízkotučného tvarohu, pažítka a 1 nakrájaná paradajka · Rozmixujeme 1/4 l mlieka a 1 banán a urobíme si banánové frapé.                                                                                  

Desiata: 1 sladká paprika, najlepšie červená                                                           

Obed: Ovocný šalát: 20 bobuliek hrozna, 1 papája a 1 mango nakrájané na kúsky, 2 plátky ananásu nakrájané na kocky a 1 nakrájaný banán. Zmiešame v miske a pridáme 1 čajovú lyžičku medu a 1 čajovú lyžičku oleja z pšeničných klíčkov.                          

Olovrant: Požujte 5 sušených banánových lupienkov                                             

Večera: 200-gramový plátok platesy pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme, okoreníme a z oboch strán opečieme do zlatista v 5 g horúceho repkového oleja. Opečieme 1 nakrájaný banán a podávame s rybou. Posypeme posekanou petržlenovou vňaťou. Podávame s 2 mrkvičkami nakrájanými na kocky zaliatymi dresingom z citrónovej šťavy a repkového oleja dochuteného korením a bylinkovou soľou.

3. DEŇ                                                                                                                

Raňajky: 2 šálky mätového čaju alebo kávy s medom · Müsli zložené z 30g vločiek z prosa, 1 nízkotučného jogurtu, 1 jablka a 1 banánu nakrájaných na malé kúsočky, pridáme 1 čajovú lyžičku medu.                                                                          

Desiata: 1 banán. Každý kúsok požujte 30 krát.                                                    

Obed: Misku vyložíme šalátovými listami – asi 200 g. Pridáme 100 g hrozna, 1 nakrájaný banán a 10 g nastrúhaných lieskových orieškov. Vmiešame 1/2 téglika nízkotučného jogurtu.                                                                                                             

Olovrant: 1 nízkotučný jogurt s banánovou príchuťou                                                

Večera: Ohrejeme 1/4 l nízkotučného mlieka, vmiešame 2 polievkové lyžice medu a zmixujeme s 1 banánom. Dochutíme škoricou a štipkou muškátového orecha. Podávame so 4 celozrnnými sušienkami. Je to výborný večerný koktail!

4. DEŇ                                                                                                             

Raňajky: 2 šálky ovocného čaju alebo kávy s medom · 1 plátok celozrnného chleba s 1 čajovou lyžičkou masla a 50 g cottage cheese, 1 banán                                           

Desiata: 5 banánových lupienkov - dôkladne požujte                                              

Obed: 2 pevné zrelé banány rozrežeme po dĺžke a medzi polovice naukladáme 100 g tenkých plátkov šunky. Jeme príborom a ako prílohu si vychutnajme misku čerstvých fazuľových klíčkov s dresingom.                                                                          

Olovrant: 1 nízkotučný jogurt s banánovou príchuťou                                           

Večera: V 1 polievkovej lyžici masla opražíme polovicu na jemno nakrájanej cibule, pridáme 100 g tuniaka (z konzervy) bez oleja, zalejeme 25 ml zeleninového vývaru a 25 ml smotany a udržiavame v miernom vare 15 minút. Dochutíme citrónovou šťavou, bylinkovou soľou, čiernym korením a karí korením. 1 banán nakrájame na plátky, vmiešame a krátko ohrejeme. Podávame s jemne nasekanou petržlenovou vňaťou a ryžou Basmati.

5. DEŇ                                                                                                             

Raňajky: 2 šálky ovocného čaju s medom · 1 plátok celozrnného chleba s 60 g tvrdého syru, 4 reďkovky a ½ nakrájanej uhorky. Podávame s banánovým frapé, ktoré vyrobíme zmixovaním 1 banánu s 1/4 l mlieka a 1 čajovou lyžičkou medu.                                                                                                            

Desiata: 1 malý banán                                                                                             

Obed: 100 g grilovaných morčacích prsíčok so zemiakovým šalátom. Ako dezert: 1 nakrájaný banán s 125 ml vanilkovej polevy a 2 lyžicami džemu.                                

Olovrant: Požujte 5 sušených banánových lupienkov                                            

Večera: Ovocný šalát: 1 banán, 1 jablko, 2 mandarínky, 1 hrušku pokrájame na malé kúsky, 8 bobuliek hrozna. Zmiešame so 65 ml (asi pol téglika) nízkotučného jogurtu a ozdobíme hrozienkami.

 6. DEŇ                                                                                                               

Raňajky: 2 šálky čaju z ibištekového kvetu s medom · 1 plátok celozrnného chleba, 60 g nízkotučného tvarohu, 3 polievkové lyžice jogurtu, 10g nasekanej cibuľky, rasca, soľ, paprika a pažítka · 1 banán · šťava z jedného pomaranča, doplnená do 1/4 l vodou                                                                                                                

Desiata: 1 nízkotučný jogurt s banánovou príchuťou                                                   

Obed: 1 banán pokvapkáme citrónovou šťavou a opečieme na 10 g masla do zlatista. Obalíme plátkom chudej šunky, posypeme 1 lyžicou nastrúhaného syra a zapekáme asi 5 minút v predhriatej rúre. Podávame s 1 plátkom celozrnného toastu.                  

Olovrant: 1 malý banán                                                                                        

Večera: 1 banán nakrájame na hrubé plátky a pokvapkáme citrónovou šťavou. 2 jablká nakrájame na malé kúsky, vložíme do vymastenej misky na pečenie, pridáme 1 lyžičku medu, banán a pečieme v predhriatej rúre asi 20 minút. Jeden ušľahaný bielok zmiešame s trochou medu a citrónovou šťavou, polejeme banán a jablká a este krátko zapečieme. Podávame horúce.

 7. DEŇ                                                                                                            

Raňajky: 2 šálky ovocného čaju alebo kávy s medom · 2 plátky celozrnného chleba s troškou masla · 1 vace na tvrdo · 1 banán · 125 ml grapefruitového džúsu             

Desiata: 5 sušených banánových lupienkov                                                                 

Obed: 1 ryžový puding zmiešame s 1 na tenko nakrájaným banánom. Posypeme 2 čajovými lyžičkami pomletých vlašských orechov a podávame s 1 papájou.             

Olovrant: 1 nízkotučný jogurt s banánovou príchuťou                                                 

Večera: Umyjeme 150 g zemiakov, rozrežeme na polovice a rozložíme na plech šupkou dole. Rez potrieme olivovým olejom, posolíme, posypeme rascou. Pečieme v stredne horúcej rúre. Pred podávaním pridáme na každú polovicu zemiaka 1 lyžicu tvarohu a 1 plátok banánu. Zvyšok banánu zjeme neskôr ako dezert.

Program je zostavený tak, aby telo bolo obohatené o dôležité látky a malo dostatok energie. Práve preto sú v ňom jednou z hlavných súčastí banány. Okrem jedla, ktoré dodáva potrebnú energiu, skúste zopár trikov, aby ste sa cítili sviežo ako počas dovolenkových dní napriek tomu, že ste v práci:

Využite každú možnosť pohybu na čerstvom vzduchu, používajte pohyblivé schody namiesto výťahu (alebo ešte lepšie, choďte po schodoch!) Tí, ktorí pracujú dlhé hodiny v sede za stolom, by sa mali snažiť cvičiť pravidelnejšie, napr. postaviť sa a zase si sadnúť 8-12 krát po každom dlhšom telefonáte.

Už ste sa dnes zhlboka nadýchli? Nie? Potom je ten pravý čas, aby ste tak urobili! Pre telo i dušu je veľmi dôležité relaxovať a zabezpečiť si dostatočný prísun vzduchu. Najmä, ak ste zaneprázdnení. Tip: skôr, ako vás zaplaví nová vlna stresu, by ste mali podísť k oknu, vpustiť dnu čerstvý vzduch, zhlboka sa nadýchnuť a potom pokračovať s obnovenou energiou. Začleňte do svojho denného programu čas, kedy budete pracovať na tom, aby ste sa cítili príjemne. Najlepšie je určiť si pevnú hodinu, napríklad pri rannej káve, kedy nechcete byť rušení.

Z domu odchádzame ráno a vraciame sa neskoro večer – tak sa vyvinie každodenná rutina väčšiny z nás. Ak počas týždňa nemáte čas športovať, mali by ste začať chodiť do práce na bicykli alebo parkovať trochu ďalej od práce, aby ste sa aspoň trochu pohybovali. Tak si zachováte čulé telo a sviežu myseľ po celý deň. Zjedzte každý deň 5 kusov ovocia a zeleniny. Myslíte si, že je to ťažké? Tak skúste piť občerstvujúce ovocné a zeleninové nápoje. Dodáte si rýchly prísun vitamínov a vaše telo sa hneď prebudí.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.