Lákavé plody môžu byť aj jedovaté
Autor(ka) : Kristína Farkašová
Dátum a čas : 15.7.2004 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Niektoré podmanivo sfarbené plody rastlín, kríkov a stromov, ktoré začínajú v týchto dňoch dozrievať, môžu ľuďom spôsobiť väčšie, či menšie zdravotné problémy. K ochutnaniu svojim výzorom "lákajú" najmä zvedavé deti.

Niektoré podmanivo sfarbené plody rastlín, kríkov a stromov, ktoré začínajú v týchto dňoch dozrievať, môžu ľuďom spôsobiť väčšie, či menšie zdravotné problémy. K ochutnaniu svojim výzorom "lákajú" najmä zvedavé deti.

 

Odborník zo starohorskej Výskumnej stanice Ústavu ekológie lesa SAV Miroslav Saniga pre TASR uviedol, že na ľudí v lesoch "striehne" nebezpečenstvo v podobe ľuľkovca zlomocného. Je to  trváca bylina dorastajúca až do výšky 1,5 metra. Má charakteristické vajcovité listy a hnedofialkasté zvončekovité kvety, ktoré sa premenia na lesklé čierne a šťavnaté bobule. Celá rastlina je mimoriadne jedovatá, pretože obsahuje alkaloidy. Tie pôsobia na nervový systém človeka a môžu spôsobiť až jeho smrť. Ľudia poznali jeho schopnosti už veľmi dávno a v stredoveku ženy používali odvar z jeho vňate na rozšírenie očných zreničiek.

 

Jedovatou rastlinou rastúcou v lese je i vranovec štvorlistý. Trvalka, so vzpriamenou byľou, dorastajúca do výšky asi 40 centimetrov a štyrmi elipsovitými listami. Jej plodom je jedovatá čierna bobuľa na prvý pohľad podobná čučoriedke, zvádzajúca k odtrhnutiu a ochutnaniu.

 

Takým lákadlom sú i jedovaté červené plody konvalinky voňavej. Napriek tomu sa používa v liečiteľstve pri chorobách srdca, či pri výrobe kozmetiky. Príznaky pri otrávení sa konvalinkou sú nevoľnosť, nepravidelný srdcový tep, poruchy videnia a halucinácie. Jej listy si môžu ľudia zameniť s liečivými listami cesnaku medvedieho. Ak ich niekto nedokáže rozpoznať vizuálne, môže si pomôcť rozmliaždením listov týchto rastlín. Kým listy cesnaku medvedieho voňajú prenikavo po cesnaku, listy konvalinky takúto vôňu nevydávajú. Sušené listy cesnaku medvedieho sa používajú na čistenie močových ciest a úpravu krvného tlaku . Aj červenkasté plody kríčka lykovca jedovatého a tisu obyčajného sú jedovaté

Copyright©2004 TASR



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.