Raňajky v minulosti a dnes 2/2
Autor(ka) : MUDr. Alžbeta Béderová, CSc.
Dátum a čas : 10.5.2004 00:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

V súčasnosti neexistuje zdravotná prevencia vo sfére výživy a až 50% ľudí podceňuje riziko vyplývajúce z neadekvátnej stravy, pokiaľ ide o kvantitu aj kvalitu.

Stravovacie návyky ako dôvody obezity u nás

V súčasnosti neexistuje zdravotná prevencia vo sfére výživy a až 50% ľudí podceňuje riziko vyplývajúce z neadekvátnej stravy, pokiaľ ide o kvantitu aj kvalitu.

Výskyt nadhmotnosti a obezity ovplyvňuje:

·        energetická dysbalancia - výdatnosť stravy je vyššia ako energeticky výdaj, 

·        vysoký podiel tukov v strave - tučné  bravčové mäsa,  údeniny, hranolčeky, chipsy,  jedlá rýchleho občerstvenia. Odporúčaná dávka tukov je prekračovaná až o 38 %,

·        nízka je konzumácia potravín, ktoré sú zdrojmi ochranných  nutrientov:
- ryby – sú zdrojom polynenasýtených mastných kyselín                    
- strukoviny – zdroj rastlinných bielkovín, vlákniny                          
- mlieko a mliečne výrobky – zdroj kvalitných bielkovín, vitamínov, vápnika 
(preferovať nízkotučné druhy),                  
- ovocie a zelenina – vitamíny, minerálne látky, vláknina, výhoda – nízky obsah energie.

Sacharidy

Rozdeľujeme ich na:

VYUŽITELNÉ   SACHARIDY

Monosacharidy – glukóza

                             fruktóza

                             galaktóza

Disacharidy – sacharóza (cukor repný, trstinový, čokoláda, marmeláda...)

                       maltóza

                       laktóza (mliečny cukor)                          

Polysacharidy – škrob (múčne jedlá, chlieb, pečivo, ryža, zemiaky, strukoviny...)

NEVYUŽITELNÉ  SACHARIDY = VLÁKNINA POTRAVY

Pektíny

Gumy

Hrubá vláknina – Celulózy                       

                             Lignín

 

Potreba sacharidov:

deti 10-15g/kg telesnej hmotnosti/deň

dospelí  4-5g/kg hmotnosti/deň

Celkový príjem komplexných sacharidov má kryť u dospelého zdravého jedinca 55 % dennej energie, z toho cukry menej ako 10 %.

Jednoduché cukry (nie škroby a vláknina) sú tzv. rýchle cukry, lebo sa rýchlo rezorbujú a poskytujú energiu.

Zhoršené socio-ekonomické podmienky negatívne ovplyvňujú výber potravín v zmysle preferencie lacnejších, menej kvalitných potravín, ktoré sú zdrojom rizikových živín.

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.