Stop stresu
Autor(ka) : Jana Osuska
Dátum a čas : 23.5.2001 23:22
Kategória : Štýl
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Všetci sme otrokmi času. V rytme sekúnd sa nezadržateľne blížime k smrti a čoraz častejšie pritom pripomíname dostihové kone. S klapkami na očiach sa rútime k cieľu. Žijeme ťažké časy, zväčša s neistou budúcnosťou a hektickou prítomnosťou. Čím významnejšie miesto zastávame, tým viac stresu na nás číha. Ženy sú na tom ešte horšie ako muži, namiesto relaxu v posilňovni, na futbale, či pri pive, ich čaká po práci druhá smena v prospech rodiny. A aj keď sa ohlási únava, kolotoč sa krúti a vystúpiť dokáže málokto. Stres sa stal naším tieňom. S ním prichádza tik, žalúdočný vred, migréna, zmena tlaku a ďalšie problémy, neustále zhoršujúce kvalitu nášho pozemského života.

Mnohí tento problém riešia tabletkami alebo pohárikom alkoholu. Je to vraj moderná metóda na vymazanie „hard disku“ , ktorá umožnenie mozgu, aby sa zregeneroval. Bohužiaľ, pravda je iná. Je to priama cesta do záhuby, kam sa pomaly vyznávači týchto drog rútia. Zaujímavé je, že sú to zväčša inteligentní, vzdelaní a často významní ľudia. Neuvedomujú si, že tabletky a alkohol znižujú výkonnosť ich mozgu a stres sa neustále zväčšuje. Pritom stačí vymeniť zadymené reštaurácie, bary a rohypnolový spánok za relax.
Keď sa to naučíme, nezaberú nám relaxačné cvičenia viac ako päť, desať minút a my využijeme sekundy, minúty a hodiny života na príjemné veci. Relaxovať môžeme v kancelárii, vo výťahu, na lavičke, v cukrárni, či v aute /stojacom/. Najideálnejšie je to však v prírode. Ale zeleň stromov a spev vtákov si po malom tréningu dokážeme vizualizovať / predstaviť si / aj v miestnosti, kam králi chodia pešo.

Ako na to?
Na krátku relaxáciu, kdekoľvek, je ideálne zatvoriť oči, uvoľniť telo /dá sa to aj posediačky alebo postojačky / prehĺbiť dych a vizualizovať si miesto, činnosť alebo spomienku, ktoré milujete. Môžete si predstavovať samu seba pri horskom potoku, ako plávate v mori, s bábätkom na prsníku, v náručí milovaného muža, ako trháte ruže v prekrásnej záhrade, ako leňošíte pri mori, ako prekonávate štíty hôr, ako hladkáte srnku atď. Môžete si navodiť pocit, že sa brodíte horúcim pieskom na pláži a nohy vám omýva more, môžete sedieť na pníku z detstva na chalupe u starej mamy alebo byť na koncerte vášho obľúbeného majstra. Predstava musí byť pre vás veľmi príjemná a malo by to byť niečo, pri čom si dokážete oddýchnuť, alebo pri čom ste zvykli oddychovať. Najprv sa snažte vybaviť si prostredie a potom si začnite premietať aj zvuky a vône, ktoré sa k tomu prostrediu viažu. Vo vašom mozgu je ukrytý obrovský virtuálny svet, treba z neho vytiahnuť ten správny klip. Postačí desať minút vizualizácie a po čase, keď sa zdokonalíte v tejto metóde a budete mať už pri zatváraní očí pocit, že cítite morský vánok a počujete škriekanie čajok, či šum lesa, budete oddýchnutí ako po hodine spánku a schopní bez problémov a ujmy na zdraví riešiť pracovné aj domáce povinnosti. Stratíte napätý výraz, nebude vám tŕpnuť šija a nebudete potrebovať tabletky ani alkohol..

Nájdi svoj strom
Najjednoduchšie, čo môžete urobiť, je nájsť si „svoj“ strom. Stromy majú v sebe veľký potenciál čistej energie. Možno preto, že sa za ničím nenaháňajú. Stoja na mieste a prijímajú energiu dažďa, zeme I slnečných lúčov. To je kozmická energia, ktorá vám môže účinne pomôcť. Stačí, ak nájdete silný, starý strom, ktorý je vám na prvý pohľad sympatický, pristúpite k nemu, opriete sa oň a poprosíte ho o energiu. Potom si už len predstavujte, ako sa vaše telo napĺňa pozitívnou energiou prírody. Nezabudnite vždy poďakovať za energiu. Po pár týždňoch chodenia ku stromu stačí už len vizualizácia celého aktu. Premietnite si v hlave klip o tom, ako prichádzate, ako poprosíte, ako sa dotýkate kôry stromu ....Aj keď to znie smiešne, funguje to, preto o pár dní nájdete na stránkach Lady obsažnejší článok o energii zo stromov..
Mimoriadne účinná metóda, dostupná kdekoľvek, je aj masáž reflexných bodov. Veľké množstvo z nich sa nachádza na prstoch, či ušiach./už sme o tom písali/ Stačí , keď si po vizualizácii poriadne pomasírujete, aj s tlakom a naťahovaním buď všetky prsty na rukách, alebo celé ušné lalôčiky a do tela sa vám vleje nová dávka energie. Pozornosť venujte aj priestoru medzi palcom a ukazovákom, v bode kde sa spájajú kosťou a pevne ho stláčajte palcom druhej ruky. Ak vám to spôsobuje bolesť, je to jasný signál, že naozaj potrebujete relaxáciu. Masírujte toto miesto, kým sa bolesť stratí. Ak si predtým vypijete mätový, či citrónový /osviežujúci/ čaj namiesto kávy, bude vám fajn. Najlepšie je, ak si k tomu pustite vašu obľúbenú hudbu. Nemusí to byť špeciálna relaxačná hudba, môžete siahnuť po ktoromkoľvek zo svojich obľúbených tvorcov. Mimoriadny účinok majú diela klasickej vážnej hudby.

Ako vidíte, svet nám ponúka množstvo krásy, stačí natiahnuť ruku, lepšie povedané, zatvoriť oči a máte všetko, po čom ste túžili a k tomu ešte navyše oddýchnutú myseľ a telo. A tak pekne odhoďte tabletky a šetrite si pečeň a mozgové bunky. Sekúnd ubúda a vy ste ešte nezažili všetko krásne, čo na vás čaká.


©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.