Pitie piva môže podnietiť vývoj dny
Autor(ka) : Zuzana Konečná
Dátum a čas : 23.4.2004 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Niektoré druhy alkoholu zvyšujú riziko ochorenia na dnu. Predpoklad, známy ešte zo staroveku potvrdila nedávna vedecká štúdia z USA, ktorá objavila súvislosť medzi alkoholom a opakujúcim sa bolestivým zápalom kĺbov.

Niektoré druhy alkoholu zvyšujú riziko ochorenia na dnu. Predpoklad, známy ešte zo staroveku potvrdila nedávna vedecká štúdia  z USA, ktorá objavila súvislosť medzi alkoholom a opakujúcim sa bolestivým zápalom kĺbov.

Na základe 12-ročného pozorovania približne 50.000 mužov vedci zistili, že pod vývoj dny sa podpisuje konzumácia piva a tvrdého alkoholu, víno ťažkosti s kĺbmi nevyvolávalo. O najnovších poznatkoch v tejto oblasti informuje britský odborný časopis The Lancet.
    
Odborníci zistili, že alkohol zvyšuje produkciu kyseliny močovej v tele. Táto látka sa môže za istých okolností ukladať v kĺboch a viesť až k záchvatom bolesti. V porovnaní s tými , ktorí nepijú, majú konzumenti piva až 2,5-krát vyššiu pravdepodobnosť, že dnu dostanú, u tvrdého alkoholu predstavuje toto riziko 1,6-násobné zvýšenie nebezpečia. Riziko ochorenia na dnu sa naproti tomu nezvyšuje po vypití dvoch-troch pohárov vína denne.
    
Látkou, podmieňujúcou vývoj ochorenia je purín, ktorý obsahuje vo zvýšenej miere práve pivo. Purín totiž podporuje produkciu kyseliny močovej, ktorú organizmus produkuje po konzumácii alkoholu a patrí tak k hlavným rizikovým faktorom vzniku dny.

Copyright©2004 TASR



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.