Nepodceňujme letné chrípky
Autor(ka) : Jana Osuska
Dátum a čas : 20.8.2001 16:06
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Možno sa vám to zdá málo pravdepodobné, ale ani v teplých letných dňoch sa ľuďom nevyhýbajú choroby typické pre nepriaznivé zimné obdobie. Ide najmä o prechladnutia a ochorenia s chrípkovými príznakmi. Choroba sa prejavuje malátnosťou, únavou, často horúčkou, kašľom, soplíkom, bolesťami hlavy a kĺbov. Ak človek zbadá tieto príznaky, mal by sa aj napriek nádhernému počasiu, lákajúcemu von, zachovať rovnako, ako keď ho chrípka prepadne v zime.

Leto, neleto treba na pár dní zaľahnúť do postele, postarať sa o správny pitný režim (najlepšie teplý čaj) a užívať lieky, ktoré nás postupne zbavian horúčky a podporia odhlienenie. Buď si ich zvolí na radu lekára, alebo sa lieči voľne dostupnými liekmi proti chrípke, ktoré bežne dostať v lekárni.
Liek by mal znižovať horúčku a súčasne tlmiť bolesť. Na trhu ich je viac ako dosť, široký je aj sortiment homeopatík, dobre pomáha akupunktúra v stredisku čínskej tradičnej medicíny. V prípade pochybností podarí lekárnik. Záleží totiž aj na tom, či liek bude užívať dospelý alebo dieťa. Nezabúdajte na veľmi dôležitú vec – pred použitím akéhokoľvek lieku je potrebné prečítať si priložený letáčik. Sami môžeme liečiť iba začiatočné formy chrípkových ochorení.
Sú však aj situácie, kedy je návšteva lekára nevyhnutná. Nemali by sme ju rozhodne odkladať, ak horúčka a ostatné príznaky neustúpia ani po troch dňoch, ak príde ku komplikáciam, mení sa charakter kašľa, prichádza k ťažkostiam s dýchaním a pod. Opatrnosť je na mieste aj v prípade, že chorým je starší človek alebo dieťa. To, či sa vyhneme nepríjemnej letnej chrípke, je do veľkej miery otázkou našej celkovej životosprávy a odolnosti. Dôležité je aj dodržiavanie určitých zásad, ktoré spomenieme aspoň v stručnosti:
· Dbajme na konzumáciu čerstvého ovocia a zeleniny, významných zdrojov látok potrebných pre telo.
· Pravidelne dopĺňajme tekutiny, ale v horúčave nikdy nepime ľadové nápoje.
· Vyhýbajme sa prievanu. Pozor si dávajme najmä pri cestovaní autom s otvorenými oknami.
· Pri kúpaní nebuďme príliš dlho v studenej vode a vždy sa preoblečme z mokrých odevov.
· Náhla zmena teploty z horúčavy do klimatizovanej miestnosti alebo auta náš organizmus takisto nepoteší. Situáciu riešime vhodným oblečením.
· Nadmerné opaľovanie nielenže poškodzuje pokožku, ale zároveň oslabuje telo a jeho obranyschopnosť.
· A ak vás prechladnutie predsa len neminie, nebuďte ľahostajní k jeho príznakom. Včasnou liečbou môžete predísť možným komplikáciam. Tri dni v tieni ešte nikoho nezabili, chrípka už áno.


©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.