Načo slúžia kondicionéry
Autor(ka) : Zuzana Konečná
Dátum a čas : 3.9.2003 00:00
Kategória : Krása
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Šampóny pri umytí vlasov používa asi skoro každý. V porovnaní s nimi je použitie kondicionérov relatívne novou metódou, ktorú si ani zďaleka ešte všetci dostatočne neosvojili. Podľa posledných údajov spoločnosti Unilever používa pravidelne kondicionér na Slovensku aj napriek jeho nesporným výhodám len 18 % žien. Je to pravdepodobne spôsobené tým, že stále nie je dostatočne jasné, načo tieto prípravky slúžia a aký je ich účel. Veľa žien si totiž myslí, že kondicionér napomáha len ľahšiemu rozčesávaniu vlasov, a pokiaľ nemajú dlhé vlasy ani kučeravé vlasy, u ktorých je značný problém s rozčesávaním, takéto prípravky nepotrebujú.

Šampóny pri umytí vlasov používa asi skoro každý. V porovnaní s nimi je použitie kondicionérov relatívne novou metódou, ktorú si ani zďaleka ešte všetci  dostatočne neosvojili. Podľa posledných údajov spoločnosti Unilever používa pravidelne kondicionér na Slovensku aj napriek jeho nesporným výhodám len 18 % žien. Je to pravdepodobne spôsobené tým, že stále nie je dostatočne jasné, načo tieto prípravky slúžia a aký je ich účel. Veľa žien si totiž myslí, že kondicionér napomáha len ľahšiemu rozčesávaniu vlasov, a pokiaľ nemajú dlhé vlasy ani kučeravé vlasy, u ktorých je značný problém s rozčesávaním, takéto prípravky nepotrebujú.

Pri vlastnom umytí stráca vlas svoj prirodzený ochranný film, stráca lesk a stáva sa suchším. Vlasy vďaka statickej elektrine poletujú okolo hlavy a je ťažké ich upraviť. Ak ale použijeme po umytí vlasov kondicionér, tieto negatívne príznaky odstránime. Kondicionér totiž vlasový stvol obalí a uhladí. Dochádza tak k zníženiu fyzikálneho napätia vlasov, zníženiu negatívneho náboja a zvýšeniu plnosti účesu a lesku. Kondicionér tak neslúži len k jednoduchšiemu rozčesávaniu, ale aj ako ochrana vlasov pred vonkajšími vplyvmi.

História kondicionérov

Už v minulosti ženy používali rôzne náhrady podľa typov vlasov – citrón, žĺtok, olej, majonézu alebo ocot. Starí Araby používali šťavu z rozvarených šupiek kdulí. Číňanky si vlasy preplachovali cédrový tonikom a na Filipínach ženy zase na ľahšie rozčesávanie vlasov používali šťavu z aloe zriedenú s vodou. Prvé lastovičky v podobe kondicionérov sa objavili v USA  v šesťdesiatych rokoch 20. storočia. Tieto prípravky však neboli také príjemné ako ich poznáme dnes, pretože boli vytvorené na olejovej báze a často sa museli nanášať za tepla. Prelomom  vo výrobe kondicionérov boli 80. roky. Vtedy sa tieto prípravky dostali aj k nám.

Ako rozoznať ten správny kondicionér

Dnes existujú desiatky druhov kondicionérov pre všetky typy vlasov. O to väčší problém robí ženám rozoznať ten najvhodnejší pre ich typ vlasov a zvoliť správny spôsob použitia. Nesprávny výber kondicionéru môže pritom spôsobiť vážne problémy – priľnutie vlasov, výskyt lupín, svrbenie pokožky, mastenie vlasov. Pokiaľ si žena nie je istá aký typ kondicionéru má použiť, mala by sa poradiť s kaderníkom.

Z čoho si môžeme vyberať

Tekutý zmývateľný kondicionér
Ide o najbežnejší typ kondicionérov, ktoré sú vhodné pre normálne a suché vlasy a pre vlasy poškodené a farbené. Kondicionér sa jemne votrie do umytých vlasov, nechá sa určitú dobu pôsobiť a potom sa opláchne. Niektoré kondicionéry sa umývajú až po niekoľkých minútach, iné pôsobia intenzívne a môžu sa umyť takmer hneď.

Ľahký nezmývateľný kondicionér v spreji
Tento typ kondicionéru je vhodný pre všetky druhy vlasov, ale obzvlášť pre mastný typ. Nezaťažuje vlasy, umožňuje ich ľahké rozčesávanie a stará sa o končeky bez toho, aby zanechával vlasy mastné. Vlasy vďaka nemu nestrácajú ľahkosť a hebkosť. Chráni tiež vlasy pred škodlivými účinkami horúceho vzduchu a u poletujúcich vlasov znižuje statickú elektrinu. Tento typ kondicionéru je vhodný na každodenné použitie.

Penový kondicionér
Niektoré peny fungujú nielen ako stylingový prípravok, ktorý vlasy stuží a nadvihne, ale aj ako kondicionér. Je však dôležité presne odhadnúť primerané množstvo použitej peny a práve u penových tužidiel ( kondicionérov ) platí, že „viac je horšie “.

Vlasové masky
Sú určené pre hĺbkovú a dlhodobú reparáciu poškodených vlasov. Pomáhajú zlepšovať vnútornú štruktúru vlasov. Sú vhodné len pre suché a poškodené vlasy ako občasná kúra.

Teplé oleje
Sú vhodné hlavne pre suché a narušené vlasy. Nanášajú sa ako maska a po zhruba 20 minútach pôsobenia sa zmývajú.

Prostriedky proti štiepeniu vlasov
Ide o špeciálne kondicionéry, ktoré sa nanášajú len na rozlámané končeky, ktoré vyživí a zároveň na čas „zalepí“. Trvalou pomocou proti rozdvojovaniu je však dlhodobá regenerácia a pravidelné zastrihovanie vlasov.

Kondicionér má pri starostlivosti o naše vlasy svoje nezastupiteľné miesto a nemal by chýbať v kúpeľni žiadnej ženy. Dôležité je zvoliť si správny prípravok pre náš typ vlasov a ten potom použiť pri každom umytí. Pokiaľ ženy uvádzajú, že kondicionér nepotrebujú, alebo majú vlasy zdravé, mali by si uvedomiť, že kondicionér neslúži len na nápravu poškodených vlasov. Hlavná funkcia kondicionéru spočíva práve v ochrane vlasov pred možným poškodením vonkajšími vplyvmi, uľahčuje rozčesávanie a dodáva vlasom lesk a vláčnosť.

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.