Dovolenkové lásky potešia, ale ...
Autor(ka) : Iveta Michalíková
Dátum a čas : 7.8.2003 00:00
Kategória : Dokonalá
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

V každom manželstve existujú prázdne, šedé a na krízy bohaté obdobia, sila telesnej príťažlivosti časom poľaví alebo zanikne, partneri sa stávajú nervóznymi a navzájom sa obviňujú. Vtedy sa rysuje možnosť ako z toho von - ísť na dovolenku oddelene. Dovolenka prežitá oddelene vytvára priestor, aby sa obaja partneri v inom prostredí mohli odpútať od bežných každodenných starostí, od detí – mohli aspoň raz vykĺznuť z navyknutej roly a prerušiť zabehnutý rytmus všedných dní.

V každom manželstve existujú prázdne, šedé a na krízy bohaté obdobia, sila telesnej príťažlivosti časom poľaví alebo zanikne, partneri sa stávajú nervóznymi a navzájom sa obviňujú. Vtedy sa rysuje možnosť ako z toho von - ísť na dovolenku oddelene. Dovolenka prežitá oddelene vytvára priestor, aby sa obaja partneri v inom prostredí mohli odpútať od bežných každodenných starostí, od detí – mohli aspoň raz vykĺznuť z navyknutej roly a prerušiť zabehnutý rytmus všedných dní.

Netreba zabúdať na jedno: každému manželstvu hrozí nebezpečenstvo, že sa udusí v každodennej všednosti. Nie je to ani tak otázka peňazí, stáva sa to rovnako u lepšie i horšie situovaných dvojíc, aj keď sa to odohráva v trochu odlišnej forme. Ľúbostné dobrodružstvo končí slzavým údolím Ak sa však partneri rozhodnú stráviť dovolenku oddelene, tu na nich číhajú rôzne úskalia. Čas dovoleniek je spojený s horúcim letom, šum mora, clivé melódie, exoticky vyzerajúci muži a ženy – to všetko na dovolenke zvádza k flirtom. Mnohí majú chuť aspoň na chvíľku zabudnúť a ,,okoreniť'' si dovolenkové dni ľúbostným dobrodružstvom. A tak sa doň bezhlavo vrhnú.

Horúce letné lásky žijú obyčajne len pár dní, a možno týždňov. Spolu s letom však odchádzajú do nekonečna a nikdy sa nevrátia späť. Spočiatku dokážu potešiť, pohladiť, zohriať dušu, no na konci oheň v srdci obyčajne uhasia slzy.

Aktívni sú muži aj ženy
Prvou podmienkou úspešného sexuálneho kontaktu je v prípade muža očakávanie fyzickej aktivity zo strany žien. Žena musí mať záujem rozprávať sa o sexe a vyjadriť otvorene svoje túžby. Jemné vzrušenie už pri rozhovore vzájomné zblíženie podstatne urýchli a komplimenty tiež dokážu urobiť zázraky. Uvoľnenosť veciam dodá rýchlejší spád a uspokojenie tak prichádza skôr. Muži sa počas milovania snažia takmer vždy o dominantnú pozíciu. Ženy za najdôležitejšiu považujú otvorenosť pri rozhovore, úroveň vedomostí, fyzickú príťažlivosť a komplimenty. Pomáha im aj jemné vzrušenie a o dominantnú pozíciu pri milovaní majú rovnaký záujem ako muži. V skratke teda možno povedať, že obom pohlaviam ide v podstate o to isté.

Flirt a jeho následky
Slnko, voda a teplé noci dokážu človeka riadne opojiť. Po skončení leta však nastáva vytriezvenie. Krátky flirt pri mori môže so sebou priniesť aj následky na celý život.

Neželané tehotenstvo je skôr nočnou morou mladých dievčat, ale aj zrelej žene sa môže pri nepozornosti také niečo pritrafiť. Každé nežiaduce tehotenstvo hlboko zasiahne do psychiky ženy. Ak sa rozhodne pre jeho prerušenie, môžu nasledovať nekonečné výčitky svedomia a aj pri najšetrnejšom zákroku je tu riziko poškodenia organizmu.

Okrem neželaného tehotenstva vás v lete pri styku s neznámym partnerom môže stihnúť aj čosi iné - pohlavne prenosné choroby. Sú charakteristické tým, že sa prenášajú pohlavným stykom. Medzi najznámejšie patrí syfilis a kvapavka. Syfilis bol v minulosti považovaný za najnebezpečnejšiu chorobu a mal veľmi vysokú úmrtnosť. V súčasnosti sa liečiť dá, ale netreba to podceňovať, pretože v poslednej dobe otvorením hraníc jeho výskyt nebezpečne vzrástol. Kvapavka sa dá pomerne ľahko liečiť, ale je zákerná v tom, že u ženy bývajú príznaky často nevýrazné (slabý výtok z rodidiel, bolesti v podbrušku príp. zvýšená teplota), a preto dochádza k oneskoreniu liečby. Toto môže mať za následok, že neliečená kvapavka prechádza do chronického štádia, v ktorom poškodzuje vnútorné rodidlá, vytvára mnohopočetné zrasty a je taktiež príčinou sterility u žien, ale aj u mužov. No a nezanedbateľným faktom je aj to, že ak včas ochorenie nezbadáme, môžeme nakaziť svojho partnera a priniesť mu z dovolenky nečakaný, avšak veľmi nepríjemný darček. ďalšie pohlavne prenosné ochorenie je infekcia HIV. Je zákerné tým, že po prechode do rozvinutého štádia AIDS je vždy smrteľné. Jediná ochrana pri styku je prezervatív, aj to nie je vždy na 100 percent.

V posledných rokoch začínajú dominovať doteraz neznáme choroby urogenitálneho traktu. Spôsobujú ich chlamýdie, mykoplazmy, urcaplazmy a rôzne herpetické vírusy. Ich zákernosť spočíva v tom, že majú minimálne príznaky zápalu, ale môžu vytvoriť mnohopočetné zrasty, a tým spojené komplikácie (napr. neplodnosť a pod.), ale podpisujú sa aj na zvýšenom riziku rakoviny krčka maternice.


Je nesporné, že leto a láska patria k sebe a na letné lásky ostávajú mnohým prekrásne spomienky. Ale treba si uvedomiť, že sa môže stať, že dovolenkový ošiaľ nám zanechá len bolesť a oči pre plač. Stačí iba jeden chybný krôčik, jeden večer a ostanú následky na celý život.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.