Ženám, ktoré pracujú v noci, hrozí zvýšené riziko vzniku rakoviny
Autor(ka) : Iveta Michalíková
Dátum a čas : 27.6.2003 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Ženám, ktoré pravidelne pracujú v nočných smenách, hrozí podľa amerických vedcov zvýšené riziko vzniku rakoviny. Vyplýva to z výsledkov výskumu, na ktorom sa spoločne podieľali lekárska fakulta univerzity v Harvarde a Bostonská ženská nemocnica. Vedci v rámci štúdie sledovali zdravotný stav takmer 80.000 zdravotných sestier.

Ženám, ktoré pravidelne pracujú v nočných smenách, hrozí podľa  amerických  vedcov  zvýšené riziko vzniku rakoviny. Vyplýva to z výsledkov výskumu, na ktorom sa  spoločne  podieľali lekárska fakulta univerzity v Harvarde a Bostonská ženská nemocnica. Vedci v  rámci štúdie sledovali zdravotný stav takmer 80.000 zdravotných sestier.

Odborníci sa  domnievajú, že vystavenie tela svetlu počas nočných hodín súvisí so vznikom  rakoviny  hrubého čreva a konečníka. Vedci totiž zistili,  že hladina hormónu melatonínu, ktorý chráni telo pred nádormi, je u žien, ktoré majú pravidelné nočné služby, výrazne nižšia  než u žien, ktoré v noci nikdy nepracovali. Najnovšia štúdia tak potvrdila starší výskum,  podľa ktorého sú ženy pracujúce v noci viac ohrozené rakovinou prsníka.


©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.