Orieškové všeličo
Autor(ka) : Martina Jeníková
Dátum a čas : 20.12.2000 11:46
Kategória : Recepty
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Teraz pred Vianocami vás chceme upozorniť na článok Orechy, ktorý nájdete v rubrike Výživa. Momentálne je veľmi aktuálny a pridávame k nemu ďalšie rady na prípravu chutných orechových dobrôt.




Vianočné hviezdičky 1

250 g hladkej múky, 250 g práškového cukru, 250 g mletých orechov, 250 g masla alebo iného tuku, 2 žĺtky, džem podľa chuti.
Maslo rozmrvíme do preosiatej múky, pridáme mleté orechy, cukor a žĺtky a vypracujeme cesto. Potom ho na pomúčenej doske vyvaľkáme a formičkou vykrajujeme hviezdičky, ktoré upečieme na plechu v prehriatej rúre. Vychladnuté ich spojíme marhuľovým alebo ríbezľovým džemom a polejeme čokoládovou polevou. Povrch môžeme ozdobiť zelenými cukríkmi. Pekné je ak na misu dávame striedavo hviezdičky v čokoládovej poleve a hviezdičky obalené vanilkovým cukrom.

Vianočné hviezdičky 2

140 g práškového cukru, 140 g orieškov, 280 g masla, 420 g hladkej múky, trochu citrónovej kôrky, vajce, trochu mletého zázvoru.
Z masla, cukru, pomletých vlašských, lieskových alebo búrskych orieškov, múky, vajca, nastrúhanej kôrky a štipky zázvoru spracujeme jemné cesto. Na múkou posypanej doske ho rozvaľkáme a formičkou vykrajujeme hviezdičky. Po upečení a vychladnutí ich obaľujeme v preosiatom práškovom cukre alebo v cukre zmiešanom s kakaovým práškom..

Vianočné hviezdičky 3

120 g masla, 250 g hladkej múky, 80 g práškového cukru, celé vajce, vanilkový cukor
Vypracujeme cesto a vyvaľkáme plát hrubý asi 0,5 cm. Jemne ho potrieme džemom, na ktorý rozmažeme orieškovú masu . Potom povykrajujeme hviezdičky a dáme ho upiecť do mierne vyhriatej rúry.
Orieškovú masu pripravíme z troch 3 bielkov, ktoré sme vyšľahali na tuhý sneh, pridáme k nim 200 g práškového cukru, 80 g strúhaných orechov, 80 g bielej strúhanky, trochu citrónovej kôry a trochu na drobno nakrájaných, v rume naložených hrozienok.

Orechové pusinky

Určite sú už roky ozdobou vášho vianočného stola kokosové pusinky, skúste k nim tento rok pridať pusinky orechové. Príprava je takmer rovnaká.

250 g práškového cukru, 250 g mletých orechov, balíček vanilkového cukru, 4 bielky
Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a pridáme k nemu cukor, šľaháme nad parou do zhustnutia. Primiešame vanilkový cukor a mleté orechy a potom vyberieme z vodného kúpeľa. Plech vymastíme a lyžičkou naň kladieme pusinky, ktoré upečieme v prehriatej rúre.

Orechové vega pusinky 2

50 g pomletých orechov, 50 g sezamových semien, 50g ľanových semien, 10g pravej vanilky, 100g medu a 100g naklíčených slnečnicových semien.
Orechy, sezam, ľan a vanilku zomelieme zmiešame s medom a pridáme naklíčené slnečnicové semená. Zmes dáme stuhnúť do chladničky. Potom z nej lyžicou povykrajujeme pusinky, ktoré máme uložené v chladničke. Vyberáme tesne pred podávaním. Misu zdobíme čerstvými mesiačikmi mandarinky alebo pomaranča.

Orechové mašličky

130 g pomletých orechov, 130 g práškového cukru, 20 g hladkej múky, 3 bielky, 5-6 lyžíc vody
Pomleté orechy vymiešame s preosiatym cukrom a bielkami do penista. /cca 30 minút/. Pridáme k nim vodu, múku a všetko ešte raz premiešame. Cesto rozotrieme natenko na vymastený, strúhankou vysypaný plech a upečieme. Pred dopečením pokrájame na cca 20 cm pásiky. Ešte chvíľku pečieme. Horúce pásiky potom sformujeme do mašličiek. Podávame ich s čerstvým ovocím a šľahačkou.






©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.