Keď nemôžete ani cítiť svojho kolegu...
Autor(ka) : Silvia Petrasova
Dátum a čas : 22.6.2001 03:00
Kategória : Štýl
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Nemusíte si robiť výčitky svedomia len preto, že niektorých ľudí neznášate a hoci si denne opakujete, že je to nesprávne, nedokážete svoj odpor prekonať. Niekedy je to len chémia tela, ktorá nás nevedomky rozdeľuje, inokedy je príčina zjavná. Čistotní ľudia napríklad nemôžu vystáť tých, ktorí nepoužívajú dezodorant, je to maximálne trápna situácia – ale iba jedna z mnohých. Ako vybŕdnuť z psychickej tiesne medzi otvorenosťou a taktnosťou ? Prinášame niekoľko typických situácií a tipov na ich riešenie.

· Pach potu alebo pach z úst: V prípade dobrého vzťahu sú najvhodnejšie jasné slová vyslovené priateľsky milým tónom. V ostatných prípadoch je najvhodnejšie skúsiť to okľukou: ,,Je to možné, že zo mňa ak cítiť pot?“ Týmto nepriamym spôsobom signalizujete, čo vás ruší aj bez toho, aby ste zbytočne urazili druhého. Poprípade mu darujte na sviatok dezodorant, alebo sa s ním porozprávajte o tom, že synovmu spolužiakovi, ktorý sa nadmerne potil, lekár odporučil schudnúť a vyholiť si chlpy pod pazuchou, aby sa mu nemal kde rozkladať pot.

· Šéf si na toalete zabudol zapnúť zips: Vychádzate so šéfom dobre ? V takom prípade ho môžete na zábudlivosť pokojne upozorniť. Ak je váš šéf zo sorty ,,nedotknuteľný boss“, jednoducho ho ignorujte – inak bude mať pocit, že ste sa narušili jeho autoritu. Ak sa stane kolegovi nenápadne mu povedzte, aby si skontroloval „uniformu“

· Kolegyňa, ktorú si veľmi vážite, sa po niekoľkých pohárikoch na firemnom večierku začína správať nevhodne. Namiesto posmešných pohľadov, ktoré si budete vymieňať s kolegami, zoberte kolegyňu nabok a priateľsky jej povedzte, že sa už dávno stala terčom všeobecného záujmu a posmechu. Možno stratíte dobré vzťahy, ale zachováte sa ako slušný človek. Keby sa vám ju podarilo odlákať domov, aby sa ďalej neznemožňovala, zaslúžili by ste si bobríka oddanosti.

· Vo vašom pracovnom tíme sa klebetí o chybe jedného z kolegov – a ten odrazu stojí vo dverách. Prepánakráľa, len v rozpakoch nezmĺknite. Radšej ho okamžite vtiahnite do debaty: ,,Porozprávaj ten smiešny príbeh, čo sa ti stal včera...“ Takto sa nebude cítiť ako obeť, ale ako stredobod pozornosti. A možno sa na sebe aj zasmeje...


©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.