Mačka a pes - Nevesta a svokra
Autor(ka) : Martina Jeníková
Dátum a čas : 28.10.2002 00:00
Kategória : Dokonalá
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Podľa všeobecného názoru spolu vychádzajú ako mačka a pes. Pritom by to mohlo byť celkom iné. Alebo skôr – malo by to byť iné. Obe ženy, staršia a mladšia, teraz tvoria rodinu. A rodina by mala byť pre všetkých oporou. Napokon , aj mačka a pes, ak sú v jednej rodine, dokážu nadviazať priateľstvo, minimálne sa navzájom tolerovať.

Podľa všeobecného názoru spolu vychádzajú ako mačka a pes. Pritom by to mohlo byť celkom iné. Alebo skôr – malo by to byť iné. Obe ženy, staršia a mladšia, teraz tvoria rodinu. A rodina by mala byť pre všetkých oporou. Napokon , aj mačka a pes, ak sú v jednej rodine, dokážu nadviazať priateľstvo, minimálne sa navzájom tolerovať.

AK STE SVOKRA A...
1 Chodíte na návštevy neohlásená.
Snažte sa to nerobiť. Mladá pani domáca nemá skúsenosti s vedením domácnosti a takéto situácie vníma ako pokusy o nadmernú kontrolu. To ju hnevá. Necíti sa dobre, keď jej robíte ,,nálety“ a v byte napr. panuje neporiadok. Môže si pomyslieť, že ju chcete ponížiť.
Dôležitá rada: O deň skôr deťom zatelefonujte a povedzte, že sa k nim chystáte. Ak cítite, že majú iné plány, jednoducho na návštevu nechoďte. Ako často by ste ich mali navštevovať? Maximálne raz do týždňa – častejšie len v prípade, že vás deti pozývajú samy.

2 Všetko viete lepšie. Ťažko sa zdržiavate, aby ste neposkytovali dobre mienené rady? Dávajte pozor, pretože nevesta môže mať pocit, že ju kritizujete a nakoniec sa vzbúri. A vtedy prestane počúvať vaše názory. Dovoľte mladým zariaďovať si byt tak, ako sa im páči. Má manželka vášho syna v skrini neporiadok? To je výlučne jej vec. Takisto nezasahujte do financií mladých.
Dôležitá rada: Bývate spolu? Kontrolujte iba tie peniaze, ktoré idú do spoločnej kasy. A ak mladých živíte čiastočne vy? Máte právo zasahovať, ak nevesta preháňa s výdavkami. Urobte to však veľmi citlivo.

3 Rozmaznávate  vnúčatá. Musíte prijať zásadu: v otázkach výchovy detí má rozhodujúce slovo nevesta. Ona určuje, o ktorej pôjdu spať a koľko času môžu pozerať televíziu. A ak vidíte vnúčence iba počas sviatkov? Rozmaznávajte ich do vôle. Ale dôrazne im povedzte, že doma musia rešpektovať zásady, ktoré určili ich rodičia.
Dôležitá rada: Dohodnite sa, že o výchove detí sa budete rozprávať bez ich prítomnosti. Nikdy nevestu nekarhajte v prítomnosti jej detí.

AK STE NEVESTA A...
1 Zaobchádzate so svokrou ako s votrelcom.
Keď zatelefonuje, okamžite dáte slúchadlo manželovi? Strúhate grimasy, keď vás pozýva na obed? Zmeňte taktiku. Skúste sa s ňou spriateliť. Niekedy jej pochváľte novú blúzku a prižmúrte oko, keď príde nevhod. Vaše vzťahy sa zlepšia a muž bude šťastný, že s jeho matkou žijete v zhode.
Dôležitá rada:  Ak vám svokra príliš zasahuje do života, určite hranice. Navrhnite napr. že sa budete navzájom pozývať každú druhú nedeľu, pretože chcete ísť do kina alebo stretnúť so známymi. Svokra by to mala rešpektovať. Po čase si na situáciu zvykne a už sa nebude snažiť  s vami vídať tak často.

2 Odmietate všetky rady. Neznášate, keď vám svokra hovorí, čo a ako máte robiť. Ak sa v takých chvíľach okamžite naježíte, môže sa cítiť dotknutá. Určite vám nechce dokázať, že nič neviete – snaží sa jednoducho pomôcť svojimi skúsenosťami. Zmôžte sa na objektivitu: je možné, že mnohé z jej rád vám pomôžu pri vedení domácnosti.
Dôležitá rada: Ak máte pocit, že svokra vás poučuje príliš často, povedzte jej, že to zle znášate a radšej robíte veci po svojom. Ak vám na to chýba odvaha – poproste manžela, aby jej to jemne vysvetlil.

3 Príliš  jej ustupujete. Tlmíte hnev a musíte sa neustále ovládať? Dávajte pozor,  pretože neustále ustupovanie sa dlhodobo neosvedčuje. Budete sa stále cítiť nesvoja a podráždená, až nakoniec príde k výbuchu. Radšej sa hneď prejavte ako človek, ktorý má vlastný názor.
Dôležitá rada: je manžel na strane matky? Nerátajte s tým, že ho hneď zmeníte a preto hľadajte  kompromis. Ľahšie prijme vašu pravdu, ak ju prednesiete pokojne a bez výčitiek.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.