Nedajme sa zničiť stresom
Autor(ka) : Jana Osuská
Dátum a čas : 22.10.2002 00:00
Kategória : Dokonalá
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Namáhavá náročná práca, nadmiera povinností a životné straty samy o sebe nie sú škodlivé. To, čo poškodzuje náš imunitný systém a narušuje našu životnú rovnováhu, je strach, smútok, negatívne nálady a neustály stres. Mnohokrát sa k nim pridávajú aj pocity bezmocnosti a kapitulácie. Je dôležité, aby sme vedeli hovoriť aj o svojich obavách, strachu a bolesti. So svojimi blízkymi sa musíme zhovárať a deliť o zážitky – nemôžeme predsa predpokladať, že ostatní nám budú rozumieť aj bez slov a že majú na riešenie situácie rovnaký názor.

Namáhavá náročná práca, nadmiera povinností a životné straty samy o sebe nie sú škodlivé. To, čo poškodzuje náš imunitný systém a narušuje našu životnú rovnováhu, je strach, smútok, negatívne nálady a neustály stres. Mnohokrát sa k nim pridávajú aj pocity bezmocnosti a kapitulácie. Je dôležité, aby sme vedeli hovoriť aj o svojich obavách, strachu a bolesti. So svojimi blízkymi sa musíme zhovárať a deliť o zážitky – nemôžeme predsa predpokladať, že  ostatní nám budú rozumieť aj bez slov a že majú na riešenie situácie rovnaký názor.

Uvoľnenie nám prospeje
Pri stavoch úzkosti, bezmoci a neistoty nám prospeje, keď  si doprajeme vedomie pevnej pôdy pod nohami, pocit kontaktu s podložkou, podlahou, zemou. Týmto pocitom necháme naplniť celé telo.
Takisto sa osvedčilo držať niekoho za ruku alebo sa nechať objať. Ak práve nie je nikto po ruke, potom držíme sami seba, napr. za zápästie, predlaktie alebo sa objímeme okolo ramien a  mierne pohojdávame z jednej strany na druhú. Môžeme sa aj krútiť, poskakovať, skrátka robiť čokoľvek, čo nám práve napadne. To všetko robíme dovtedy, kým úzkosť nepovolí.
Niekedy stačia aj uvoľňovacie cvičenia, ktoré nám pomôžu odstrániť napätie v organizme. Pre telo sú vítaným odpočinkom, pri ktorom môže zharmonizovať svoju činnosť, upokojiť dych aj srdce, uvoľniť svaly. Striedavé napínanie a uvoľňovanie svalov alebo iba čeľustných svalov je pre celkové uvoľnenie veľmi účinné.

Stačí aj mikrospánok
Nestrácajme zbytočne sily bojom s ubúdajúcou energiou, keď postačí už len sedem minút spánku. Dovoľme si luxus ľahnúť si na podložku, uvoľniť svaly, zhlboka sa nadýchnuť a celkom vypnúť.
Ďalšou možnosťou, ako posilniť organizmus je krátkodobé sústredenie pozornosti na niečo iné ako na to, čo nás stresuje. Výdatným pomocníkom, na ktorého môžeme upriamiť svoju pozornosť, je dych.  Stačí iba sústredene sledovať svoj dych. Aký je, kadiaľ prúdi, čo robí. Tým sa upokojíme a pomôžeme mysli aj telu zharmonizovať sa. Ak je stres a napätie privysoké, je dobré nielen zhlboka vydychovať, ale aj pripojiť nejaký zvuk. Každému vyhovuje iný (napr. hu, ha, hi, he).Pomocou dychu a zvukov odplavíme napätie a uvedieme organizmus do rovnováhy.

Strava podľa psychiky
Celý rad psychických stavov môžeme ovplyvniť aj nápojmi, jedlom a spôsobom ich prípravy. Sladké jedlá nás uvoľňujú, prinášajú upokojenie a radostnejšiu náladu. Vyprážané jedlá spevňujú, posilňujú, dynamizujú. Kyslé pomáhajú odplaviť napätie a hnev. Každý z nás potrebuje inú skladbu chutí, farieb, tvarov a vôní. Telo si povie samo, čomu dá prednosť.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.